Rīgā skatāma zinātniski izklaidējoša izstāde par mūziku • IR.lv

Rīgā skatāma zinātniski izklaidējoša izstāde par mūziku

20
Izstādes publicitātes foto. Foto no zinoo.lv

Izstāde notiks “Galleria Riga” 5.stāvā. Interaktīvi eksponāti ļaus sajust, ieraudzīt un pieskarties mūzikai

Tirdzniecības centra “Galleria Riga” 5.stāvā, līdzās zinātkāres centram “Zili brīnumi” atklāta izglītojoši izklaidējoša izstāde “Kas ir mūzika?”, raksta aģentūra LETA. Vairāk nekā desmit interaktīvi eksponāti ļaus apmeklētājiem sajust, ieraudzīt un pieskarties mūzikai. 

Skaņas neredzamais un fiziskais fenomens kļūs saskatāms un sajūtams, un piektdien no plkst.15 līdz 18 ikviens interesents to varēs iepazīt par brīvu. Zinātkārs apmeklētājs varēs uzzināt par skaņas fizikālajām īpašībām, par mūzikas ietekmi uz indivīdu un sabiedrību un paraudzīties uz mūziku no jauna skatu punkta. Izstāde ļaus izprast, kāpēc viena mūzika rada pozitīvas emocijas, bet cita – negatīvas. Izstāde ir paredzēta ikvienam interesentam – kā bērniem, tā arī pieaugušajiem – un pat jomas profesionāļiem. Ģimenēm ar bērniem tas būs aizraujošs piedzīvojums, savukārt skolēnu grupas izstādes apmeklējuma laikā gūs jaunu skatījumu uz skolā iegūtajām zināšanām. 

Izstādi ir veidojuši jomas profesionāļi sadarbībā ar zinātniekiem, lai demonstrētu mūzikas un skaņu pasaules daudzveidību. Šeit būs vide, kurā apmeklētājs var aktīvi līdzdarboties un iepazīt eksponātus – spiežot pogas, sitot bungas, spēlējot gaisa ģitāru, komponējot, sitot ritmu un citādi darbojoties ar dažādiem eksponātiem. 

Piemēram, ar eksponātu “Sitiet ritmu” var salīdzināt kultūras atšķirības, tas ir balstīts uz Kornela un Jiveskiles universitāšu kopīgu pētījumu: spēlētājs ir aicināts sist līdzi takti, izvēloties kādu no četriem mūzikas paraugiem, un pēc tam rezultātu salīdzināt ar citiem pētījumā iesaistītajiem – gan no Amerikas, gan Āfrikas, gan Eiropas. 

Eksponāts “No kompaktdiska līdz vaska cilindram” ir kā ceļojums laika mašīnā, kur pazīstamus skaņdarbus iespējams noklausīties gan tā, kā tas būtu skanējis 20.gadsimta sākumā uz vaska cilindra, gan gramofona ierakstā, gan 70.gadu skaņuplatē un, visbeidzot, kompaktdiskā. Somijas zinātnes centra “Heureka” komandas izstrādātā izstāde līdz šim ir bijusi skatāma Helsinkos, Mehiko, Bangkokā, Kuveitā un Tartu. To ir aplūkojuši vairāk nekā 350 000 apmeklētāju. 

Izstādes apmeklējums būs par maksu. 

Nedēļas nogalēs bērni varēs piedalīties darbnīcā “Skaņa” un ar dažādu praktisku uzdevumu un eksperimentu palīdzību veikt pētnieciskos darbus un demonstrējumus, bet darbdienās praktiskās darbnīcas tiks piedāvātas arī skolēnu grupām. Patlaban ir plānots, ka ekspozīcija tirdzniecības centrā “Galleria Riga” būs skatāma līdz 28.decembrim, bet, ja būs liela apmeklētāju interese, izstādes atrašanās laiks Rīgā tiks pagarināts.

Vairāk informācijas zinoo.lv

Komentāri (20)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu