Parlaments konceptuāli atbalsta jauna Patvēruma likuma projektu • IR.lv

Parlaments konceptuāli atbalsta jauna Patvēruma likuma projektu

32
Patvēruma meklētāji Mucenieku centrā. Foto: Evija Trifanova, LETA

No 1998.gada līdz 2014.gada 31.decembrim patvērumu Latvijā ir pieprasījušas 1440 personas

Saeima konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja jauna Patvēruma likuma projektu, kas regulē patvēruma meklētāju tiesības un vairākus nosacījumus patvēruma procedūras izskatīšanā, ziņo LETA.

Likumprojekta virzība saistīta arī ar Eiropas Savienības (ES) direktīvu pārņemšanu. Tā kā nepieciešamais grozījumu apjoms, lai ieviestu direktīvu nosacījumus, pārsniedz pusi no spēkā esošā Patvēruma likuma tiesību normu apjoma, nolemts izstrādāt jaunu likumprojektu.

Jaunā likuma redakcija paredz, ka persona vēlmi saņemt bēgļa vai alternatīvo statusu ir tiesīga izteikt mutvārdos Valsts robežsardzei, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP), Valsts policijai un Ieslodzījumu vietu pārvaldei.

Likums arī nosaka visaptverošu tiesisko regulējumu par nosacījumiem Valsts robežsardzes pieņemto lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtībai un termiņiem, kā arī garantijām, piemēram, tiesībām uz valsts nodrošinātu juridisko palīdzību.

Pašlaik visus aizturētos patvēruma meklētājus izmitina Valsts robežsardzes aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā “Daugavpils”, atsevišķās telpās, šķirti no aizturētajiem nelegālajiem imigrantiem. Jaunais likums paredz, ka patvēruma meklētājam apsardzes uzraudzība tiks nodrošināta likumā noteiktajos gadījumos un visu nepieciešamo laiku, kamēr patvēruma meklētājam būs jāatrodas ārpus centra, piemēram, saņemot veselības aprūpes pakalpojumus.

Lai nodrošinātu patvēruma procedūras efektivitāti un novērstu tās ļaunprātīgu izmantošanu, paredzēts noteikt īpašu iesnieguma izskatīšanas procedūru. Atbilstoši direktīvas prasībām iepriekš minētā procedūra, ieskaitot pārsūdzībai un lietas izskatīšanai tiesā paredzēto laiku, nedrīkstēs pārsniegt četras nedēļas.

Lai mazinātu patvēruma procedūras ļaunprātīgu izmantošanu, paredzēts paplašināt tiesisko pamatu gadījumiem, kad patvēruma meklētāja iesniegums var tikt izskatīts saīsinātajā kārtībā. Pašlaik spēkā esošā likuma redakcija paredz piecus gadījumus, kas pieļauj iesniegumu izskatīšanu īsākos termiņos un neparedz izvērtēt tā atbilstību bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanas kritērijiem. Jaunais likums paplašina iepriekš minēto uzskaitījumu ar pieciem jauniem nosacījumiem saīsinātās kārtības piemērošanai.

Lai nodrošinātu, ka patvēruma meklētājs, pārsūdzot tiesā PMLP pieņemtu lēmumu, tiekas ar valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sniedzēju pirms pieteikuma iesniegšanas tiesā, pieteikuma iesniegšanai paredzēto termiņu paredzēts pagarināt līdz 30 dienām.

Atbilstoši direktīvas prasībām jaunais likums arī nosaka īpašas garantijas gan patvēruma procedūras laikā, gan attiecībā uz uzņemšanas apstākļiem patvēruma meklētājiem, kuri identificēti kā mazāk aizsargātas personas. ES tiesību akti izvirza prasību dalībvalstij nodrošināt, ka patvēruma meklētājs, kuram nepieciešamas īpašas procesuālas garantijas, vai patvēruma meklētājs ar īpašām uzņemšanas vajadzībām saņem attiecīgu atbalstu no valsts puses.

Patlaban Latvijā ir viens patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs, kas atrodas Ropažu novada Muceniekos un kurā var izmitināt 100 patvēruma meklētājus. Nepieciešamības gadījumā centra ietilpību var paaugstināt līdz 200 personām. Atbilstoši direktīvā noteiktajam jaunais likums precizē, ka gadījumos, ja patvēruma meklētājam nav pietiekamu līdzekļu, lai nodrošinātu savam veselības stāvoklim atbilstošu dzīves līmeni, viņu izmitina patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā.

Tagad patvēruma procedūras laikā patvēruma meklētājam ir tiesības saņemt medicīnisko palīdzību par valsts līdzekļiem. Saskaņā ar direktīvas nosacījumiem patvēruma meklētājam ir tiesības saņem neatliekamo medicīnisko palīdzību, kā arī slimību un nopietnu garīgo traucējumu primāro ārstēšanu, tostarp personām, kuras pārcietušas nopietnu vardarbību, nodrošināma nepieciešamā veselības traucējumu ārstēšana.

Papildus PMLP varēs patvēruma meklētāju nosūtīt uz medicīnisko ekspertīzi, lai konstatētu pazīmes, kas varētu norādīt uz agrāk veiktu vajāšanu vai nodarītu smagu kaitējumu. Tādējādi, lai nodrošinātu patvēruma meklētājiem atbilstošu veselības aprūpi patvēruma procedūras laikā, kā arī nepieciešamības gadījumā nosūtītu viņus uz medicīnisko ekspertīzi, PMLP būs nepieciešami papildu finanšu līdzekļi.

Lai nodrošinātu direktīvas nosacījumu izpildi par nepilngadīgo patvēruma meklētāju tiesībām saņemt rehabilitācijas pakalpojumus, būs nepieciešami grozījumi sociālās jomas tiesiskajā regulējumā. Līdz šim šādu gadījumu nav bijis, un kopējā iepriekšējo gadu statistika liecina par minimālu nepilngadīgo personu bez pavadības skaitu

No 1998.gada līdz 2014.gada 31.decembrim patvērumu Latvijā ir pieprasījušas 1440 personas, no kurām 65 personām piešķirts bēgļa statuss un 125 personas saņēmušas alternatīvo statusu. Ņemot vērā iepriekšējo gadu praksi, kā arī patvēruma meklētāju skaita pieauguma kopējo tendenci, vidējais prognozētais patvēruma meklētāju skaits gadā ir 300 personas.

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu