Kas riskē, tas vinnē • IR.lv

Kas riskē, tas vinnē

23
Dāvis Kolbergs atgriezās Latvijā, tagad strādā Konkurences padomē. Foto no persobiskā arhīva
Krista Petrošina

Kā Dāvis Kolbergs pieteicās reemigrācijas programmā un atgriezās strādāt Latvijā

“Ņem un piesakies, lai arī cik maza iespēja ir tikt,” šādi sevi motivēja Dāvis Kolbergs, pirms pieteicās reemigrācijas programmai.

Dāvis ir viens no sešiem dalībniekiem, kurš ir izturējis konkursu reemigrācijas plāna ietvaros un ieguvis darbu Latvijas Konkurences padomē. Viņi visi ir nesen atgriezušies no ārzemēm un uzsākuši darbu valsts pārvaldē. Tas viņiem būs garantēts līdz gada beigām, par to atalgojumā saņemot 1000 eiro mēnesī pēc nodokļu nomaksas. Valsts tādā veidā cenšas atgriezt Latvijā jauniešus, kuri bija devušies studēt ārzemēs.

Dzīve svešumā

Absolvējis Liepājas Valsts 1.ģimnāziju, Dāvis Kolbergs metās jaunā izaicinājumā un devās studēt uz Lielbritāniju. Liepājā viņš bija mācījies fizikas un matemātikas klasē.

Pirms aizbraukšanas Dāvis jau zināja, ka kaut kad atgriezīsies Latvijā. “Esmu patriotisks cilvēks. Man ir sava valsts, man te ir ģimene un viss pārējais,” par sevi Ir.lv stāsta Dāvis.

2010.gada septembrī Dāvis viens devās turp, kur nekad dzīvē nebija bijis – Lielbritāniju, Bredfordu. Bredfordas Universitātē viņš studēja biznesa vadību (business management). Kā viņš pats saka, tā ir iecienīta vieta ne tikai latviešu viesstrādniekiem, bet arī studentiem.

Mācībām ārzemēs priekšroku devis tāpēc, ka gribēja piedzīvot kaut ko jaunu, uzlabot angļu valodu, tā bija iespēja mācīties starptautiskā vidē, kā arī, protams, process likās ļoti interesants. Lai arī Dāvja angļu valoda neapšaubāmi ir uzlabojusies, viņš papildus ieguvis vēl krievu valodas zināšanas, jo dzīvojis kopā ar sešiem krievu tautības cilvēkiem, ar kuriem sarunājies krieviski.

Piecos gados Lielbritānijā viņš nebija sajuties kā mājās, kā savā valstī. Dāvim nevienu mirkli neradās tā doma, ka šī ir vieta, kur viņš gribētu palikt uz dzīvošanu.

Studiju programma ilgusi četrus gadus, 3.kursā Dāvis sāka praksi „General Electric” (GE). Līdz ar to bija nepieciešams pārvākties tuvāk Londonai, kur tika iegūta arī nopietna darba pieredze. Viņš izturēja arī pamatīgu konkursu, kurā bija pieteikušies ļoti daudzi darba gribētāji.

Doma par atgriešanos

Jau pēdējā gadā, esot prom no Latvijas, Dāvis sāka apsvērt domu par atgriešanos dzimtenē. “Tomēr jāskatās uz reālo situāciju – tajā brīdī man bija ļoti labs darbs, kā Latvijā nebūtu,” teic Dāvis.

Lai arī jauneklis bija sekojis līdzi notikumiem Latvijā, par izsludināto reemigrācijas programmu viņam pastāstīja mamma. Tas ļāva saprast, ka tiek piedāvāts reāls darbs, kā arī iespēja atgriezties. “Protams, man vajadzēja vēl sevi pierādīt, jo kuru katru jau darbā neņem. Vajag tomēr būt arī pieredzei, zināšanām attiecīgajā jomā,” stāsta Dāvis.

Piesakoties konkursam, Dāvis neticēja, ka viņu varētu izraudzīties, jo tobrīd aptuveni divu dienu laikā konkursā bija pieteikušies jau ap 70 kandidātu. Tomēr viņš rūpīgi aizpildīja pieteikuma formu, kura tika pārlasīta vairākkārt. Dzīve Lielbritānijā viņam bija iemācījusi, ka ir jāpiesakās visur, kur vien iespējams, jo nekad nevar zināt, kā dzīve iegrozīsies.

Iespēja strādāt Konkurences padomē likās interesanta, jo viņam bija jau darbam nepieciešamās zināšanas, kā arī tas mazliet atšķīrās no iepriekšējās pieredzes. Tas vēl vairāk motivēja pieteikties darbam Latvijā.

Konkursā bija vairākas kārtas. Sākumā atlase notika pēc pieteikuma formas, bija jāraksta arī motivācijas vēstule un jānorāda darba pieredze. Tālāk notika skype telefonintervija, jo Dāvis neatradās Latvijā. Kā noslēdzošā konkursā atkal bija skype intervija, tikai šoreiz ar jau iespējamo darbavietu pārstāvjiem. Dāvim tās bija Konkurences padome un Fiskālās disciplīnas padome.

“Saņēmu uzdevumu par konkurences tiesībām. Tas bija reāls, ar īstu situāciju. Es „gāju cauri” Konkurences likumam – gan Latvijas Republikas, gan Eiropas Konkurences likumam. Šīs situācijas bija jāizvērtē, skatoties pēc likuma, jo no galvas neko neizdomāsi,” stāsta Dāvis.

Tomēr viņš atzīst, ka savā darba pieredzē esot pabijis uz smagākām intervijām, kas notikušas iepriekšējās darbavietās, kā, piemēram, GE, „Anglian Home Improvements”, kur intervija ilgusi visas dienas garumā. Visiem izvēlētajiem dalībniekiem toreiz dienas laikā bija jāveic vairāki uzdevumi, intervijas, jātaisa prezentācijas un citas lietas.

Konkurences padomē

Tagad, jau esot jaunajā darbavietā Konkurences padomē, Dāvis jūtas patīkami satraukts. “Esmu vēl nedaudz kautrīgs, vēl nevaru līdz galam iejusties, jo pagaidām man viss ir jauns, arī cilvēki. Pat latviešu valoda man vēl jāveido formālāka. Bet kopumā man te ļoti patīk, jo var uzzināt tik daudz jauna, turpināt veidot sevi un izglītoties,” iespaidos dalās Dāvis par pirmajām darba nedēļām Konkurences padomē.

Par saviem darba pienākumiem Dāvis teic: “Darba pienākums man ir – veikt pārkāpumu un tirgus uzraudzības lietu izpēti. Ļoti daudz laika paiet, lasot dažādus likumus, pētot pieejamos materiālus, lai varētu saprast, kāda ir situācija, par kuru ir griezušies pie mums.”

Iegūtās zināšanas un pieredze Lielbritānijā jaunajā darbavietā ir ļoti noderīgas. Tā kā Dāvis padziļināti bija mācījies ekonomiku, grāmatvedību, tagad teorētiskās zināšanas var izmantot praksē. Arī iegūtā pieredze praksē ir noderīga, lai arī mazāk tiek izmantotas zināšanas grāmatvedībā, tomēr tās liek saprast, kā strādā uzņēmumi.

Reizi mēnesī visi dalībnieki tiekas, lai pārrunātu notiekošo. “Mums ir jāraksta arī blogs vai, piemēram, jāziņo tviterī, bet es pagaidām esmu tikai šajā procesā, kad viss taps. Pirmajās divās nedēļās vairāk gribēju saprast, aptvert notiekošo, pirms sāku kaut ko internetā publicēt, jo uzskatu, ka jāpublicē kaut kas interesants un jēdzīgs,” stāsta Dāvis.

Kopumā par valsts īstenoto reemigrācijas programmu Dāvis teic, ka tā ir veiksmīga, viņam tā patīk. Būs jaunieši, kas pieteiksies šajā programmā, bet noteikti būs arī cilvēki, kas turpinās izbraukt no Latvijas, saka Dāvis. Taču tā parādīs, ka iespējams arī atbraukt atpakaļ, ka Latvijā ir iespējas jauniem izglītotiem cilvēkiem, vajag tikai mēģināt.

Jau ziņots, ka no 19.janvāra līdz 22.februārim bija iespēja pieteikties reemigrācijas programmai. Kopā Valsts kancelejas izsludinātajā konkursā uz darbu Latvijas valsts pārvaldē tika saņemti 143 pieteikumi no 20 valstīm, saka Valsts kancelejas komunikācijas un departamenta konsultante Zane Ozola.

Sākumā bija plānots, ka konkursā tiks izvēlēti 10 jaunieši, tomēr galu galā darbam dažādās valsts pārvaldes institūcijās tika apstiprināti seši, kuri savu darbu jaunajā darbavietā sāka 1.jūnijā.

Kāpēc tikai seši dalībnieki, Ozola skaidro ar izmaiņām noteikumos par budžeta finansējumu šajā programmā: “Mainoties noteikumiem par finansējumu, stipendijas valsts pārvaldē maksāt vairs nevarējām, tāpēc ir jāmaksā alga (kas iekļauj arī visus nodokļus). Līdz ar to budžetā atvēlētās summas pietiek tikai sešiem stažieriem.”

Sešiem programmas dalībniekiem septiņus mēnešus kopš jūnija sevi ir jāpierāda jaunajā darbavietā, lai pēc tam varētu turpināt darbu jau kā pilntiesīgiem darba kolēģiem.

Seši konkursā izraudzītie bez Dāvja Kolberga ir Kristaps Kalns, kurš strādā Valsts administrācijas skolā, ir studējis Lielbritānijā Mančestresa Universitātē, Lelde Caune, kas strādā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā, studējusi Nīderlandē „TIAS School for Society and Business”, Emīls Ķīlis – strādā Fiskālās disciplīnas padomē, studē „Lancaster University”, Jana Platace – strādā Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā, studējusi Lielbritānijā Vestminsteres Universitātē, Aleksejs Čepuļskis – strādā Lauku atbalsta dienestā, studējis Lielbritānijā Jorkas Universitātē un Londonas Karaliskajā koledžā (King’s College London).

Ozola atklāj, ka arī nākamgad plānota tāda pati programma ar tieši tādu pašu budžetu, kas nozīmē, ka valsts pārvalde varēs uzņemt vēl sešus jaunus darbiniekus.

 

Komentāri (23)

dzeris49 25.06.2015. 20.59

īstenībā, daudzi, kas dzīvo un strādā ārzemēs, saka, ka tur viņi, vismaz, zina, par ko maksā nodoklus.

Latvijā viņi nevēlas uzturēt to mūsu pārblīdušo, izšķērdīgo, zaglīgo, nekompetento un korumpēto birokrātiju, kas vairojas ģeometriskā progresijā un parazitē uz visu rēķina, kurš tad gribēs maksāt nodokļus valstī, kur ierok zemē 12 milj. no veselības budžeta, un vainīgo nav, viss ir normāli, toties naudas, lai glābtu audzēju slimnieku dzīvbības, vienkārši likvidējot rindu uz operācijām, valstij neatrodas, pēc uzturēšanās normālā valstī šejienes nožēlojamie un pērkamie un melīgie politiķi un valdošā melu un korupcijas atmosfēra nomāc.

+6
0
Atbildēt

1

dzeris49 25.06.2015. 20.17

Absolūti netipisks gadījums.

Tipisks gadījums:

– aizbraucu strādāt sezonas darbu( lasīt zemenes, novākt ražu, utt.), pēc tam par šo naudu dzīvoju visu gadu, līdz nākamajam sezonas darbam, pārējā laikā piestrādāju Latvijā, ja ir darbs.

– strādāju intensīvu un grūtu darbu, piem, siltumnīcā vai celtniecībā, bet, esmu iekartojies legāli, pelnu sev labu pensiju, pelnu soc. garantijas ( ja darba nav, att. valsts maksā pabalstu), atvalin’ajumā apceļoju visu pasauli, ko nekad nevarētu izdarīt, tikpat intensīvi strādājot Latvijā.

– intensīvi strādāju, krāju naudu, lai Latvijā varētu nopirkt dzīvokli vaui izveidot kādu savu biznesu

– viss tas pats, kas iepriekš, bet, daļu naudas nodzeru turpat īrijā, daļu, atvalinājumā Latvijā, kur “atpūšos” riktīgi, nodzert visu palīdz “draugi” un radi, kas uzrodas vairumā.

– strādāju, pelnu naudu, dzīvokli Norvēģijā, bērni jau ir norvēgi, iet att. skolā, Latvijā atgriezties pat nedomāju.

-ssmu pensionārs vai cilvēks pirmspensijas vecumā, nav palaimējies strādāt labi atalgotu darbu, kaut, kopējs stāžs ir liels, braucu un kopju tur slimniekus, auklēju bērnus, utt., un nopelnu sev cilvēka cienīgas vecumdienas Latvijā, jo pensija, kas man šeit, to negarantē.

Visi piemēri ir “iz dzīves”, pats zinu att. cilvēkus.

+5
0
Atbildēt

4

    rinķī apkārt > dzeris49 26.06.2015. 00.15

    dzeris, paldies, man datorā ir tā grāmata. Zinu, ka laba, bet līdz šim nav bijis laika sākt lasīt, taču lasīšu viņu noteikti.:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 25.06.2015. 21.50

    R.A. – tas viss ir pupu mizas, bet, tā ka tev patika Pelevina “Čapajevs un tukšums”, kas, protams, ir geniāls darbs, varu tev parekomendēt Pavel Krusanov “Ukus angela”, enģeļa kodums, iesaku izlasīt, ja saprati nPelevinu, sapratīsi arī to, manuprāt, arī izcils darbs, asociācijas radīsies, jādomā, krievu valodā lasi, nesen uzgāju.

    Iedošu pat atsauci uz audiogrāmatu, vat braukt ar autiņu, vai darīt ko citu, un paralēli klausīties, cerams, piereģistrēties un nopumpēt varēsi http://kinozal.tv/details.php?id=593455, saturs, protams, antiutopija, bet, proza izcila.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > dzeris49 25.06.2015. 21.10

    Dzeri, abas ir ļoti tipiskas situācijas, gan tā, par kuru varam lasīt IR rakstā, gan tā, kuru uzzīmēji Tu. Un tā tas ir gan Latvijā, gan ārpus Latvijas, ja runa ir par LR pilsoņiem, un tā tas ir arī citās valstīs ar citu valstu pilsoņiem, proti – attiecības starp Dāvja prototipiem un Tevis, kā piemēru piesauktajiem, ir aptuveni 1:100, ja runa ir par jauniem ļaudīm. Vienmēr ir vienkāršāk zemenes lasīt, vai līdzīgu darbu darīt un kādu brīdi dzīvot ” uz pilnu klapi”, nevis mērķtiecīgi mācīties, kas neapšaubāmi nozīmē savus jaunos gadus dzīvot ievērojot pašdisciplīnu utt.

    Par pirmspensijas LR pilsoņiem, kuri šobrīd strādā ārpus Latvijas un šādi cer tikt pie lielāks pensijas, arī normāla situācija cilvēkam no bijušās postpadomju telpas. Šāds cilvēks reāli par sevi domā, šāds cilvēks pats sev nodrošinās vecumdienas, viņam nebūs jāsēž saviem radiem, vai valstij uz kakla. Tādēļ Tavs nihilisms ir nevietā.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 25.06.2015. 21.18

    Kāds nihilisms, tā ir realitāte.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Valdis Eiserts 25.06.2015. 22.07

Dāvis visu savu laiku izniekojis izglītībai un darbam, tā arī nekļūs par komentāru rakstītāju.

+4
-1
Atbildēt

1

    edge_indran > Valdis Eiserts 25.06.2015. 23.16

    ——

    “Ļoti daudz laika paiet, lasot dažādus likumus, pētot pieejamos materiālus, lai varētu saprast, kāda ir situācija, par kuru ir griezušies pie mums.”

    ==============================================================================

    Dāvis kļūs par Latvijas biznesa “glābšanas riņķi”:

    “Un, raugoties no kultūras, no uzvedības modeļa pozīcijām, mēs skaidri redzam, ka viena sociālā grupa – juristi ar visu valdības aparātu – nenormālā ātrumā un daudzumā ražo tik daudz normatīvos aktus, ka cilvēks, atnākot šodien uz darbu, lāga nezina, vai drīkst sākt strādāt vēl pēc vakardienas normatīviem. Un patiesībā tas nozīmē tikai to, ka valsts pārvalde jau ilgstoši vienkārši agonē.” D.Beitnere-LaGalla, kultūr-socioloģe.

    http://www.delfi.lv/news/comment/comment/arnis-terzens-paldies-globalizacijai-saruna-ar-dagmaru-beitneri-fragmenti.d?id=34904003#ixzz3e6h8gEsF

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu