YouTube izglītība • IR.lv

YouTube izglītība

4
Zīmējums — Ernests Kļaviņš

Cilvēki pasaulē ir aizrāvušies ar videopamācībām – pāris minūšu garajās filmiņās, kas tiek izplatītas interneta portālos, iespējams iemācīties visu, sākot no kurpes aizšņorēšanas līdz pamatiem kvantu fizikā

Bija laiks, kad Einšteins nevarēja aizskaitīt līdz 10, ikviens var iemācīties jebko – tāds ir Kāna akadēmijas (Khan Academy) moto. Kāna akadēmija ir populārajā YouTube tīklā balstīta skola, kur 12 minūšu garos video tās izveidotājs Salamans Kāns un citi nozaru eksperti izskaidro gan vienkāršas lietas, piemēram, saskaitīšanu, gan komplicētākas parādības, piemēram, Franču revolūciju vai fotosintēzi. Kāna akadēmija sevi sauc par nākotnes izglītību, un, iespējams, tas nav tālu no patiesības – gan Google, gan Bils Geitss tai ir noticējuši, ieguldot daudz līdzekļu programmas attīstībā. Akadēmija ir lielisks piemērs mūsdienās populārajam zināšanu apguves instrumentam – videopamācībām. Ne visiem filmiņu veidotājiem ir tik cēli mērķi kā Kānam – darīt pieejamu kvalitatīvu izglītību ikvienam pasaules iedzīvotājam, daudzas no internetā atrodamajām pamācībām veltītas praktiskākām vai bieži pat marginālām ikdienas problēmām. 

Granātābols piecās minūtēs

Ievārījuma vārīšana, tamborēšana vai riepas nomainīšana – YouTube viegli atrodama atbilde, kā to vislabāk paveikt. Tikai jāieraksta maģiskā vārdu kombinācija «how to» un specifiskā vajadzība – voilà, jūsu priekšā ir desmitiem dažādu video. Videoinstrukcijas pēdējo gadu laikā ir ieguvušas plašu popularitāti, šī pazīstamā lapa ir kļuvusi par labāko pašmācības rīku. YouTube atrodamās pamācības variē no nopietnu matemātisku problēmu risināšanas līdz pavisam sadzīviskām vajadzībām un, protams, arī sarkastiskiem video, kas izsmej visu šo fenomenu – ja meklēsit, kā atvērt alus pudeli ar banānu (ir tāds!), visticamāk, uzdursities videojokam, nevis īstam paskaidrojumam. Ir lietas, kurām risinājums nav atrodams pat YouTube.

Kā jau pierasts videokultūrā, ir instrukcijas, kuras liekas redzējuši un fano visi. Pirms kāda laika tāda bija pamācība, kā ātri un viegli izlobīt granātābolu. Video, kas ir noskatīts vairāk nekā divus miljonus reižu, vīrietis rāda, kā granātābols jāatgriež un kā pēc tam spēcīgi jāsit ar koka karoti pa čaulu, lai sakratītu nelielās sēkliņas un tās burtiski izbirtu laukā. Noskatoties šo četru minūšu video, var ietaupīt laiku un pacietību, stundu ilgu darbu pārvēršot par pāris minūšu jautājumu. Līdzīgs piemērs ir ar gultas pārvalka uzklāšanu – izrādās, šai kaitinošajai darbībai, kurā vienmēr kaut kas pamanās noiet greizi, ir efektīvs risinājums, kuru var apgūt īsā laika sprīdī. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu