Aptauja: Vācieši iebilst pret pastāvīgu NATO bāzu izvietošanu Polijā un Baltijā • IR.lv

Aptauja: Vācieši iebilst pret pastāvīgu NATO bāzu izvietošanu Polijā un Baltijā

24
Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers Briselē NATO ārlietu ministru padomē tikšanās laikā sarunā ar Grieķijas ministru Evangelosu Venizelosu, aiz viņiem Polijas ministrs Radoslavs Sikorskis. Foto: EPA/LETA

Vāciešiem esot nepatika pret ideju par karaspēka iesaistīšanos operācijās ārvalstīs

Gandrīz trīs ceturtdaļas vāciešu iebilst pret pastāvīgu NATO bāzu izvietošanu Austrumeiropā, kā to, bažījoties par Krievijas draudiem, pieprasījusi Polija un Baltijas valstis, liecina trešdien izplatītās sabiedriskās domas aptaujas dati, ziņo LETA/Reuters.

74% aptaujāto iebilst pret šo ideju, bet to atbalsta 18%, liecina pētījums, kuru pēc žurnāla “Internationale Politik” pasūtījuma veicis pētījumu centrs “Forsa”.

Polija, Lietuva, Latvija un Igaunija bijušas to valstu vidū, kas visaktīvāk pieprasījušas Krievijai Krimas okupācijas dēļ noteikt bargas sankcijas un paudušas bažas par savām robežām. Tās paļaujas uz Rietumu militārās alianses atbalstu un ir aicinājušas pastiprināt NATO klātbūtni, kā arī paudušas vēlmi, lai tā būtu pastāvīga.

Igaunijas premjerministrs Tāvi Roivass intervijā ziņu aģentūrai “Reuters” pagājušajā nedēļā sacīja, ka Rietumu sabiedrotajiem ir “jāatver acis” saistībā ar šiem draudiem.

Krievija ir svarīgs Vācijas tirdzniecības partneris, turklāt Vācija no Krievijas saņem vairāk nekā trešo daļu gāzes. Šīs attiecības Vācijas kanclerei Angelai Merkelei savā reakcijā liek būt apdomīgai.

Kā liecina pēc žurnāla “Stern” pasūtījuma veiktās “Forsa” aptaujas dati, vāciešiem ir nepatika pret ideju par karaspēka iesaistīšanos operācijās ārvalstīs. 71% aptaujāto iebilduši pret Vācijas karaspēka nosūtīšanu uz ārzemēm, arī tad, ja diplomātiskie pasākumi un sankcijas cietušas neveiksmi.

NATO ir trīskāršojusi Baltijas valstīs bāzēto iznīcinātāju skaitu, bet ASV Gaisa spēku ģenerālis Filips Brīdlovs pagājušajā mēnesī sacīja, ka NATO apsvērs iespēju par pastāvīgu karaspēka izvietošanu Austrumeiropā.

Tomēr daži NATO sabiedrotie norāda, ka pastāvīga liela karavīru skaita izvietošana bijušajās padomju bloka valstīs būtu pārāk dārga, militāri tā nav nepieciešama, turklāt tas nevajadzīgi provocētu Krieviju.

Polija vēlas, lai NATO bāze būtu izvietota tās teritorijā, tomēr Maskava norāda, ka tādējādi tiktu pārkāpta Krievijas un NATO 1997.gada vienošanās.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.

 

Komentāri (24)

oktaavs 25.06.2014. 18.33

Tiešām – priekš kam ? Mersedesi Krievijā pārdodas, gāze pumpējas un šrēderisms (merķelisms) pragmatiski turpinās.

Kas tā tāda Baltija, ja gāzes truba ir iesprausta Vācijai vienā vietā un tai to tagad ļoti vajag ? Atomenerģija taču bija tik politiski neizdevīga ? Lētāk būt atkarīgiem no Putina trubas ? Vēl par Francijas “Mistral” karakuģiem vajadzētu atgādināt, bet cik tad jau var ?

Tas vēlreiz apliecina tikai to, ka daudzmaz uzticēties var tikai ASV. Visi pārējie Eiropas “draugi” ir tādi tikai līdz pirmajam pārbaudījumam. Maitas, lupatas un nodevēji viņi ir. Pamatā gan “politiķi”. Un lai pierāda ar savu rīcību, ka viņi tādi nav.

+28
0
Atbildēt

3

    ingazilunska > oktaavs 25.06.2014. 19.41

    Vnk Vācijai un Francijai ir reāla ekonomika, atšķirībā no riejošajām nevalstīm, kuru ekonomiku veido ekonomiskie emigranti, un reālajai ekonomikai vajag gāzi un noieta tirgi, un arī ekonomiskie migranti no Baltvāņu valstīm.

    Tātad latvieši atbrauc Vācijā, lai uzturētu gan sevi, gan arī Latviju ar tajā palikušajiem radiem. Un te vietējie Latvijas latviešu rējēji pēkšņi prassa: “Nē! Nē Krievijai! Nē Krievijas gāzei!” Tādi idioti ir tie latvāņi. Protams, ka vāciešiem, frančiem un arī pārējiem eiropiešiem uz tiem uzkāst.

    Bet amerikāņi nekādu naudu Baltijai nedod:-) Nedod arī darba vietas:-) Bet amerikāņi veiksmīgi izmanto visādās pozās šos baltiešus, un tiem tas arī patīk, jo tāda, lūk, mentalitāte, kā sacīja Sikorskis. Rējēji paliek rējēji.

    0
    -13
    Atbildēt

    0

    piziks > oktaavs 25.06.2014. 18.40

    No vāciešiem padumākie aizmirsuši, ka vietām Vācija ar to pašu Poliju robežojas, un diez vai viņiem gribētos, ja pielektu, ka Krievija kļūst par Vācijas kaimiņvalsti un pār kopējo robežu šķielētu arī ločmeļi, superaču anniņas, ždanokas, linģermani, ragozini utml. postsovoku bari un ordas.

    +20
    0
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > oktaavs 25.06.2014. 19.08

    Friči tomēr ir biezādaina nācija kā jau krietnais U.Eko ironizēja “Prāgas kapsētā”. Vēl nesen moskovītu kolabracionisti-Honekerīši&štazi jamos jāja kā kaimiņu āžus, savukārt rietumu birģeri raustīja lūpu, šķielēdami uz štatiem, pie katras Varšavnieku asākas kustības.

    Nav pagājis ne ceturdaļgadsimts, kā vācietim atkal deguna priekšā tikai gešefte&alus&desa&kāposti, viens pīpis kā pie tā tikt, kaut vai liekties vakardienas jājēja priekšā.Morāle caur vēderu.

    Francūžus kaut cik var vēl saprast, moskovītus praksē pēdējo reizi baudīja uz savas ādas tikai 2 gadsimtus atpakaļ.

    +23
    0
    Atbildēt

    0

andris902 25.06.2014. 20.11

….zinot, kā tiek manipulēts ar aptauju rezultātiem un to tulkojumiem – būtu lietderīgi iepazīties ar aptaujas pirmpublicējumu, nevis paļauties uz dažādu aģentūru teksta tulkojumiem un pārpublicējumiem…

+18
-1
Atbildēt

0

Janka, Janic 25.06.2014. 20.31

vaacieši ar krieviem jau otro pasaules karu kopiigi uztaisiija , atdeva Latvijas briivvalsti krieviem piesmiešanai , tagad atkal vaacietim baltijas valstis zem svaarku ļipas , galvenais bizness ar krieviem , sametaas uz vienu roku ar krieviem lai bloķeetu baltijas valstu drošiibu , proti nepieļaut NATO kara baazu radiišanu tajaas , Kols taadu stulbumu diezvai buutu pieļaavis , bet merķele ir no austrumvaacijas , šaads NATO sabiedrotais neraisa uzticiibu , ceriibas paliek uz Ameeriku.

+15
-1
Atbildēt

3

    Andris Jautriņš > Janka, Janic 25.06.2014. 21.13

    Ebenemezer, kas ar vāciešiem Minhenē papīrus parakstīja?

    +3
    -14
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > Janka, Janic 25.06.2014. 23.36

    v_rostins

    Tādas muļķības protams tikai anonīmi rakstīt. Nav pat runa par kaut kādu kurināšanu, muļķība ir un paliek muļķība.

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    ILZE > Janka, Janic 26.06.2014. 22.34

    Andris Doveiks

    Nav pat runa par kaut kādu kurināšanu

    _______________-

    Apgalvojums, ka Vācija bija līdzvainīga fašistisko izdzimteņu, Krievijas, sarīkotos pasaules imperiālistiskos karos, ir visīstākā kurināšana. Līdzvainīgas bija Francija, kura pieteica Vācijai karu, Lielbritānija, kura sūtīja savus karavīrus nāvē, aizstāvot Krievijas intereses un ASV, kas industrializējot un apbruņojot Krieviju, piedalījās kara gatavošanā un tā netaisnīgā iznākumā.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu