NATO pēc Turcijas pieprasījuma sasauc ārkārtas sanāksmi • IR.lv

NATO pēc Turcijas pieprasījuma sasauc ārkārtas sanāksmi

21
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Foto: AFP/LETA

PKK paziņo par pamiera pārtraukšanu

Turcija pieprasījusi Ziemeļatlantijas aliansi sasaukt NATO Padomes sanāksmi „saistībā ar nopietno situāciju, kas radusies pēc pēdējo dienu šausmīgajiem teroraktiem,” ziņo NATO.

NATO Padome uz ārkārtas sēdi sanāks 28.jūlijā, teikts organizācijas mājas lapā publicētajā paziņojumā. Tiek norādīts, ka Turcija šajā gadījumā izmanto Ziemeļatlantijas līguma 4.pantu, saskaņā ar kuru katra līgumvalsts drīkst pieprasīt konsultācijas, ja tā uzskata, ka tiek apdraudēta tās teritoriālā vienotība, politiskā neatkarība vai drošība.

Turcija NATO Padomes sanāksmi pieprasījusi „sakarā ar situācijas, kas radusies pēc šausmīgiem teroraktiem, kas tika veikti pēdējās dienās, nopietnību, kā arī lai informētu sabiedrotos par pasākumiem, kurus veiks Turcija”, teikts paziņojumā. NATO arī atzīmē, ka „sabiedrotie nopietni seko līdzi notikumu attīstībai un Turcijai izsaka solidaritāti”.

Turcijas Ārlietu ministrija pieprasīja NATO Padomes ārkārtas sēdi, lai apspriestu militārās operācijas Sīrijā un Irākā. Jau ziņots, ka Turcijas gaisa spēki 24. un 25.jūlijā veica uzbrukumus Islāma valsts pozīcijām Sīrijas ziemeļos, kā arī Kurdistānas strādnieku partijas (PPK) pozīcijām Irākas ziemeļos. Iemesls šādai rīcībai ir terora akts Turcijas pilsētā Suručā, kas atrodas netālu no Sīrijas robežas un kur gāja bojā vismaz 30 cilvēku, bet simts tika ievainoti.

Savukārt, reaģējot uz savu Ziemeļīrākā esošo nometņu bombardēšanu, kurdu separātistu bruņotais grupējums Kurdistānas strādnieku partija (PPK) sestdien paziņoja, ka pamiera uzturēšanas nosacījumi vairs nepastāv, ziņo LETA/AFP.

“Pamiera uzturēšanas nosacījumi (..) ir iznīcināti,” teikts paziņojumā, kuru izplatījis PKK militārais spārns Tautas aizsardzības spēki (HPG). HPG nosodījis Turcijas sākto “militāro agresiju” un paziņojis, ka sāks “pretestību”.

Grupējums norādījis, ka tā Irākas ziemeļos esošo bāzu bombardēšana ir Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana “vissmagākā militārā un politiskā kļūda”. Pamiers starp Turciju un PKK tika apsludināts 2013.gadā. Lai gan tas visu laiku ir bijis ļoti trausls, abas puses to kopumā līdz šim bija ievērojušas.

 

Komentāri (21)

Ēriks 27.07.2015. 12.24

Aiziet jūriņā,nākamā vieta,kur izkauties.Priekš kam tos kurdus vajadzēja aiztikt?

+6
0
Atbildēt

2

    kristaps_freimanis > Ēriks 27.07.2015. 18.09

    “kurdi Turcijas otri lielākie ienaidnieki.”

    ==

    Otrie?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > Ēriks 27.07.2015. 14.19

    kurdi Turcijas otri lielākie ienaidnieki. Tajā reģionā iet raibi…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Raicha 28.07.2015. 01.58

Kurdi gandrīz vienīgie, kas šobrīd ar panākumiem cīnās ar ISIS… Turki ar ISIS cīnīties īsti negrib, tādēļ atļāva kurdiem ierobežoti bruņoties un karot pret islāmistiem.

Tagad turki sapratuši, ka viss var aiziet viņiem pavisam nepatīkamā virzienā, un ieņēmuši aktīvāku pozīciju – gan pret kurdiem, gan ISIS (negribīgi, bet ko lai dara – citādi amīši viņus negribētu saprast/balstīt).

Visneapskaužamākajā situācijā ir tieši kurdi – NEVIENAS puses ( izņemot, protams, pašus kurdus) interesēs nav neatkarīga kurdu valsts, taču ar viņu rokām grābt ogles no krāsns – grib visi, t.sk. ASV.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu