Eirozonas glābšanas fonds saņem Grieķijas lūgumu pēc palīdzības (papild.) • IR.lv

Eirozonas glābšanas fonds saņem Grieķijas lūgumu pēc palīdzības (papild.)

17
Vienīgais jautrais pie Briseles sarunu galda, šķiet, ir Grieķijas premjers Aleksis Ciprs (otrais no labās). Attēlā no kreisās - Eiropas Centrālās bankas prezidents Mario Dragi, Francijas prezidents Fransuā Olands, Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs, Ciprs un Itālijas premjerministrs Mateo Renci. Foto: EPA/LETA

Grieķijai ar ES jāpanāk jauna vienošanās līdz svētdienai

Eirozonas glābšanas fonds – Eiropas Stabilitātes mehānisms (ESM) – trešdien paziņoja, ka Grieķija iesniegusi oficiālu lūgumu pēc jaunas palīdzības programmas saņemšanas. “ESM saņēmusi Grieķijas lūgumu,” norāda fonda preses pārstāvis.

ESM šādu lūgumu saņēmusi dažas dienas pirms eirozonas līderu Grieķijai noteiktā termiņa līdz nedēļas beigām panākt vienošanos, lai novērstu valsts izstāšanos no eirozonas, ziņo LETA/AFP.

Grieķijas lūgums ESM bija pirmais solis, ko eirozonas valstu līderi otrdienas ārkārtas sanāksmē bija pieprasījuši Atēnām pēc nedēļas nogalē notikušā referenduma, kurā valsts iedzīvotāji noraidīja kreditoru priekšlikumus.

Lai iegūtu jauno finanšu palīdzību, Atēnām tagad nepieciešams eirozonas partneriem līdz ceturtdienas naktij iesniegt pilnīgu reformu plānu pirms svētdien gaidāmā Eiropas Savienības (ES) samita, kuru bloka līderi noteikuši kā galīgo termiņu, lai glābtu Grieķiju no bankrota un dalības pārtraukšanas eirozonā.

Junkers: EK ir sagatavojusi “Grexit” scenāriju

Joprojām ir iespējams, ka Grieķija pamet eirozonu, pavēstījis Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers. Viņš norādīja, ka EK šādam scenārijam arī veikusi attiecīgus sagatavošanās pasākumus, ziņo LETA/DPA.

“Es neizslēdzu nekādas hipotēzes,” teica Junkers. “Komisija ir gatava visam – mums ir precīzi sagatavots “Grexit” scenārijs,” sacīja EK galva.

Junkers norādīja, ka jaunajiem Grieķijas reformu priekšlikumiem jābūt saņemtiem līdz piektdienai plkst.8.30 pēc Briseles laika (plkst.9.30 pēc Latvijas laika).

Eirozonas valstu līderi devuši Grieķijai laiku līdz nedēļas beigām, lai iesniegtu jaunus reformu priekšlikumus apmaiņā pret finansiālo palīdzību, kas ļautu Atēnām izvairīties no maksātnespējas un spiestas atteikšanās no kopīgās Eiropas valūtas.

Saskaņā ar grafiku, par kuru vienojušies eirozonas valstu vadītāji, trešdien Grieķija iesniegs oficiālu lūgumu par aizdevumu uz diviem gadiem, ko jau trešdienas rītā paredzētajā telefonkonferencē apspriedīs eirogrupas finanšu ministri, ziņo LETA/Reuters.

Savukārt līdz ceturtdienai Atēnām jāiesniedz jau precīzs un detalizēts reformu plāns, kas ļautu tām saņemt jaunu palīdzības finansējumu un nepieļautu banku sektora sabrukumu, pēc otrdien notikušā eirozonas ārkārtas samita pavēstīja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Ja Grieķijas iesniegto reformu plānu apstiprinās Eiropas Komisija (EK), Starptautiskai Valūtas fonds (SVF) un Eiropas Centrālā banka (ECB), sestdien atkal pulcēsies eirogrupas finanšu ministri, lai lemtu, vai rekomendēt sarunu uzsākšanu par jaunu ierobežotu palīdzības programmu.

Savukārt svētdien, lai izskatītu Grieķijas iesniegto plānu, uz jaunu samitu pulcēsies jau visu 28 ES dalībvalstu līderi.

“Nespēja vienoties var novest pie Grieķijas bankrota un finanšu sektora maksātnespējas,” brīdināja Tusks, piebilstot, ka līdz šim viņš izvairījies no konkrētu termiņu piesaukšanas, taču “šovakar man jāpaziņo skaļi un skaidri, ka galīgais termiņš beidzas šonedēļ”.

Tikmēr Vācijas kanclere Angela Merkele atzinusi, ka viņa nav “pārlieku optimistiska” par iespējamo vienošanās panākšanu, norādot, ka viņai nāksies prasīt Bundestāga piekrišanu jaunas palīdzības programmas uzsākšanai.

Savukārt Francijas prezidents Fransuā Olands pavēstīja, ka Eiropas Centrālā banka (ECB) līdz svētdienai nodrošinās Grieķijas banku minimālo likviditāti.

Tie, kas informēti par Grieķijas finanšu sistēmas stāvokli, vēsta, ka tad, ja grieķu bankas nesaņems jaunus līdzekļus to likviditātes nodrošināšanai, to naudas krājums var izsīkt divu dienu laikā.

Tikmēr Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs, pametot samitu, šķita mundrs, lai gan viņa partneru pieprasītās reformas paredz jaunus taupības pasākumus, kurus paša Cipra ierosinātajā referendumā grieķi svētdien ir noraidījuši. “Diskusijas norisinājās pozitīvā gaisotnē,” paziņoja Ciprs. “Process būs ārkārtīgi ātrs. Tas sākas tuvākajās stundās ar mērķi to noslēgt, pats vēlākais, nedēļas beigās.”

Grieķijas premjers kārtējo reizi solīja panākt sociāli taisnīgu vienošanos, kas nodrošinās “galīgo izeju” no krīzes, Grieķijas tautsaimniecības izaugsmes atsākšanos un Atēnu parāda restrukturizāciju.

Taču Merkele ļāvusi noprast, ka būtu iespējama Grieķijas esošā parāda atmaksa termiņu pagarināšana un procentu samazināšana, bet viņa noraidījusi jebkādu parādu norakstīšanu, jo tā būtu nelikumīga.

Austrijas kanclers Verners Faimans brīdinājis, ka tad, ja vienošanās svētdien netiks panākta, eirozonas valdībām būs jāgatavojas “B plānam”, kas faktiski nozīmētu, ka Atēnas zaudētu piekļuvi eiro un tiktu izslēgtas no monetārās ūnijas.

Neapmierinātība ar Atēnu rīcību sākusi pieaugt arī pārējo eirozonas valstu pilsoņu vidū. Kā liecina otrdien publicētie aptaujas rezultāti, pat Francijā, kas līdz šim bijusi viena no vislabvēlīgāk pret grieķiem noskaņotajām valstīm, katrs otrais respondents paudis vēlmi, lai Grieķija eirozonu atstātu.

(papildināta visa ziņa)

 

Komentāri (17)

Bet 08.07.2015. 22.57

Grieķi pārvērtušies par parazītu tautu! skatījos Redera diskusiju un nemaz nebrīnījos par pieaicinātā grieķa augstpŗātību: mēs esam dzīvojuši atškirībā no jums uz augstāka komforta līmeņa . Ar vārdu sakot: dzīvojiet nabadzībā, bet nodrošiniet komfortu mums- grieķiem! Tāda ir tā pareizticīgo izpratne un morāle par demokrātiju un solidaritāti! Nožēlojami kretīni! Mēs taču to jau reiz esam piedzīvojuši no krieviem.

+6
0
Atbildēt

3

    J.Biotops > Bet 09.07.2015. 12.38

    DD1 > Lai nu ko, bet Grieķijas ķezu izprast, neņemot vērā ortodoksu reliģijā pastāvošās cilvēka, pasaules un baznīcas attiecības nav iespējams.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Fikseris > Bet 09.07.2015. 01.53

    Piekrītu. Šodien arī ziņas ka NATO neuzticas Grieķijai- stipras aizdomas ka Grieķija dod NATO noslēpumus krievijai.

    Un man tāda sajūta ka Ciprs nemaz negrib atrisināt situāciju par labu grieķijai un ES. Drīzāk viņš grib čakarēt ES, destabilizēt ekonomiku, un tad uzmest neatdodot parādus.

    Tos parazītus no visām rietumu institūcijām jāmet ārā.

    Un vēl tik trūka Serbiju aicināt ES un NATO.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    DD1 > Bet 09.07.2015. 08.53

    > Bet

    “dzīvojiet nabadzībā, bet nodrošiniet komfortu mums- grieķiem! Tāda ir tā pareizticīgo izpratne un morāle par demokrātiju un solidaritāti! … Mēs taču to jau reiz esam piedzīvojuši no krieviem”

    Nevar noliegt zināmas paralēles, lai kā man nepatīk, kad jauc iekšā reliģiju.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Aldis-2 08.07.2015. 19.15

Nu, šodien “Le Monde” kaut kâ pārāk maz raksta par Grieķiju. Līdz plkst.17 tikai nieka 24 ziņas. Bet nu vēl ir laiks :)

Daži virsraksti:

“Le quotidien des Grecs dans un pays sans cash”

(Grieķu ikdiena valstī bez naudas)

“L’ultimatum des Européens à la Grèce”

(Eiropiešu ultimāts Grieķijai)

“Tsipras veut « trouver un compromis honorable pour éviter une rupture avec la tradition européenne »”

(Ciprs grib “atrast cienīgu kompromisu, lai izvairītos no saraušanas ar eiropiešu tradiciju”)

“L’Europe se résout peu à peu au « Grexit »”

(Eiropa pamazām izšķiŗas par labu Grexitam)

“Et ils marchèrent, en somnambules, vers la catastrophe”

(Un viņi, mēnessērdzīgie, soļo pretī katastrofai)

“Wolfgang Schäuble, bourreau des Grecs, idole des Allemands”

(Volfgangs Šeibe, grieķu bende, vācu elks)

“Le « Grexit » n’est pas encore une fatalité”

(Grexits nav nekāds gals)

+4
0
Atbildēt

1

    Aldis-2 > 08.07.2015. 19.23

    “Le Figaro” jautā:

    “Faut-il soumettre à un référendum en France une aide européenne à la Grèce ?”

    (Vai jāpakļauj referendumam Francijā eiropiešu [iespējamo] palīdzību Grieķijai?)

    Atbildējuši: 18’882 cilvēki

    69% – jā

    31% – nē

    Godīgi sakot, grieķi ir piedāvājuši labu dēmokratijas paraugu. Tagad jebkuŗas ES valsts pilsoņi var arī nobalsot referendumā pret palīdzības sniegšanu Grieķijai.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Fikseris 08.07.2015. 18.02

Guy Verhofstadt labi nolika tos parazītus

https://www.youtube.com/watch?v=P84tN0z4jqM

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu