Lietuva izstrādājusi plānu pret “zaļajiem cilvēciņiem” • IR.lv

Lietuva izstrādājusi plānu pret “zaļajiem cilvēciņiem”

23
Krievijas armijas karavīrs mācībās Rjazaņā šovasar. Foto: ITAR-TASS/LETA

Lietuvas parlamentā iesniegts likumprojekts, kas paredz izmantot militāros spēkus valsts teritorijā arī miera laikā

Lietuva veido ātrās reaģēšanas vienības, kas spētu nekavējoties apturēt ienaidnieku, vēl pirms valsts teritorijā sākusies kara darbība. Par to pirmdien paziņojis Lietuvas aizsardzības ministrs Jozs Olekass un Lietuvas Bruņoto spēku komandieris Jons Vītauts Žuks, vēsta “Delfi.lt”.

Abas augstās amatpersonas pirmdien Lietuvas parlamentā iesniegušas likumprojektu, kas paredz izmantot militāros spēkus valsts teritorijā arī miera laikā.

Iesniegtās likumdošanas un praktiskās iniciatīvas paredzētas armijas spēku reaģēšanai uz tā saucamā hibrīdkara draudiem, norāda amatpersonas. Kā atzīmējis Olekass, likumprojektā iekļauta citu valstu, tai skaitā arī Ukrainas pieredze, kas tieši pieredzējusi Krievijas hibrīdkaru jeb tā saucamo “zaļo cilvēciņu” iebrukumu.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka šādā situācijā, lai armija spētu darboties, nepietiek tikai ar likumdošanas bāzi. Armijas komandieris Žuks teica, ka ātrās reaģēšanas vienību sastāvā paredzēts iekļaut arī Gaisa spēku, speciālo vienību un loģistikas elementus. Kopumā šajos spēkos būšot ap 2500 karavīru.

Jau ziņots, ka Žuks iepriekš norādīja – Lietuva pieļauj, ka Krievija arī Latvijas kaimiņvalsts teritorijā varētu rīkoties līdzīgi kā Ukrainā, izmantojot “zaļos cilvēciņus”.

 

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu