Krievija lobē ES dalībvalstis sankciju atcelšanai • IR.lv

Krievija lobē ES dalībvalstis sankciju atcelšanai

12
Foto:LETA/AFP

Pirmo sankciju – bijušā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča līdzekļu iesaldēšana – termiņš beigsies martā

Krievija sākusi lobēt sev draudzīgās Eiropas Savienības (ES) valstis – Ungāriju, Kipru un Itāliju, lai nākamgad tās uzliktu veto sankciju pagarināšanai pret Krieviju, vēsta LETA.

Otrās kārtas sankcijas – vīzu izsniegšanas aizliegumi un līdzekļu iesaldēšanas Krievijas amatpersonām, kas saistītas ar Krimas anektēšanu, – beigsies nākamā gada aprīlī.

Vissmagākās sankcijas, kas vērstas pret Krievijas bankām un enerģētikas uzņēmumiem, noteiktas līdz 2015.gada jūlijam. Lai sankciju termiņš tiktu pagarināts, dalībvalstīm ir vienprātīgi jāpiekrīt.

Tomēr, ja kaut viena no dalībvalstīm tam nepiekritīs, sankcijas pagarinātas netiks.

Kāds ES pārstāvis, kas iesaistīts sarunās par sankciju pagarināšanu, žurnālistiem norādīja, ka Maskava vērsusies pie Budapeštas, Nikosijas un Romas, ko tā uzskata par saviem sabiedrotajiem.

“Krievi aktīvi strādā ar dažādām galvaspilsētām,” apstiprināja avots, trīs iepriekš minētās nosauc par “galvenajiem” mērķiem. “Līdz šim sankciju pagarināšana vispār nebija problēma. Taču tagad tas vairs neliekas tik vienkārši, jo vairākas valstis aicina uz plašākām debatēm par sankcijām pret Krieviju.

Kā tīmekļa medijam “EUObserver” norādīja kāds cits avots ES: “Es būtu ļoti pārsteigts, ja Krievija par sankcijām nelobētu Budapeštu, Nikosiju vai Romu. Arī Vāciju.” Abi avoti gan norādīja, ka gan Kipra, gan Ungārija aicina uz plašu sankciju pārskatīšanu, un piebilda, ka arī Grieķija, Itālija un Slovākija atbalstītu sankciju mīkstināšanu.

Diplomātiskie avoti norādījuši, ka šīm valstīm vēl varētu piebiedroties Čehija. Savukārt Lielbritānija, Baltijas valstis, Polija un Zviedrija stingri iestājas par sankciju turpināšanu. Francija un Vācija šobrīd vēl neesot izlēmušas.

Tomēr ASV ir pārliecinātas, ka Krievijas īstenotajai lobēšanai nebūs panākumu.

Pēdējo 10 mēnešu laikā Vašingtona un ES dalībvalstis uzmanīgi saskaņojušas sankciju režīmus.

Tomēr gadījumā, ja ES sankcijas atcels, kamēr Krievija turpina karu Ukrainā, tas varētu radīt nesaskaņas transatlantiskajā aliansē.

 

Komentāri (12)

Bet 12.12.2014. 13.40

Gan jau Putins zina ko dara un kam maksā, jo viņa apkārtējie biezie rotveileri nevēlas tupēt tikai Krievijā vai Eirāzijā.

Putins jau var censties kā vēlas, bet rubļ kā krīt tā krīt līdz jaunām neredzētām robežām un naftas cenas arī kritīs un kritīs. Ar ko Putins maksās tiem saviem kabatas kvankšķiem?

+9
-1
Atbildēt

1

    v_rostins > Bet 12.12.2014. 14.30

    Bet

    Latvijas kvenkšķi, ZRP(v) ir ļoti pieticīgi. Par nelieliem ziedojumiem gatavi valsti nolaist kanalizācijā, bet daļa viņu, nelietīgākie saskaņieši, to izdarīs ar prieku arī bez naudas.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

Ebenemezers-3 12.12.2014. 18.02

nu re ušākovs jau ar maskavas meeri sadzeera tubraaliibas un ar kremļa teroristu partiju jeģinnaja rossija ir savstarpeejs sadarbiibas liigums muusu interfrontei , ja mums buutu taads prezidents kaa leišiem , tad tagad bija laiks atsaukt šiis saeimas veeleešanas un izsludinaat jaunas , liedzot valsts ienaidniekiem tajaas piedaliities , bet mums ir lupatbunte , kuram daavina bildes ar viņa lauku maajokli

+6
-1
Atbildēt

0

ierados 12.12.2014. 13.53

Kominterne nevaid miruse, tikai transformējusies. Visi cīnītāji par tautas laimi un augsto garīgumu arvien kāri pēc naudiņas. Pēc tās, kas dāsni birst, kad padod balsi īstā brīdī.

+6
-1
Atbildēt

2

    ierados > ierados 15.12.2014. 11.17

    Komunisma rēgs klaiņo pa Eiropu. Vai kā tamlīdzīgi. Vai esi kādreiz gremdējies vēsturiskajā materiālismā? Vai esi apjautis, kādi kolosāli resursi un institūti darbojās šajā sfērā? Un ja domā, ka viss tas tā pēkšņi pagaisa līdz ar soc. sistēmas izjukšanu, tad nēesmu par tevi diez cik augstās domās.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > ierados 12.12.2014. 14.32

    kāda kominterne – ir 2014. gads.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu