Erdogans ievēlēts Turcijas prezidenta amatā • IR.lv

Erdogans ievēlēts Turcijas prezidenta amatā

23
Līdzšinējā premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana atbalstītājas fotografējas pie viņa tēla. Foto: AFP/LETA

Šīs bija pirmās tiešās Turcijas prezidenta vēlēšanas

Svētdien notikušajās Turcijas pirmajās tiešajās prezidenta vēlēšanās uzvarējis līdzšinējais premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans, iegūstot 52% balsu, liecina rezultāti pēc 99% nodoto balsu saskaitīšanas.

Tā kā Erdogans saņēmis vairāk nekā pusi balsu, otrās vēlēšanu kārtas nebūs, paziņojusi Centrālā vēlēšanu komisija.

Viņa galvenais konkurents – diplomāts un akadēmisko aprindu pārstāvis Ekmeledins Ihsanoglu – saņēmis 38,3% balsu, bet sekulārās opozīcijas izvirzītais kurdu politiķis Selahatins Demirtašs ieguvis 9,7%, ziņo LETA/AFP.

Vēlēšanās piedalījušies 73,1% balsstiesīgo, kas ir daudz mazāk nekā tika sagaidīts, ziņo BBC. Uz vēlētāju aktivitāti, iespējams, savu iespaidu atstāja karstums un atvaļinājumu laiks. Vēlēšanu galīgie rezultāti tiks paziņoti pirmdienas vakarā.

Šīs bija pirmās tiešās Turcijas prezidenta vēlēšanas kopš 1923.gada, kad Turcijas valsts galvu izraudzījās parlaments.

Rezultāti ir 60 gadus vecā Erdogana triumfs, kurš premjera amatā atrodas kopš 2003.gada un pārvēlēšanas gadījumā valsts vadītajā amatā varētu atrasties līdz 2024.gadam.

Erdogans ir solījis Turciju izveidot par pasaules valstu līderi. Viņš arī apsolījis panākt valsts Konstitūcijas izmaiņas, lai prezidentam būtu vairāk varas.

Turcija ir parlamentāra republika, un prezidents valstī līdz šim bija vairāk ceremoniāls amats.

 

Komentāri (23)

inta_s 11.08.2014. 09.07

Nezinu cik godigas bija tas velesanas, tacu sus rezultats noteikti nenaks par labu Turcijas pilsoniem.

+3
0
Atbildēt

0

ligakalnina 11.08.2014. 08.57

Erdogans vēlas sekot Putina piemēram un nodibināt autoritāru režīmu pilnīgi oficiāli, kaut, neoficiāli Turcijā tāds jau ir.

Erdogans ar savu partiju iznīcinājis lielāko laicīgās valsts balstu – armiju, profesionālu vietā saliekot amatos savus “komisārus”, un, pamazām, pārvēršot Turciju par valsti ar islama režīmu, režīma pretinieki, ieskaitot augstus armijas virsniekus, ir cietumos vai spiesti emigrēt.

Tas ekonomikas uzplaukums iet kopā ar milzīgu korupciju, visas naudas plūsmas tiek virzītas Erdagana partijas intersēs.

Atšķirība no Krievijas tāda, ka Turcijā ir opozīcija, kas vēlas dzīvot laicīgā un demokrātiskā valstī, un tādi ir tuvu 50%, Krievijā opozīcijas, faktiski, nav, tāpēc Turcijai perspektīvas ir daudz labākas.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu