Mākslas akadēmijā skatāma konceptuālās mākslinieces Kazuko Mijamoto darbu izstāde • IR.lv

Mākslas akadēmijā skatāma konceptuālās mākslinieces Kazuko Mijamoto darbu izstāde

26
NULL

Mijamoto vada galeriju Manhetenā, kas izveidota kā radošs mākslas centrs – komūna

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) pirmā stāva zālē no ceturtdienas, 10.aprīļa būs skatāma amerikāņu konceptuālās mākslinieces Kazuko Mijamoto darbu izstāde, raksta aģentūra LETA. 

Retrospektīvās izstādes ekspozīciju veidos dažādu mediju un periodu darbi, vairāku performanču ieraksti un īpaši izstādei sagatavota video intervija, kurā Mijamoto atbild uz LMA studentu uzdotajiem jautājumiem. Izstādes atklāšana paredzēta 15.aprīlī plkst.18. Izstāde tiek rīkota, tupinot izglītojoši eksperimentālo projektu “Sharing Experience”. 

Māksliniece Mijamoto savā radošajā un ikdienas dzīvē uzskata, ka jādzīvo, sekojot trīs principiem: līdzjūtība, mērenība, pieticība – caur vienkāršo uz sarežģīto ideju un jūtu pasauli. Spriegums, nedrošība, jutīgums, seksualitāte, attiecības, nenoteiktība, neaizsargātība, bailes – tās ir Mijamoto darbos apspēlētās tēmas. 

Kazuko Mijamoto vārds ir saistīts ar Amerikas konceptuālās mākslas vienu no spilgtākajām personām – Solu Levitu. Kopš 1968.gada abus māksliniekus saistīja draudzība un studentes-mentora attiecības. Tikšanās ar Levitu izmainīja mākslinieces Mijamoto dzīvi un vidi, palīdzēja izdarīt izvēli par labu minimālisma un konceptuālās mākslas virzieniem. 

Mijamoto aktīvi reaģē uz aktuāliem notikumiem Amerikā, Japānā, pasaulē un, protams, tuvāko draugu lokā, visas savas emocijas atainojot mākslas darbos. Jau vairāk nekā 25 gadus Mijamoto vada galeriju Manhetenas austrumu zemajā daļā jeb “lower east side” Ņujorkā, kas izveidota kā radošs mākslas centrs – komūna. Galerijas darbs ir daudzfunkcionāls, mākslinieku izstādes spontāni kļūst par dzejas vakaru, džeza koncertu vai Japānas tradicionālas mūzikas un dejas prezentāciju. Regulāri galerijā tiek rīkotas performances. 

Vairākus gadus galerija darbojas kā bezpeļņas organizācija, atbalstot jaunos māksliniekus, sniedzot viņiem iespēju pirmo reizi parādīt savus darbus plašai publikai. Mākslinieces Mijamoto darbi tikuši izstādīti šādos muzejos un galerijās: Ņujorkas Modernās mākslas muzejā (MoMA) un “MoMA PS1” Ņujorkā, ASV, “Paula Cooper Gallery” Ņujorkā, ASV, “Lentos Museum” Lincā, Austrijā, “Galleria Alessandra Bonomo” Romā, Itālijā, “Juchigatsu Gallery” Tokijā, Japānā un daudzās citās. Mijamoto darbi atrodas MoMA mākslas darbu kolekcijā, Levita darbu kolekcijā. 

Mākslinieces Mijamoto darbu izstāde ir turpinājums izglītojošajam eksperimentālajam projektam “Sharing Experience”, kas īstenots, pateicoties galerijas “onetwentyeight” vadītājas Mijamoto iniciatīvai, kā arī kuratores Marinas Goldenas iesaistei. Projekts sākās 2013.gada 6.novembrī, kad galerijā “onetwentyeight” bija skatāma LMA rektora profesora Alekseja Naumova un prorektora profesora Kristapa Zariņa izstāde “Let’s Talk About Painting” un LMA bija aplūkojama amerikāņu mākslinieka un MoMA lektora Gordona Sasaki personālizstāde “Virsmas spriegums”. 

Ieeja izstādē būs bez maksas. Izstāde būs slēgta Lieldienu brīvdienās no 18.aprīļa līdz 21.aprīlim.

Vairāk informācijas Mākslas akadēmijas mājas lapā

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu