Eiropā ir labi • IR.lv

Eiropā ir labi

6
Nika Bero: «Es speciāli neskatos televīzijas ziņas vai internetā video par Ukrainu. Kāda jēga skatīties, ja neko nevaru palīdzēt?»
Anda Burve-Rozīte

Ukrainietes Lesja Bogačova (23) un Nika Bero (20) pirms dažiem gadiem pārcēlās uz Latviju, jo tieši šeit atrada sporta deju partnerus. Kad sākās Maidans, meitenes bija izvēles priekšā – palikt Latvijā vai doties atpakaļ uz Ukrainu? 

Lielas simpātijas pret Latviju, kura nu kļuvusi par viņu pastāvīgo dzīvesvietu, – tas vieno divas raksturā un dzīves mērķos atšķirīgas ukraiņu meitenes, kuras pirms vairākiem gadiem pārcēlās šurp, jo tieši šeit atrada vēlamos sporta deju partnerus. Pēc pieciem Latvijā pavadītiem gadiem Lesja Bogačova brīvi runā latviski. Šī ir jau ceturtā valoda, ko 23 gadus vecā dejotāja zina – bez dzimtās ukraiņu meitene pārvalda arī krievu un angļu. Lai arī Latvijā ieradās ar mērķi dejot, patlaban Lesja šeit apmetusies uz dzīvi: strādā sabiedrisko attiecību jomā, ir lektore augstskolā Turība, arī māca balles dejas klubā Vecrīga

Nika Bero ir jaunāka – viņai ir tikai 20. Latvijā dzīvo trešo gadu, mācās RISEBA un māca bērniem dejas. Nika latviski saprot, taču nerunā. Atzīst, ka galvenokārt apgrozās krieviski runājošajā vidē, tāpēc raiti runāt latviski iemācīties ir grūti. «Taču es to gribu izdarīt, jau cenšos,» viņa ir apņēmīga. Arī Nika, tāpat kā Lesja, Latvijā atradusi savas mājas. «Man vienmēr gribējies būt tuvāk Eiropai,» Doņeckā dzimusī meitene atzīstas. Dzīves līmenis, tīrība, cilvēku attiecības Latvijā esot tik daudz reižu labākas nekā Ukrainā, ka Nikai tur negribas atgriezties.

Tūkstoš kilometru no mājām

Ņiprā rudmate Lesja Bogačova no TV3 šova Dejo ar zvaigzni vēl pagājušās nedēļas nogalē priecīgi stāstīja, ka jānoturas vismaz līdz trešajam, ceturtajam raidījumam, «un tad mēs parādīsim kaut ko ļoti interesantu!» Kopā ar deju partneri, Nekā personīga žurnālistu Ansi Pūpolu viņa tika izbalsota pēc otrā raidījuma pagājušajā svētdienā. Visvairāk man bija žēl, ka Lesjai tā arī neizdevās parādīt savu rumbu. Dejas scenārijā, kā varēju nojaust no viņas neatklātā noslēpuma, būtu kaut kas par Ukrainu. Bez grima un spožajiem tērpiem Lesja izskatās meitenīgāk nekā šovā. Nopietna, ar raksturiņu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu