Cietuma maize • IR.lv

Cietuma maize

6
Ojārs Greste.
Aivars Ozoliņš

Ēģiptei pašlaik «labs brīdis», lai atbrīvotu Pēteri Gresti, uzskata notiesātā žurnālista tēvabrālis Ojārs Greste, kas nupat bijis pie viņa cietumā Kairā

Ēģiptē notiesātā Austrālijas un Latvijas pilsoņa, žurnālista Pētera Grestes tēvabrālis Ojārs Greste Rīgā viesojās starp diviem braucieniem uz Kairu. 21.septembrī viņš apciemoja Pēteri cietumā un, tā kā vizītes pie ieslodzītā atļautas reizi 15 dienās, bet, «paliekot Kairā, tik un tā neko nevarētu viņa labā darīt», pēc tam atbrauca uz Latviju. Mūsu saruna notika pagājušajā nedēļā, bet 6.oktobrī Ojārs atkal devās uz Ēģipti.

Restorānā Fazenda Lāčplēša ielā dienas vidū daudz apmeklētāju, tomēr atrodas brīvs galdiņš tālākā galā. Ojārs pastāsta, ka Pēteris cietumā iemācījies cept maizi no miltiem un konservētas ananasu sulas, ar ko pacienājis arī viņu. «Bija laba!» viņš teic. Ēdienkarti ilgi neapspriežam – es pasūtu to pašu zupu, ko viņš pamana pirmajā lapā, viņš – to pašu pamatēdienu no dienas piedāvājuma, ko es.

Ar fotogrāfu Ojāru Gresti iepazinos šogad janvārī Sidnejā, pāris nedēļu pēc tam, kad Ēģiptes varas iestā-des 29.decembrī viesnīcā Kairā bija apcietinājušas Pēteri un divus viņa kolēģus no Al Jazeera televīzijas angļu redakcijas – Kairas biroja vadītāju Muhamedu Fahmiju (kuram ir gan Ēģiptes, gan Kanādas pilsonība) un producentu Baheru Muhamedu. Tobrīd šķita, ka tas ir satraucošs, nelāgs, tomēr tikai pārpratums, kas drīz tiks noskaidrots.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu