Latvija piedalīsies "World Expo", bet nebūvēs paviljonu (papild.) • IR.lv

Latvija piedalīsies “World Expo”, bet nebūvēs paviljonu (papild.)

18
Izstādes "Expo Milano 2015" Latvijas paviljona makets. Foto: Ieva Lūka, LETA

Rinkēvičs rosina vērtēt Latvijas nepieciešamību piedalīties “World Expo” turpmākajos gados

Latvija piedalīsies starptautiskajā izstādē “World Expo”, kas nākamgad norisināsies Itālijas pilsētā Milānā, bet nebūvēs paviljonu, tā šodien nolēma valdība, raksta LETA.

Ekonomikas ministrijai tika uzdots trīs nedēļu laikā sagatavot priekšlikumus, kā izmantot Latvijai iešķirto zemes platību “World Expo” teritorijā.

Nākotnē jādomā, vai Latvijai vispār nepieciešams piedalīties starptautiskajā izstādē “World Expo”, šādu uzskatu šodien valdības sēdē pauda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Viņš sacīja, ka Latvijas pēdējo gadu dalība “World Expo” nav notikusi bez skandāliem. “Arī gatavošanās nākamgad Itālijā gaidāmajai izstādei nenāk par labu Latvijas tēlam,” uzsvēra ministrs.

Rinkēvičs piekrita ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) šodien valdībā izteiktajam priekšlikumam, ka Latvijai dalība “World Expo 2015” lielo paviljona būvniecības izmaksu dēļ būtu jāpārtrauc. “Ekonomikas ministrijas paustie argumenti ir atbalstāmi un nebūtu saprātīgi tērēt naudu tērēšanas dēļ,” teica ārlietu ministrs.

Tajā pašā laikā Rinkēvičš piekrita idejai, ka Ekonomikas ministrijai ir jāizvērtē iespēja, kā tomēr nodrošināt Latvijas dalību nākamgad gaidāmajā izstādē, ņemot vērā, ka Latvija nākamgad būs Eiropas Savienības prezidējošā valsts un Latvijai “World Expo 2015” teritorijā iedalīta viena no centrālajām vietām. Pēc ministra domām, būtu atbalstāmi, ka Latvija starptautiskajā izstādē prezentē informācijas tehnoloģiju nozares sasniegumus.

Valdība pagājušajā nedēļā lēma neatbalstīt ekonomikas ministres ierosinājumu apturēt Latvijas dalību starptautiskajā izstādē, piešķirot Latvijas paviljona būvniecībai papildu 1,6 miljonus eiro.

Iepriekš ekonomikas ministre atzina, ka Latvijas dalība “World Expo” izmaksās pārāk dārgi – kopumā 7,3 miljonus eiro. Turklāt, pēc ministres teiktā, gatavošanās termiņš ir ļoti īss un saspringts, lai kvalitatīvi īstenotu projektu.

Reizniece-Ozola rosināja ministrus neatbalstīt Latvijas dalības turpināšanu “World Expo”, jo pēdējā brīdī būtiski sadārdzinājās Latvijas paviljona būvniecības izmaksas – par aptuveni 1,6 miljoniem eiro. Ja iepriekš Latvijas paviljona būvniecībai tika atvēlēti 1,6 miljoni eiro, Ekonomikas ministrija izsludinātajā paviljona būvniecības iepirkumā saņēma piedāvājumus, kas paredzēja paviljonu uzbūvēt par nedaudz vairāk kā sešiem miljoniem eiro.

Šis iepirkums tika pārtraukts, un Ekonomikas ministrija sāka pārrunas ar Šveices būvuzņēmumu “Adunic AG”, kas apņēmās laikus uzbūvēt Latvijas paviljonu par aptuveni 3,1 miljonu eiro. Taču ekonomikas ministre tik un tā uzsver, ka paviljona būvniecības cena ir pārāk augsta un esošajā ekonomiskajā situācijā Latvija nevar atļauties piedalīties izstādē “World Expo”.

Jau ziņots, ka Latvijas paviljona būvniecību “World Expo” par 3,1 miljonu eiro bija plānots uzticēt Šveices būvuzņēmumam “Adunic AG”, kas kā ģenerāluzņēmējs patlaban būvē arī Vācijas un Austrijas paviljonus izstādē “World Expo”, pagājušajā nedēļā paziņoja Reizniece-Ozola.

Ministre informēja, ka decembrī bez rezultātiem beidzās Latvijas paviljona būvniecības iepirkums, kurā piedalījās divi pretendenti – “RBSSkals Būvvadība” un Itālijas uzņēmums “Paolo Beltrami S.p.A” ar Latvijas apakšuzņēmēju SIA “Baumeister”. “RBSSkals Būvvadības” piedāvātā līgumcena bija 6,03 miljoni eiro, taču “Paolo Beltrami S.p.A” – 6,22 miljoni eiro. Ministre norādīja, ka abu pretendentu piedāvātās cenas ir līdzīgas, tāpēc ar aizdomām par abu uzņēmumu iespējamu vienošanos Ekonomikas ministrija (EM) vērsās Konkurences padomē (KP).

Pēc nenotikušā iepirkuma EM apzināja citu būvnieku piedāvājumus, kopumā saņemot septiņu uzņēmumu nesaistošos piedāvājumus, kas svārstījās no 3,16 līdz 4,37 miljoniem eiro. EM nolēma izvērtēt divus labākos piedāvājumus – Itālijas uzņēmuma “Prana/Progeca”, kas patlaban būvē Čehijas paviljonu izstādē “World Expo”, un Šveices kompānijas “Adunic AG”, kas patlaban būvē Austrijas un Vācijas paviljonus izstādē “World Expo”.

Līdz šim noslēgtie līgumi par Latvijas dalību izstādē “World Expo 2015” paredz valsts kopējos izdevumus aptuveni 5,6 miljonu eiro apmērā. Ar komandītsabiedrību “Expo 2015” noslēgts 3,3 miljonus eiro vērts līgums par paviljona projektēšanu un pasākumu producēšanu, projekta vadībai atvēlēti 700 000 eiro, bet paviljona būvniecībai – 1,6 miljoni eiro.

(papildināta ar ārlietu ministra viedokli)

Komentāri (18)

WAT 23.12.2014. 13.04

Nožēlojami ir tas ,ka būs vainīgi uzņēmumi,kas līdz šim tur darbojušies, pat RBS Skals vainīgs lūk ir, ka ciparu valstij netīkamu iedeva, bet kretīniskie “činušas” ( savādāk to budžetnieku varzu dēvēt nevar) būs atkal nevainīgi.

Velns ar ārā , viņi apkauno manu Dzimteni!

Kas tiem kropļiem liedza( laiks bija atliku likām), no sākuma saprast cik esam gatavi vispār tērēt EXPO 2015, dalībvalstu budžeti un uzceltais lielākoties ir pieejams.

Tad saprast ( piesaistot konkursa kārtībā koncepcijas izstrādātāju- reklāmistu, mākslinieku, menedžeri whatever, ja paši ir einuhi) ko mēs gribam rādīt pasaulei, tad izejot no tā izstrādāt proj. uzdevumu,ar objektīvu ( ja nevar paši-einuhi, tad lai piesaista atbildīgos ekspertus) budžeta sadalījumu +-10-15%, tik būvei, tik projektam, tik saturam, tik loģistikai un saimniecībai.

Tad izsludināt ar proj.uzd. metu konkursu, kur ir saistošs būvbudžets (+-10-15%), kur arhitekti startē ar savām vīzijām.

Pēc tam aiziet paralēli trīs atsevišķi konkursi – Būvniecība(+būvuzraudzība), satura praktiskā realizācija, un loģiskikas, saimniecības iepirkums.

KAs tiem idiņiem to liedza? Kurš izdomāja visu samest viena metā ar nekontrolējamu budžetu un izpildījumu? Tos arī ir jākar pie stabiem…

+6
0
Atbildēt

1

    J.Biotops > WAT 23.12.2014. 17.03

    Protams, ka pieminētā „ varza” ir nevainīgi. Vienkārši viņu pagaidām nepietiek, lai nesavtīgā un necilvēcīgā darbā paspētu sagatavot tik sarežģītu pasākumu. Pavisam nesen viena dāma, par ministri tikusi, jau pārliecinoši izskaidroja, ka viss cits esot ar laiku atrisināms, tikai viņas ministrijā darbinieku par maz.

    Bet to nekontrolējamo budžetu gan jau izdomāja pilnīgi pamatoti un precīzi kontrolētām vajadzībām. Un lūdzu nelamāt mūsu atbildīgos darbarūķus – tur nekādi „idiņi” klāt netika laisti.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Lauris Grâvelis 23.12.2014. 12.09

Kurš ierēdnis ir vainīgs??? No kura tiks piedzīti izšķiestie miljoni? Jau otro reizi pēc kārtas ir tik liela izgāšanās vienā no svarīgākajiem valsts reklāmas pasākumiem. Tikmēr Venēcijas biennālei valsts ir piešķīrusi 40 tūkst. un viss vienmēr ir bijis vislabākajā kārtībā.

+5
0
Atbildēt

0

traductrice 23.12.2014. 13.03

paviljonu tiešām var nebūvēt. Pietiks, ja uz galda noliks maketu (pēc bildes saprotu, kas tas reāli jau ir uztaisīts), un uzliks klāt cenu – 3 mio. Par mākslu jāmaksā. Makets (un ideja) ir tiešām skaists. Principā, Latvijas eksports varētu būt mākslinieku idejas, un to arī prezentēt. Es to saku bez jebkāda sarkasma.

+4
0
Atbildēt

3

    traductrice > traductrice 23.12.2014. 13.28

    kur noliks to maketu? Teltī, vagoniņā?

    Es jau par to pašu. Mākslinieki ir izveidojuši skaistu IDEJU (jeb FORMU), kurā būtu jāieliek saturs. Bet vai ir koncepcija par saturu? Baidos, ka nav. Visu cieņu māksliniekiem – skaists makets – lakta/mežs/latvijas siluets… Bet kāds būs saturs? Un galvenais, kāds ir mērķis?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    v_rostins > traductrice 23.12.2014. 13.42

    WAT

    LR diemžēl ir ieberzusies, pagājušo reizi kretīniskos ierēdņus izglāba AERODIUMs

    _______________

    Ar Aerodium ministres laulenim, Šļesera intīmam draudziņam, Ozolam, ir bēdīga pieredze. Neiedeva otkatu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    WAT > traductrice 23.12.2014. 13.09

    Tradutrīce, kur noliks to maketu? Teltī, vagoniņā?

    Pa kuru laiku tai butkai var uztaisīt jaunu projektu( iepirkuma procedūru utt., kaut paātrināto), būviepirkumu utt…

    LR diemžēl ir ieberzusies, pagājušo reizi kretīniskos ierēdņus izglāba AERODIUMs ,kas bija visa pasākuma lokomotīve( bieži arī ar savu degvielu). Šoreiz vismaz es neredzu nekādu variantu izlīst no nepatikšanām godam.

    Bet kā jau Brīnumzemē vainīgie visi izņemot “činušu” varzu.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu