Zaķis: Cilvēki, kuri gāja balsot, darīja to no brīvas gribas • IR.lv

Zaķis: Cilvēki, kuri gāja balsot, darīja to no brīvas gribas

57
Dzintars Zaķis. Foto: Edijs Pālens, LETA

Daļa liecinieku tiesā noraida balsu pirkšanu Latgalē, bet balvēnieši stāsta par konkrētiem gadījumiem

Parlamentārietis un bijušais “Vienotības” Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, sniedzot liecību Augstākajā tiesā (AT) izskatāmajā lietā par vēlēšanu rezultātu pilnīgu vai daļēju atcelšanu Latgalē, otrdien norādīja uz vēlētāju brīvo gribu, dodoties balsot 12.Saeimas vēlēšanās, ziņo LETA.

Lai arī Zaķim bija iespēja neliecināt, viņš tomēr izvēlējās liecību sniegt. Komentējot savus panākumus Latgalē, politiķis uzsvēra vērienīgo kampaņu, norādot, ka izbraukājis Latgali krustu šķērsu, kā arī ticies ar viedokļu līderiem un vietējiem iedzīvotājiem, norādot, ka ierasties konkrētās vietās un “paspiest rokas cilvēkiem, aprunāties ar viņiem tieši” bija viens no kampaņas principiem.

AT gan atzīmēja, ka ļoti maz liecinieku minējuši Zaķa masīvo kampaņu, taču deputāts skaidroja, ka viņš to neveica pēdējā mēneša laikā, bet gan pēdējos divus trīs gadus. “Mana izvēle balotēties Latgalē tieši uz to arī balstījās, jo es biju pietiekami aktīvs šajā reģionā un Zemgalē vēlētājiem dotos solījumus biju lielā mērā izpildījis,” tiesā teica Zaķis.

“Faktu par balsu pirkšanu manā rīcībā nav. Ja man būtu pierādāmi fakti, es ar tiem būtu vērsies Drošības policijā. Es uzskatu, ka valstī viena no lielākajām vērtībām ir demokrātija, un demokrātiju būvēt uz baumām nedrīkst – tā ir jābūvē tiesiskā ceļā,” sacīja Zaķis.

12.Saeimā ievēlētais deputāts, runājot par iespēju, ka kāds cits organizējis balsu pirkšanu Latgales vēlēšanu apgabalā, neizslēdza, ka tas varētu būt noticis. “Tādas baumas virmo, un es neizslēdzu, ka tādas provokācijas pret mani ir bijušas,” norādīja deputāts. Jautāts, vai šādu kampaņu varēja organizēt kāds no deputāta bijušajiem sadarbības partneriem, Zaķis atbildēja, ka tā tas nevarētu būt.

Kā ziņots, “Saskaņa” vērsās AT ar pieteikumu, ar kuru pārsūdzēti Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apstiprinātie 12.Saeimas vēlēšanu rezultāti. Pieteikumā lūgts pilnībā vai daļēji atcelt vēlēšanu rezultātus Latgales vēlēšanu apgabalā. Partija aicina tiesu uzlikt par pienākumu CVK atzīt par nederīgām tās par “Vienotību” atdotās vēlēšanu zīmes, kurās ir izsvītroti visi deputātu kandidāti un atstāts tikai deputāta kandidāta Dzintara Zaķa vārds un uzvārds, kā arī tās vēlēšanu zīmes, kurās Zaķim ir pielikts plusiņš.

Tikmēr otrdien tiesā vairāki liecinieki norādīja, ka aizdomīgas darbības par iespējamu balsu pirkšanu Latgales apgabala vēlēšanu iecirkņos nav novērojuši, bet citi liecinieki stāstīja par konkrētiem balsu pirkšanas gadījumiem Balvos.

AT uzklausīja uzaicinātos lieciniekus, kuru vidū bija arī Viļānu novada domes deputāts un “Vienotības” vietējās nodaļas vadītājs Juris Vidiņš.

Lieciniece Irīna Kļimanova, kura bija vēlēšanu komisijas locekle Viļānu novada pašvaldības iecirknī, norādīja, ka neko konkrēti par balsu pirkšanu viņa nevar pateikt, tomēr divi vīrieši vēlēšanu dienā likušies aizdomīgi, jo viņi ilgi šķirojuši balsošanas zīmes, kā arī runājuši ar vairākiem vēlētājiem, kas gājuši balsot. Šie cilvēki vēlāk esot lūgti atstāt iecirkni. Vēlāk tomēr netika saņemta informācija vai sūdzības par iespējamu balsu pirkšanu šī iecirkņa apkārtnē.

Sokolku pagasta vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētāja Ināra Repša tiesā sacīja, ka vēlēšanu dienā par iespējamu balsu pirkšanu divas reizes tika izsaukta pašvaldības policija. Viens jaunietis vēlēšanu iecirkņa tuvumā esot licies aizdomīgs, tomēr neviens īsti neredzēja, ko tieši viņš darīja. Jaunietis sievietei bijis pazīstams.

Repša atzina, ka bijusi pārsteigta, ka par “Vienotību” bija atdots tik daudz balsu. Jautāta, vai Dzintaram Zaķim bija liela kampaņa Sokolku pagastā, Repša atbildēja noraidoši. Pēc viņas teiktā, tika izplatītas vienīgi “Vienotības” avīzes. Repša gan piebilda, ka citi tenko par to, ka tikušas pirktas balsis un par tām maksāta nauda.

Sokolku pagasta pārvaldes vadītāja Lūcija Veselova teica, ka tikuši saņemti divi zvani no pagasta iedzīvotājiem par iespējamu balsu pirkšanu. Arī viņa norādīja, ka pastāvēja sava veida neticība par rezultātiem, jo ļoti daudz balsu tika nodots tieši par “Vienotību”. Viņa piebilda, ka pārsvarā iecirknī balsoja vietējie, tomēr bija ieradušies vairāki cilvēki, kuri iepriekš balsot negāja.

Sokolku pagasta pārvaldes vadītāja nosauca kāda vīrieša vārdu, kas varētu būt iesaistīts balsu pirkšanā. Uz “Vienotības” pārstāvja zvērināta advokāta Laura Lejas jautājumu, kas tas ir par vīrieti un ar ko viņš nodarbojas, sieviete norādīja, ka viņš strādājot uzņēmumā “Vlakon”. “Saskaņas” pārstāvis deputāts Andrejs Elksniņš jautāja, vai šis uzņēmums pieder Andrim Kozulim, uz ko lieciniece atbildēja apstiprinoši. Savukārt jautāta, vai Drošības policija (DP) viņu ir nopratinājusi liecinieces statusā, Veselova atbildēja noliedzoši.

“Vlakon” īpašnieki ir Aļona un Andris Kozuļi, kuru apsaimniekotais karjers “Pērtnieki” bijis dolomīta šķembu piegādātājs VAS “Latvijas autoceļu uzturētājs” ceļa darbiem Latgalē. Abi uzņēmuma līdzīpašnieki bija devušies braucienā uz Gruziju ar vairākiem politiķiem.

Uzaicinātais liecinieks Boriss Šolins, kurš vēlēja Balvos, AT pastāstīja, ka 2.oktobrī viņš satika savu draugu Pēteri Supi, kurš arī bija uzaicināts kā liecinieks. Viņš savukārt norādīja uz autostāvvietu, kur bija paliela cilvēku drūzma, kas nodarbojoties ar balsu uzpirkšanu. Turklāt šie cilvēki esot bijuši “uzbudinātā stāvoklī un varbūt iereibuši”, un viņi, kā Šolinam ticis stāstīts, balsojuši par “Vienotību” un aicinājuši arī citus to darīt. Tomēr šādu informāciju Šolins saņēmis tikai pastarpināti.

Vēlāk savā liecībā Šolins sacīja, ka arī viņam ticis piedāvāts “nedaudz piepelnīties”, nobalsojot par “Vienotību” un ievelkot plusiņu Zaķim. Par to viņam esot piedāvāti desmit eiro.

Drošības policija (DP) uzskata, ka balsu pirkšana aizvadītajās Saeimas vēlēšanās nav bijusi masveidīga un Latgalē tie bijuši atsevišķi gadījumi. DP pārstāvis AT pastāstīja, ka par iespējamu balsu pirkšanu Latgalē ir sākti četri kriminālprocesi. Ne visi kriminālprocesi ir sākti tieši par “Vienotības” iespējamiem pārkāpumiem. DP pārstāvis norādīja, ka uzaicinātie liecinieki varētu baidīties atklāt, par ko balsoja vēlēšanās, jo to neatklāja arī DP.

AT šo lietu turpinās izskatīt 29.oktobrī.

 

Komentāri (57)

Bet 29.10.2014. 09.09

tas jau vien neko labi neliecina par SC, kā izskatās,par veidoto provokāciju, kas bija plānota pirms vēlēšanām, jo SC rīkotajā pašķidrajā labi sagatavotajā mītiņā Doma laukumā plakāti bija pret Zaķi. Atceros ,TV jau var pārliecināties, ka bija plakāti “Zaķi cietumā”!

Mani tas ļoti pārsteidza, jo Zaķis neko nav izdarījis, lai to liktu cietumā. Tak ne jau par mašinas PVN, kuru Zaķis samaksāja kā privātpersona, nu nav nekāda iemesla likt Zaķi cietumā!

Acīmredzot Ušakovs jau labi zināja, ko paši saskaņieši plāno.

Kā saskaņieši pierādīs, kas tieši ir devis naudu, jo naudas devējam tieši draud tā atbildība, ne jau Zaķim, manuprāt!

Vai tad Ždanokas un krievu partijas līderus , kuri organizēja savu mītiņu un par kuru naudas došanu mītiņa dalībniekiem ir uzfilmēti materiāli, kāds sodīja? Tad sanāk, ka tikai SC ieteiktos “noziedzniekus balsu pirkšanā” var saukt pie atbildības, bet viņus pašus gan nē.

+15
-3
Atbildēt

3

    DikembeSakamoto > Bet 29.10.2014. 15.11

    Jā, zanE, kā SC iznesa cauri Āboltiņu Kurzemē – balsoja par Vienotību un lika Junkuram plusus!

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Pelēkais Vilks > Bet 29.10.2014. 15.29

    zanE …Bet…..izlasot Jurģa Liepnieka ..rakstīto 4.oktobra vakarā, radās nojautas, ka Liepnieks nav atmetis cerību savu pīrādziņu izcept…

    ==========

    Kļūdas labojums:

    … Liepnieks nav atmetis cerību savu $ūdu izcept…

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    zanE. > Bet 29.10.2014. 11.13

    ….Bet…..izlasot Jurģa Liepnieka Twitterkontā rakstīto 4.oktobra vakarā, radās nojautas, ka Liepnieks nav atmetis cerību savu pīrādziņu izcept…

    Jurģis Liepnieks ‏@JurgisLiepnieks

    Mani visvairāk interesē kā izskatīsies Latgale. Tur vēl nekad nav bijusi tāda konkurence un vispār tur daudz kas sarežģīti.

    …no tā atliek secināt, ka Liepniekam jau vēlēšanu vakarā bija skaidrs, kā tālāk attīstīsies notikumi…un to var zināt tikai tas, kuram ar provokācijām ir vistiešākais sakars…

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 29.10.2014. 08.53

Kamēr neizdosies atrast tieši tos cilvēkus, kuri naudu ir dalījuši par nodotajām balsīm, tikmēr tas viss ir viens sviests, un nekas vairāk. Varbūt, ka Zaķis pirka balsis, bet tik pat labi tā var būt Jurģa Liepnieka kombinācija, jeb vēl kāds cits, trešais variants.

Viss šis nejēdzīgais troksnis, kurš pirms tiesas sprieduma Latvijas info telpā tika sacelts par Zaķi un ap Zaķi tikai kārtējo reizi liecina par to, cik bezprincipiāla ir mūsu mediju pasaule. Cik ļoti šī ” piektā vara” ir atkarīga no sensācijām, tā tad no tās pašas “smirdošās naudas” :) Pie kājas nevainības prezumpcija uc, labas lietas …:)

+13
-2
Atbildēt

3

    v_rostins > rinķī apkārt 29.10.2014. 13.53

    rinķī apkārt

    Cik ļoti šī ” piektā vara” ir atkarīga no sensācijām

    ________________

    Vispār jau žurnaļjugas ir baigie maitas un Krievijā, Nigērijā, Venecuēlā saņem ko pelnījuši. Latvija ar savu niekošanos ar Jakabsonu, Jaunalksni, Nagli, Poikānu tālu atpaliek.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    andrejs > rinķī apkārt 29.10.2014. 11.10

    tikpat nepamatots kā liberastu gadiem izmantotās nepierādītās baumas par to, ka Rasnačs esot balsojis par A.Bērziņu.

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > rinķī apkārt 29.10.2014. 15.08

    nevainības prezumpcija
    ——-
    Celibāts?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Edgars Avotiņš 29.10.2014. 09.20

Kamēr DP nav pabeigusi izmeklēšanu, tikmēr šis AT process reāli neko nevar apstiprināt vai noliegt.

Protams, ka ir cilveki, kas gaja un vilka plusiņus no brīva prāta.

Un tāpat ir bijuši tadi, kas to darīja par samaksu.

Tā Saskaņas pieeja – anulēt visus biļetenus, kur Zaķim plusiņš … Uz kāda pamata? Varbūt tad anulēt arī visus, kur Elksniņam plusiņš?

Jagaida DP izmeklēšanas rezultāts!

+13
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu