Iznācis žurnāla "Teātra Vēstnesis" šāgada pirmais numurs • IR.lv

Iznācis žurnāla “Teātra Vēstnesis” šāgada pirmais numurs

21
NULL

Jaunā žurnāla numura tēma – “Teksts mūsdienu teātrī”

Iznācis žurnāla “Teātra Vēstnesis” – vienīgā drukātā visam Latvijas teātrim veltītā medija – 2014. gada pirmais numurs. 

Žurnālā lasāma Oresta Silabrieža reportāža no Briseles par Alvja Hermaņa iestudēto operu “Jenūfa”, kā arī atskats uz diskusijām par Hermaņa teātri, atklājot “Rīga-2014″ teātrim veltītos pasākumus. Kritiķis Normunds Naumanis vērtē jauno režisoru uzvara un zaudējumus uz lielajām skatuvēm. Oskara Koršunova „Izraidītie” Dailē, Mihaila Kublinska atgriešanās pie Henrika Ibsena Nacionālajā teātrī, Vladislava Nastavševa „Peldošie-ceļojošie” JRT Silvijas Radzobes vērtējumā un citi jaunumi. 

Jaunā žurnāla numura tēma – “Teksts mūsdienu teātrī”. No runātās valodas līdz rakstu darbiem – kāda ir latviešu valoda uz skatuves un par ko runā latviešu teātris? Kāds ir latviešu tekstu intelektuālais un emocionālais līmenis? Ekskluzīva intervija ar ilggadējo runas pedagoģi, Latvijas Kultūras akadēmijas profesori Ainu Matīsu. Pie apaļā galda pulcējas divi jaunie režisori, kas pastāvīgi sadarbojas ar diviem jaunajiem dramaturgiem – Valters Sīlis, Elmārs Seņkovs, Jānis Balodis un Rasa Bugavičute, lai diskutētu par sava kopdarba plusiem un mīnusiem. Žurnāla “Rīgas Laiks” autore Tabita Sīmane aplūko režisora Regnāra Vaivara pašradītos tekstus, bet jaunā, daudzsološā dramaturģe Agnese Rutkēviča paver dienasgrāmatas lappuses no lugas „Dzīvnieks” pārtapšanas JRT izrādē „Dukši”, kas tikko saņēma laikraksta “Diena” Gada balvu teātrī. Savs viedoklis par tekstu teātrī ir arī Dailes teātra aktierim Artūram Dīcim, kurš arī pats izmēģinājis roku dramaturģijā. 

Žurnāls “Teātra Vēstnesis” aizsākto tradīciju – kolēģis intervē kolēģi – Ināra Slucka sarunājas ar Ingu Misāni, pētot robežu, aiz kuras sākas profesionalitāte. Par robežām arī Maijas Treiles sarunā ar jauno režisoru Kārli Krūmiņu – izrādās, stereotipi par dzīvi un teātri ir ne tikai pieredzējušiem aktieriem, bet arī jaunākā skolas vecuma bērniem. Savukārt Zane Radzobe intervē Valmieras drāmas teātra aktieri Imantu Stradu – par rezerves variantiem, ja aptrūktu darba teātrī, par autoritātēm mākslā un Krodera faktoru. 

Teikt savu vārdu rubrikā “Vārds teātra cilvēkiem” šoreiz piekrituši Intars Rešetins, Tamāra Soboļeva, Edgars Lipors un Marta Laure. 

Žurnālā ir arī stāsti par divām teātra leģendām – opredziedātāju Žermēnu Heini-Vāgneri un Kārli Sebri. Rubrikā “Baltijas pieredze” – jaunākās izrādes Viļņā un Tallinā – Valtera Sīļa „Barikādes” un populārā teātra NO99 pirmizrāde „Gadījums ar pazudušo draugu” Juhana Ulfsaka režijā, kā arī saruna ar slavenāko lietuviešu dramaturgu, lugas „Izraidītie” autoru Marju Ivaškēviču.

 

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu