Ukraina: Krievijas karaspēks jau sasniedzis Doņecku un Lugansku • IR.lv

Ukraina: Krievijas karaspēks jau sasniedzis Doņecku un Lugansku

36
Doņecka 2.novembrī. Armijas automašīnu kolonna bez numura zīmēm pilsētas ielās. Foto: AFP/LETA

Eiropas Savienība pārbauda saņemtos ziņojumus par Krievijas armijas pārvietošanos Ukrainas teritorijā

Krievija intensīvi virza savu karaspēku uz kaujinieku kontrolēto teritoriju, pirmdien preses brīfingā paziņoja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes preses pārstāvis Andrijs Lisenko. “Turpinās intensīva kara tehnikas un karaspēka virzīšanās no Krievijas teritorijas uz kaujinieku kontrolētajām teritorijām. Krievijas karaspēks vairs pat nemaskējas,” norādīja Lisenko.

Viņš uzsvēra, “mums ir apstiprinājums, ka Krievijas karavīri ir gan Doņeckā, gan Luganskā”, vēsta LETA/Ukrainskaja pravda.

Lisenko apstiprināja, ka diennakts laikā nav notikušas bruņotas sadursmes ārpus pretterorisma operāciju zonas. Nav arī piefiksēta nelikumīgo bruņoto grupējumu veikta gaisa izlūkošana uz robežas un kontrolētajos rajonos. Kopā pagājušās nedēļas laikā robežsargi piefiksējuši 25 bezpilota lidaparātus. Tikmēr diennakts laikā virs Azovas jūras un Kerčas šauruma reģistrētas trīs Krievijas bruņoto spēku izlūkošanas lidmašīnas “Su-24”, kā arī Krievijas lidmašīnas “IL-20″, kas veikušas elektronisko novērošanu virs Melnās jūras un netālu no Zmijnijas salas,” paziņoja Lisenko. 

Eiropas Savienība pārbauda saņemtos ziņojumus par to, ka Krievijas militārie spēki pēc Doņeckas un Luganskas pseidovēlēšanām iegājuši Ukrainas teritorijā. Par to pirmdien paziņojusi Eiropas ārlietu dienesta pārstāve Maija Kosjančiča.

Viņa atgādināja ES augstās ārlietu pārstāves Federikas Mogerīni teikto, ka šīs vēlēšanas “ir pretrunā ar Minskas protokolu”, kā arī “šķērslis Ukrainas krīzes politiskam noregulējumam”.

Savukārt Polijas Nacionālās drošības biroja vadītājs Staņislavs Kozejs Polijas radio teicis, ka Donbasā iesaldētais konflikts līdzās Krievijas gāzes piegāžu jautājumam ir kļuvis par vēl vienu Krievijas instrumentu, lai izdarītu spiedienu uz Ukrainas varu.

“Tas līdzinās gāzes ventilim. Krievijai uz tās robežas ir tādi politiski stratēģiski punkti, kurus tā var izmantot, kad vien grib, lai ietekmētu savus kaimiņus – Ukrainu, Moldovu un Gruziju,” teica Kozejs, komentējot pseidovēlēšanas Donbasā.

Viņš uzskata, ka Krievija, Donbasā īstenojot pseidovēlēšanas, konfliktu ir “iesaldējusi”, lai to jebkurā brīdī atkal varētu atjaunot, izdarot spiedienu uz Ukrainas varas pārstāvjiem.

Krievija jau liegusi Ukrainai īstenot akmeņogļu tranzītu no teroristu kontrolētā Donbasa caur savu teritoriju, pirmdien paziņojis Ukrainas enerģētikas ministra vietnieks Jurijs Zjukovs. “Bija ieplānots ogles vest pa dzelzceļu tranzītā cauri Krievijai Rostovas apgabalā, iebraucot Ukrainā. Diemžēl tā shēma nestrādā,” teica ministra vietnieks.

Citādā veidā Ukraina ogles nevar izvest, jo citas dzelzceļa līnijas ir sabombardētas. Vienlaikus, kā atzīmējusi amatpersona, ir zināms, ka teroristi ogles izved uz Krieviju.

 

Komentāri (36)

rinķī apkārt 03.11.2014. 18.00

Rietumiem nekas cits neatliks, kā ieguldīt Ukrainā milzu naudu, lai, kā savlaik Rietumvāciju, šo valsti uzstutētu uz kājām, ja paši vēlas turpināt dzīvot mierā un pārticībā. Bet vispirms Rietumiem būs vienreiz jāsāk atbalstīt Ukrainu arī militāri, vismaz pārapbruņojot Ukrainas armiju. Ja Rietumi to nedarīs, tad tas ir Rietumu pasaules beigu sākums.

+14
-1
Atbildēt

1

    Andris > rinķī apkārt 03.11.2014. 21.16

    Rietumiem, nekas cits neatliks, kā paskatīties patiesībai acīs un saprast, sadarbojoties ar Krieviju, nozīmē, tās fašistiski militārās ambīcijas stiprināšana!

    Naftas, rubļa, zelta cenas iet uz leju, investori, kapitāls bēg no Krievijas, bet pats galvenais pasaule beidzot ir sapratusi “Who is Putin”!!!

    Šodien pat Ķīna skaidri nosoda Krievijas okupāciju un atbalsta Ukrainas vienotību!

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

dzeris49 03.11.2014. 19.10

Ja būtu daudz lielāka Rietumu reakcija pēc Krimas, iespējams, Doņeckas nebūtu, un ja nebūs daudz spēcīgāka palīdzība Ukrainai tagad, tad vispār grūti paredzēt, kas notiks tālāk, katrā ziņā, teroristi pillnīgi atklāti runājot, ka karš turpināsies, Slavinska, Mariupole, utt., esot okupētas teritorijas, ko viņi atbrīvošot, un vispār, visa Ukraina, izņemot Rietumu apgabalus, esot Krievijas teritorija.

Krievijā un Lugandonijā pastiprināti tiek vervēti brīvprātīgi, maksājot 300$ uzreiz, un daudziem nav citas izejas, jo darba nav, nerunājot par regulāru Krievijas armiju.

Manuprāt, skaidrs, ka puina mērķis ir turpināt karu, un apturēt to varētu tikai lielais upuru skaits, ja Ukrainai būtu jaunākais bruņojums, un visa veida palīdzība Ukrainai, kopā ar sankcijām pret Gazpromu un stratēģiskiem Krievijas uzņēmumiem.

Tas, ka Obama un ES atsakās sniegt Ukrainai militāro palīdzību, ir kārtējā gļēvuma un netālredzības izpausme.

+11
-1
Atbildēt

3

    latvijas_valsts > dzeris49 03.11.2014. 19.15

    Ja ASV un Eiropa darītu pēc jūsu padomiem, ASV un Eiropa sen jau būtu mikroskopiskas limitrofu valstis bez jelkādas ietekmes un uz kurām visi spļauj, vārdu sakot, būtu tādas pašas, kādi pribalti šobrīd ir.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > dzeris49 04.11.2014. 11.31

    Dzeri

    Ja Tu ar militāro palīdzību doma karošanu – tad protams, ka nesniegs.

    Ja par ieročiem – pamatā Ukraiņiem pašiem ir viss nepieciešamais … izņemot varbūt dažus specifiskus precīzos ieročus derētu. (piemēram – pretradaru raķetes, jo pret šiem Ukrainai laikamgan nav pilnīgi nekā)

    Bet vispār Rietumi sniedz diezgan noderīgu militaro palīdzību –

    ASV iedeva Ukraiņiem sakaru sistēmas – tas viņiem daudz vairāk pietruka nekā ieroči.

    Nu un vēl viena lieta, kur Rietumi varētu palīdzēt Ukrainai – ZIEMAS BIKSES!

    Ziemas jakas Ukrainas AM drīzumā būs nodrošinājuši, bet bikses … vēl ilgi nebūs.

    Kamēr notiek šādas pozīciju kaujas – tikmēr vēl kautkā var iztikt – var sēdēt zemnīcā vai sildīties pie ugunskura.

    Bet ja Krievi uzsāks nopietnāku uzbrukumu un sāksies manevru kaujas un Ukrainas kareivjiem ar vasaras biksēm būs jāguļ uz plikas zemes … 2 diennakšu laikā Ukrainas armija būs pagalam.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Pelēkais Vilks > dzeris49 03.11.2014. 19.20

    dzeris49 Ukrainai var palīdzē

    =========

    Klau, suņaģīmi! Labāk domā/atceries, kur vectēvs noslēpa/iekonservēja MG31 ar visām patronām…

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

J.Biotops 03.11.2014. 18.24

Laiks, kad Ukrainai bija līdzams ar lielu naudu, ir pagājis. Kam vēl jānotiek, lai saprastu, ka Krievija ir sākusi karu, karo un turpinās karot, kamēr to neapturē?

Ar naudu apturēt karojošu agresoru vēl nekad nav izdevies. Minimālais, ko vēl var izdarīt, ir pilnīga Krievijas izolācija. Ieskaitot gāzes vadu. Tas būtu daudz mazāk sāpīgi, kā neuzpirktie Krievijas aizstāvji nesavtīgi brēks un pārbaidītie politikāni vaidēs, jo konsekventas un efektīvas sankcijas iedarbotos uz darbaļaužu tēvzemi pietiekoši spēcīgi un ātri.

+10
0
Atbildēt

1

    Pelēkais Vilks > J.Biotops 03.11.2014. 19.06

    J.Biotops Laiks, kad Ukrainai bija līdzams ar lielu naudu, ir pagājis.

    ========

    Pienācis laiks, kad pat ar lieli, lieli milzīgu naudu vairs nebūs līdzams.

    Tas airopiešiem par Gruzijas testa (mazās naudas) ignorēšanu…

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu