Bērziņš: Skaļa kliegšana ne vienmēr nozīmē aktīvu pozīciju • IR.lv

Bērziņš: Skaļa kliegšana ne vienmēr nozīmē aktīvu pozīciju

70
Prezidents Andris Bērziņš kopā ar suitu sievām. Foto: Evija Trifanova, LETA

Valsts prezidents savā amatā saskata būtisku veikumu ekonomikas uzlabošanā

Manas prezidentūras laikā Latvijā ir bijuši vērojami būtiski uzlabojumi valsts ekonomiskajā situācijā. Savukārt skaļa kliegšana ārpolitikā ne vienmēr nozīmē aktīvu pozīciju, tā otrdien LNT rīta raidījumā „900 sekundes” teica Valsts prezidents Andris Bērziņš, atbildot iepriekš izteiktajai kritikai par kuslajām Latvijas vadošo amatpersonu izpausmēm ārpolitikā.

Bērziņš teica, ka „Latvijas prezidentūra ES padomē uzliek mums daudz pienākumu, arī ārpolitikā”, tāpēc „skaļa kliegšana nenozīmē aktīvu pozīciju”. Piemēram, 9.maija jautājumā lēmums par nebraukšanu uz Maskavu pieņemts ciešā kontaktā ar citām Latvijas augstākajām amatpersonām. Tā bija kopīga un saskaņota rīcība, izejot no tā, ka Latvija ir Eiropas Savienības prezidējošā valsts, teica Bērziņš.

Jau rakstīts, ka bijušais prezidents Valdis Zatlers raidījumam “Nekā personīga” svētdien par Valsts prezidenta nostāju teica, ka “katram vēstures periodam ir savs cilvēks, un nākošajos četros gados jābūt ļoti aktīvam. Es pat teiktu – skaļam. Labi saprotamam gan Latvijai, gan arī ārzemēs. Jo būtiski, ka arī cilvēkiem Latvijā ir jāsaprot, ko viņš saka ārzemēs”.

Prezidents Bērziņš šorīt izteicās, ka viens nav karotājs, tāpēc viņa “darbība uz ārpusi” bijusi vērsta uz to, lai “iesaistītu pēc iespējas lielāku daudzveidību no dažādām nozarēm”. Bērziņš paskaidroja, ka viņa darbības laikā ir notikušas vairāk nekā 12 plašas ārvalstu vizītes ar biznesa, izglītības un citu nozaru pārstāvju piedalīšanos.

Kā jomas, kurās nav vērojams pietiekams progress, Bērziņš nosauca reģionālo attīstību un pašvaldību reformu, jautājumus, kas saistīti ar migrāciju un darbaspēka mobilitāti, kā rezultātā Latvija ir pazaudējusi ceturto daļu iedzīvotāju, un arī enerģētikas jautājumi esot palikuši “tikai tādā likumdošanas līmenī”. Tie ir jautājumi, kur mēs esam kļūdījušies un ir jāstrādā, piebilda politiķis.

Prezidents teica arī, ka katrai valstij hibrīdkara ziņā ir sava situācija un Latvijā būtiska ir pašvaldību loma, īpaši pierobežā. Bērziņš uzsvēra, ka šobrīd Latvijai militāru draudu nav.

Taujāts, ko svarīgu viņš savas prezidentūras laikā ir izdarījis, Bērziņš norādīja, ka viņa prezidentūras gados Latvijas eksports ir pieaudzis par vairāk nekā 20%, bet bezdarbs ir krities no 16% līdz 10%, tomēr Bērziņš atzina, ka tas nav gluži viņa vienpersonisks nopelns.

Bērziņš līdz šim nav atklājis, vai grasās atkārtoti kandidēt uz Valsts prezidenta amatu, solot to izdarīt tikai aprīlī. Otrdienas rītā viņš teica, ka atklātas Valsts prezidenta vēlēšanas vēlas iekšēji nestabilas partijas, kas šaubās par savu biedru balsojumu. 

Jāatgādina, ka viņš pats amatā nonāca aizklātā balsojuma apstākļos, kad lielākā daļa Saeimas deputātu publiski savu atbalstu bija solījuši otram prezidenta amata kandidātam – Valdim Zatleram, raksta LETA.

Bērziņš atkārtoti nesniedza skaidru atbildi, vai viņš atbalsta atklātu Valsts prezidenta ievēlēšanu. Tas ir politiķu jautājums, lai viņi tur strīdas, izteicās Bērziņš, tomēr paskaidrojot, – ja partijā neesot skaidras situācijas, “tad viņiem, protams, vajag kontrolēt savus biedrus” un ir vajadzīgs atklātais balsojums, bet, ja partija ir vienota, tad šādam spēkam šaubas nerodoties. Šajā jautājumā nav vienkāršas atbildes un katrai politiskajai partijai ir savas intereses, piebilda politiķis.

Prezidents nedomā, ka šī jautājuma dēļ varētu sašķelties koalīcija. Bērziņš atturējās sniegt konkrētu atbildi, cik stabila pašlaik ir Laimdotas Straujumas (V) vadītā valdība, tomēr, skatoties uz valdības locekļu sadarbību valsts aizsardzības jautājumos, viņam radusies pārliecība, ka valdība darbojas saskaņoti.

 

Komentāri (70)

Bet 17.02.2015. 09.41

“Taujāts, ko svarīgu viņš savas prezidentūras laikā ir izdarījis, Bērziņš norādīja, ka viņa prezidentūras gados Latvijas eksports ir pieaudzis par vairāk nekā 20%, bet bezdarbs ir krities no 16% līdz 10%, tomēr Bērziņš atzina, ka tas nav gluži viņa vienpersonisks nopelns.”

Iedomības Bērziņam netrūkst. Vajadzēja pavaicāt, kā tieši viņš to eksporta palielinājumu ir sekmējis?

Aprobežots kā bijis tā arī mūžam paliks, bet lumpeniem būs mīļš , jo pareizajā brīdī noslauka aizkustinājuma asariņu, un lauku tantēm un onku

liem patīk tāds “viens no mums”. Tas jau nekas, ka Bērziņš ir miljonārs un nebūt strādājot augām dienām, ar ražošanu savu bagātību nav sastrādājis, vienkārši savējie viņu iedabūja labajā krēslā Unibankā, kur tauki un labumi prihvatizējot plūda ši cilvēka kabatās.

Vai tāds prezidents gan apmierina visu Latvijas tautu, vai tikai lumpeņus. Baidos, ka lumpeņi ir vairākumā ar aprobežotām smadzenēm ,un nespējīgi skatīties uz iepriekšējiem ši “kunga” darbiem.

+25
-1
Atbildēt

1

    DD1 > Bet 17.02.2015. 12.15

    > Bet

    “Aprobežots kā bijis tā arī mūžam paliks, bet lumpeniem būs mīļš , jo pareizajā brīdī noslauka aizkustinājuma asariņu, un lauku tantēm un onkuļiem patīk tāds “viens no mums”.”

    Jūs visu pateicāt pareizi. Grūti iedomāties vēl nepiemērotāku cilvēku prezidenta amatā.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

traductrice 17.02.2015. 10.09

Skaļa kliegšana ne vienmēr nozīmē aktīvu pozīciju, tas tiesa, tomēr klusēšana VIENMĒR norāda uz pasīvu pozīciju.

+18
-1
Atbildēt

2

    Bet > traductrice 17.02.2015. 12.02

    …. vai arī klusēšana norāda uz piekrišanu!

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 17.02.2015. 12.43

    … vai arī, kurš kungs atnāks, tam arī klanīties.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

Piligrims 17.02.2015. 11.19

Ja pēc visa tā ko viņš IR izdarījis (nesakarīgi vāvuļojis, gan pašu mājās gan ārzemēs, liekot sarkt pat cilvēkiem ar IQ zem vidējā, absolūtas paškritikas trūkums (es pat nebaidītos no vārda pataloģisks), lēta spēlēšana uz lumpenu jūtām (algas ziedošana skolām, tik traka nezīmēšanās ar savu statusu, prastums (ko vērts vien – sen neesat sisti))), viņu tur vēl atstās, tad tas būs vēl viens iemesls nelepoties ar to, ko esam radījuši – savu (tiešām?) valsti.

+17
0
Atbildēt

2

    Piligrims > Piligrims 17.02.2015. 12.09

    Nu skaidrs. PR nostrādāja, kāpēc vēl iespringt. (Vēl viens “-“, liekulis)

    +13
    0
    Atbildēt

    0

    Bet > Piligrims 17.02.2015. 12.04

    it kā jau sen viņš algu vairs neziedojot skolām! vienā Tv sižētā , kad žurnālists viņam uzdeva šo jautājumu par algas ziedošanu skolām, Bērziņš izvairījās no atbildes. ta sjau vien liecina, ka vairs neziedo, jo, ja ziedotu, tad arī lepni atbildētu, ka ziedo tam un tam!

    +14
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu