Par ko nobalsojām? • IR.lv

Par ko nobalsojām?

5
Nellija Ločmele

Vēlēšanu rezultāti jau pasniegti kā «balsojums par stabilitāti», jo valdošās koalīcijas partijas saglabājušas pārliecinošu vairākumu arī jaunajā Saeimā, tomēr balsotāji ir sagādājuši arī vairākus pārsteigumus un jaunus rekordus

1. Uzvarētāji zaudē balsis

Lielāko vietu skaitu Saeimā, tāpat kā iepriekšējās vēlēšanās, ieguvusi Saskaņa, taču šoreiz tās balsotāju rindas sarukušas par piekto daļu. Zaudējumi ir visos apgabalos – arī Latgalē (par 31%) un pat Rīgā (par 5%), kas ir SC ietekmes citadele. 

Salīdzinot ar iepriekšējo Saeimu, Saskaņa zaudējusi astoņas deputātu vietas, un tās pārsvars pār tuvāko sekotāju Vienotību tagad sarucis līdz vienam mandātam. 

Rīgas mērs un Saskaņas premjera kandidāts Nils Ušakovs gan aicinājis valdības veidošanu uzticēt lielākajai frakcijai, taču Valsts prezidents jau licis manīt, ka šīs cerības ir veltas, jo koalīcijas veidotājam jāparāda skaidrs Saeimas vairākums. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu