Sandijs Krastiņš, bērnu nometņu rīkotājs • IR.lv

Sandijs Krastiņš, bērnu nometņu rīkotājs

4
Sandijs Krastiņš ikdienā strādā NBS, taču brīvajos brīžos rīko nometnes bērniem. Arī labdarības. Nākamnedēļ bērni meklēs pirātu dārgumus Ādažos.
Ieva Alberte

 

Rītarosme, duša, himna, valsts karoga pacelšana, brokastis. Tā sākas diena nometnē, ko vada Sandijs. Viņam ir kapteiņa pakāpe. Jau pirms 18 gadiem Sandijs jaunsargiem mācīja lauku izdzīvošanas pamatprincipus: šaušanu, taktiku, izlūkošanu, orientēšanos. Sapratis, kas jauniešiem patīk, nolēma sākt pats rīkot savas nometnes. «Ar sulīgu piedzīvojumu buķeti! Mums ir striķu ceļi, baiļu trases, ūdensbumbas, futbola spēlēšana ar milzu bumbu, saliedēšanās spēles,» stāsta Sandijs. Organizatoru komandā ir gan skoloti psihologi, gan svarbumbu celšanas čempione.

Vislabāk bērniem nometnē patīkot iesvētības – pirmā diena, kad jāiziet dažādas grūtības trases un jāsadarbojas. Nedrīkst cits citu pazaudēt, jādarbojas kā vienotam mehānismam. Reiz uz nometni kāda meitene ieradusies baltos, tamborētos zābakos un cimdos. Kad sākušās iesvētības, viņa raudājusi: «Mamma teica, ka nedrīkst sasmērēt baltās drēbes, bet man vispār nav drēbju citā krāsā, tikai baltas un rozā!» Par spīti tam, meitene izgājusi visas trases un pēc nometnes pieteikusies uz nākamo. Sandijs novērojis, ka tieši bērni ir tie, kuri izvēlas kur un kā pavadīt vasaru. Vecākiem svarīgāk, vai nometnes vieta būs droša, vai baros labi. Uz Sandija nometnēm gan vairāk piesakās tie, kuriem ikdienā patīk dzīvoties pie dabas, nevis datora. «Gadās jau arī pa kādam «diriģentam», kam pasprūk lamuvārdi. Tad visi izdomājam viņam kādu vingrinājumu. Kādu – par to visi kopīgi vienojas jau nometnes sākumā.» 

Patriotisms, izdzīvošanas iemaņas, komandas sajūta – tie ir nometnes pamatprincipi. Ik dienu kāds no dalībniekiem iejūtas līdera lomā un vada kādu mazu vienību. Visi uzdevumi jāveic sadarbojoties. Piemēram, instalāciju, kas veidota no striķiem un gumijām, spēj izkustināt tikai vairākas rokas. «Viena pareizā risinājuma nav, vislabāk der pašu izdomātais.» Gulēšana nometnē gan nav kā pirātiem vai izdzīvotājiem, bet gultās. «Iepriekš nakšņoja teltīs, bet pēc kādas reizes, kad lietusgāzes bija trīs dienas, sapratu – bērni to nav pelnījuši,» Sandijs saka. Un miegs ir svarīgs, jo pa dienu sanāk krietni padarboties. «Kad bērni aizbrauc mājās, dažs guļ divas dienas!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu