Savickis fondā ''Marguerite'' saskata reālus LG akciju pircējus • IR.lv

Savickis fondā ”Marguerite” saskata reālus LG akciju pircējus

20
Juris Savickis. Foto: Ģirts Ozoliņš, F64
Zane Mače

”Itera Latvija” vadītājs Eiropas banku fondu no akciju pirkšanas neatrunās

Kompānijas ”Latvijas Gāze” (LG) akcionāres ”Itera Latvija” vadītājs Juris Savickis, tiekoties ar Eiropas banku veidotā fonda ”Marguerite” pārstāvjiem, guvis pārliecību, ka fonds gatavs pirkt vācu kompānijai ”E.ON Ruhrgas” piederošās un pārdošanā izliktās 47% LG akcijas.

Žurnāla ”Ir” rīcībā esošā informācija liecina, ka fonds, kurā viens no ieguldītājiem ir Eiropas Investīciju banka, šonedēļ bija atsūtījis uz Rīgu pārstāvjus, lai tiktos ar LG un ”Itera Latvija” vadību, kā arī apskatītu Inčukalna gāzes krātuvi. ”Marguerite” pārstāvji par LG akcijām interesējas jau ilgāku laiku, taču publiski nodomus komentēt nevēlas. Arī vācieši no komentāriem atturas.

“Viņi ir gatavi pirkt [E.ON akcijas], man radās tāds priekšstats,” sacīja Savickis, kurš ar fonda parstāvjiem tikās 4.februārī. ”Marguerite” cilvēki vēlējās zināt ”Itera Latvija” nostāju, un Savickis saka – tikšanās reizē nav mēģinājis pircēju no pirkuma atrunāt. “Teicu, ka ”Latvijas Gāze” ir laba kompānija, viena no labākajām gāzes kompānijām Eiropā,” sarunu atstāstīja Savickis, bilstot, ka runātais ir konfidenciāla informācija. Pēc tikšanās ar fonda pārstāvjiem ”Itera Latvija” vadītājam radies labs priekštats, interese ir nopietna, un fonds ir nopietns, kurš gatavs uzņēmumā strādāt gadus desmit.

Vienīgās bažas, ko izrādījuši ”Marguerite” pārstāvji, bijušas par valsts plāniem uzņēmumu sadalīt. “Es teicu, ka trešā pakete nav laba lieta priekš valsts un biznesa,” savu nostāju neslēpj Savickis. Viņš skaidro, ka pēc LG sadalīšanas kritīsies uzņēmuma vērtība. Jāatgādina – LG privatizācijas līgums noteic, ka 2017.gadā beigsies uzņēmuma monopoltiesības un tad būs jāatver gāzes tirgus brīvai konkrencei, kā tas jau ir izdarīts kaimiņvalstīs. Patlaban Ekonomikas ministrija strādā pie LG sadalīšanas divos uzņēmumos – vienā, kas nodarbosies ar gāzes sadali un tirdzniecību, un otrā, kas nodarbosies ar gāzes pārvadi un glabāšanu.

Kā iespējamais darījums attīstīsies, Savickis nezina, jo tālākās sarunas ir vāciešu un ”Marguerite” jautājums. Savickis atzina, ka ir ticies arī ar citiem akciju kārotājiem, taču nevēlējās nosaukt, ar kuriem. ”Itera Latvija” šefs pauda, ka pats labprāt iegādātos pārdošanā izliktās akcijas, ja būtu šim pirkumam vajadzīgā nauda.

Jau vēstīts, ka ”Marguerite” veidojušas sešas bankas no Vācijas, Francijas, Spānijas, Itālijas un Polijas, kā arī Eiropas Investīciju banka. Katrs partneris fondā ieguldījis 100 miljonus eiro, un papildus tam vēl 110 miljonus ieguldījuši kopā trīs partneri, no kuriem publiski nosaukts viens – Eiropas Komisija. Fonda darbības joma ir ieguldījumi transporta, enerģētikas un atjaunojamo enerģijas avotu infrastruktūrā. Fonda intereses darījumā pārstāv Luksemburgā bāzēta kompānija ”Marguerite Adviser S.A”.

”E.ON Ruhrgas” nolēmusi pārorientēties uz atjaunojamo enerģiju un pamest Baltijas tirgu. Lietuvā, Igaunijā un Somijā viņi savas daļas nacionālajos enerģētikas uzņēmumos jau pārdevuši. Arī Latvijas valstij bija iespēja iegādāties vāciešu akcijas, taču 220 miljoni valdības pārstāvjiem šķita pārāk augsta cena, tāpēc piedāvājums noraidīts. Iepriekš interesi par šīm akcijām izrādīja arī Lietuvas valsts kontrolētie uzņēmumi ”Epso-G” un ”Lietuvos energij”, bija ziņas par interesi no ASV uzņēmēju puses un naftas transporta koncerna ”Vitol”.

LG lielākie akcionāri līdz ar ”E.ON Ruhrgas” ir arī ”Gazprom” ar 34% un ”Itera Latvija” ar 16%.

Komentāri (20)

Anti Vatņiks 07.02.2015. 01.59

KGBešņikus vispār vajadzētu kastrēt un aizliegt nodarboties ar jebkādu biznesu LV teritorijā.

+9
0
Atbildēt

2

    Anti Vatņiks > Anti Vatņiks 07.02.2015. 21.09

    Nu KP cilvēki ir dažādi, ir arī pāris normāli kas godīgi strādā un neshēmo. Bet V-pilī gan to tarakānu vajadzētu padzenāt, tas tiesa.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > Anti Vatņiks 07.02.2015. 10.38

    Tik nevajag aizmirst komunistiskās partijas vadošo lomu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

locus 06.02.2015. 14.48

Vai, cik Jurčiks apmierināts ar Margaritu! Kas ta nu? KGBešņikiem jauns plāns?

+6
0
Atbildēt

4

    Raicha > locus 07.02.2015. 14.15

    Nah Latvijai k-kādi 40 vai cik tur% akciju, kas nedod nekādu iespēju noteikt LG notiekošo? Valstij pirkt LG akcijas būtu vismaz muļķīgi, ja ne noziedzīgi.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Normunds > locus 07.02.2015. 15.04

    Savickis domā tāpat, ka tu.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > locus 07.02.2015. 10.36

    Iespējams, ka pūš miglu. Skaidrs ir tas, ka viņam nepatiktu,ja LG nopirktu Latvijas vai Lietuvas valsts.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    mūsu alus > locus 07.02.2015. 16.31

    DikembeSakamoto,

    Tu maldies. Par to kāpēc Savickis dzied dažādas dziesmiņas pēc kārtas – “Valstij jāpērk”, bet kad nepērk, tad “nu nepērciet, nepērciet, re kur gatavi pircēji, un es viņiem neteikšu, lai nepērk” – par to zemāk.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

mūsu alus 07.02.2015. 16.25

KGBešņiks cenšas, gan ar labu, gan ļaunu, gan viltu ievilkt Latvijas valsti LG akcionāros. Kāpēc? A tāpēc, lai Inčukalna gāzes krātuve nonāktu krieviešu kontrolē arī turpmāk, pēc LG monopola beigām, kas principā nozīmē monopola turpināšanos. Kāds tad ir LG akcionāru sastāvs pašreiz?

“E.ON Ruhrgas International GmbH” 47,23 %

AAS “Gazprom” 34,00 %

SIA “ITERA Latvija” 16,00 %

Pārējie akcionāri 2,77 %

Lai kā arī LG necenstos manipulēt, tai nav bijusi iespēja privatizēt zemi virs gāzes krātuves un tātad arī ielikt kāju durvīs uz zemes dzīlēm

http://www.uzzina.lv/vuzn.php?vuzn_id=102979

Tātad, lai iegūtu monopolu, nepieciešams iesaistīt valsti kā akcionāru. Turpinot loģikas ķēdīti, valsts nopērkot LG akcijas pati nobremzēs brīvu tirgu, neatkarīgas piegādes un nostiprinās atkarību no Krievijas, jo 47,23% nav 50 plus viena balss. Un Ruhrgas aiziešana ir tieši saistīta ar monopola beigām, nevis daiļajām atrunām par citu biznesu. Vienkārši haļava beidzās. Tad nu Savickis, kā jau tas KGB virsniekam pienākas, zīmē jaunas shēmas par godu lielajai un nedalāmai, lai arī pats varētu palikt zirgā…

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu