NATO Eiropas spēku komandieris Krievijai: vairs nekādu “zaļo cilvēciņu” • IR.lv

NATO Eiropas spēku komandieris Krievijai: vairs nekādu “zaļo cilvēciņu”

15
NATO Eiropas spēku komandieris Filips Brīdlovs (centrā) sasveicinās ar Lielbritānijas premjerministru Deividu Kameronu un NATO ģenerālsekretāru Andersu Fogu Rasmusenu. Foto: EPA/LETA

Ja Baltijas valstīs Krievija mēģinās īstenot līdzīgu hibrīdkaru kā Ukrainā, NATO to uzskatīs par 5.panta pārkāpumu

NATO Eiropas spēku komandieris Filips Brīdlovs brīdinājis Krieviju: “zaļie cilvēciņi” Baltijas valstīs nozīmētu NATO 5.panta situāciju.

Kā vēsta “The Daily Beast“, Krievija sākusi draudēt Baltijai. Ja Maskava mēģinās līdzīgu iebrukumu ar “zaļajiem cilvēciņiem” un spiegiem organizēt Baltijas valstīs, Ziemeļatlantijas alianse ir gatava rīkoties, pirmdien paziņojis Brīdlovs.

Medijs atgādina, ka šādas militāras akcijas jau ir pieredzētas pavasarī Krimā, ko Krievija okupēja un anektēja. Savukārt Austrumukrainā Krievijas iesūtītie “zaļie cilvēciņi” organizēja kaujinieku grupējumus Ukrainas iekšienē. Krievija joprojām oficiāli neatzīst nekādu saikni ar šiem bez uzplečiem un zīmotnēm esošajiem karavīriem.

Pirmdien uzstājoties Ziemeļatlantijas padomē, Brīdlovs teica – ja Kremlis kaut ko līdzīgu mēģinātu izdarīt vienā no NATO sabiedrotajām valstīm, kas robežojas ar Krieviju, piemēram, kādā no trim Baltijas valstīm, tas varētu nozīmēt NATO 5.panta situāciju – uzbrukumu alianses dalībvalstij.

Lai arī šāda situācija pagaidām ir hipotētiska, medijs atgādina, ka pagājušās nedēļas nogalē Krievijas Ārlietu ministrijas augsta amatpersona, uzstājoties tautiešu konferencē Rīgā, atkal runāja par krievvalodīgo tiesību pārkāpumiem Baltijas valstīs un brīdināja, ka tam būs “tālejošas sekas”. 

Arī Ir.lv ziņoja, ka Krievijas Ārlietu ministrijas pilnvarotais pārstāvis cilvēktiesību, demokrātijas un tiesiskuma jautājumos Konstantīns Dolgovs 13.septembrī, uzstājoties Rīgā Krievijas tautiešu reģionālajā konferencē, paziņoja, ka “veseli krievu pasaules segmenti turpina saskarties ar nopietnām savu tiesību un likumīgo interešu ievērošanas problēmām”. Viņš aicināja vērsties pie starptautiskās sabiedrības, lai tiktu aizstāvētas krievu tiesības Igaunijā un Latvijā.

Kā atzīmē “The Daily Beast”, šī ziņa tika uztverta kā Maskavas drauds turpināt iejaukties triju Baltijas valstu iekšējās lietās.

Tāpēc ģenerālis Brīdlovs norādīja, ka NATO uzmanīgi jāvēro norises šajās valstīs, kur ir būtiska krievvalodīgo iedzīvotāju daļa, lai “mēs esam labāk sagatavoti iespējama hibrīdkara gadījumā”.

NATO spēku vadība hibrīdkara pazīmes pamanījusi arī Moldovā un Piedņestrā, vēsta aģentūra UNIAN, atsaucotiesuz “Amerikas Balsi”.

Komentāri (15)

buchamona 16.09.2014. 13.34

Atšķirībā no Lietuvas un Igaunijas, NATO nebūtu jāaizstāv Latvija, no ” zaļajiem cilvēciņiem” :) Kādēļ, lai NATO to darītu, ja Saeima un Saeimas atbalstīti tirgoņi šos ” cilvēciņus” piepērk ik dienas vēl dučiem klāt pie jau LV esošajiem ?:) Zaļie cilvēciņi, tie ir latviešu draugi, vismaz vienas daļas, tās, kura atbalsta TUA tirdzniecību

+7
0
Atbildēt

2

    Kristians Girvics > buchamona 16.09.2014. 15.25

    ja Vienotība “neiebildīs” pret “zaļo cilvēciņu” atbalstītājiem pirms Saeimas vēlēšanām, tad latviskie latvieši “iebildīs” pret pašu Vienotību Saeimas vēlēšanās.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > buchamona 16.09.2014. 13.48

    dabas fenomens – kad “parastu”, “draudzīgu”, “apolitisku”, “mietpilsoniski noskaņotu” (uzskaitījums nepilnīgs) citā valstī iemigrējušo “bezkrāsaino” cilvēku skaits sasniedz kritisko masu, tie kļūst par “zaļiem”.

    DP un SAB grib pārbaudīt šo hipotēzi ar empīriskām metodēm. Vienotība neiebilst.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

dzintarz 16.09.2014. 13.03

Izaveras, ka mūsu DP un SAB pārāk neatšķiras no “janukovičukrainas perioda” atbilstošajiem drošības dienestiem..

Kadri izšķir visu.

Kā sāka 90-gados pīties ar “atvaļinātajiem” tā arī pinas līdz šai baltai dienai. Un tērē naudu.

Kad izmēzīsim Latvijas “nedrošības” dienestu “Augean stables”?

+6
0
Atbildēt

1

Ernests Jenavs 16.09.2014. 12.09

Domāt, ka LV vēl nedarbojas krievu spiegi ir vienkārši naivi. Čum un mudž mūsu struktūras. Neliels kompromats + mērena stipendija dara brīnumus. Daudzi jau pat nezina no kurienes tas nāk, bet ietekmes tīklā ir iekšā.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu