Ārvalstu mediji: Baltiju satrauc Krimas notikumu scenārijs • IR.lv

Ārvalstu mediji: Baltiju satrauc Krimas notikumu scenārijs

109
Sevastopole Krimā. Plakāts vēsta, ka 16.martā "mēs izvēlamies" - vai nu Krieviju, vai... Foto: AFP/LETA

Baltijas valstis vēlas, lai Rietumi paustu spēcīgu atbildi Maskavai

Krievijas militārais iebrukums Ukrainai piederošajā Krimā satraucis Baltijas valstis, kas krīzes iespaidā tiecas iegūt Rietumu apliecinājumus par Latvijas, Lietuvas un Igaunijas neatkarības un suverenitātes garantēšanu krīzes situācijā, norāda ārvalstu mediji un komentētāji.

Baltijas valstu izjūtas par notiekošo Ukrainā spilgti apkopo Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites izteikums “Paldies Dievam, mēs esam NATO dalībvalstis!”, norāda aģentūra “Reuters” un britu biznesa laikraksts “Fiancial Times”.

Atsevišķi komentētāji tieši brīdina, ka pēc Gruzijas kara un iebrukuma Krimā nav šaubu, ka nākamais Krievijas agresijas mērķis būs Baltijas valstis, apkopojusi aģentūra LETA.

“Padomju okupācijas gadi trim Baltijas valstīm ir iemācījuši aizbarikādēt durvis, tiklīdz Kremlis izdod rīkojumu militāristiem,” raksta biznesa izdevums “Bloomberg”.

Putina rīkojums sarīkot militārās mācības Baltijas pierobežā tikai nedēļu pēc spēku iesūtīšanas Ukrainai piederošajā Krimas pussalā satraucot Igauniju, Latviju un Lietuvu, kas lūdza un arī saņēma militāro atbalstu no NATO. ASV nekavējoties nosūtīja sešus iznīcinātājus uz Lietuvu, bet vēl 12 šonedēļ tiks izvietoti Polijā, norāda izdevums.

“Oxford Analytica” Eiropas lietu vecākais analītiķis Maikls Teilors aģentūrai “Reuters” pauda pārliecību, ka Krimas scenārija atkārtošana Baltijā ir maz ticama, jo Igaunija, Latvija un Lietuva ir NATO un Eiropas Savienībā (ES).

“Krievijas iebrukumam Baltijas valstīs ir daudz mazāks risks. Tas būtu reāls izaicinājums ASV un ES, un Rietumi nevarēto to ignorēt,” sacīja analītiķis.

Tomēr Baltijas valstis vēlas, lai Rietumi paustu spēcīgu atbildi Maskavai, baidoties, ka Latvija, Lietuva un Igaunija būs nākamais Krievijas agresijas mērķis, ja Kremlis sajutīs diplomātiskas uzvaras garšu.

“[Krievijas rīcība] ir satraucoša visām tās kaimiņvalstīm, pat tām, kas ir NATO dalībvalstis. Krievijas līderi ir neparedzami,” norādīja Eiroparlamenta deputāts un bijušais Lietuvas prezidents Vītauts Lansberģis.

Tikmēr bijušā ASV prezidenta Džimija Kārtera nacionālās drošības padomnieks un Austrumeiropas eksperts Zbigņevs Bžezinskis laikrakstam “Washington Post” norādīja, ka tālākā nākotnē daudz kas ir atkarīgs no tā, cik skaidri Rietumi vērsīsies pret “diktatoru Kremlī”.

“Ja Ukraina tiks sagrauta, Rietumiem vienkārši noskatoties, tad kaimiņvalstu Rumānijas, Polijas un trīs Baltijas republiku jaunā neatkarība un drošība arī tiks apdraudēta,” sacīja Bžezinskis.

“Putina bandītiskā taktika Krimas sagrābšanā parāda dažus soļus viņa plānošanas shēmā. Viņš jau iepriekš zināja, ka viņa maskēto iebrukumu atbalstīs Krimas krievu kopiena. Taču viņš nebija pārliecināts, kā reaģēs pussalā izvietotās Ukrainas armijas vienības, tāpēc viņš devās iekšā maskēts kā mafijas gangsteris. Nopietnas ukraiņu pretestības gadījumā viņš varētu atteikties no plāna un atkāpties,” skaidroja eksperts.

“Taču viņa sākotnējā veiksme var iekārdināt viņu atkārtot šo ainu daudz tiešāk Ukrainas austrumu apgabalos. Veiksmes gadījumā tiktu izvērsta trešā fāze, kombinējot politiskos nemierus un Krievijas spēku palielināšanu, lai gāztu Kijevas valdību,” sacīja Bžezinskis.

“Kopš Krievijas spēki sāka ieplūst Krimas pussalā ar aizbildinājumu, ka nepieciešams aizsargāt “krievvalodīgos tautiešus”, bijušās padomju republikas situācijas attīstību vēro ar pieaugošu satraukumu,” vēsta laikraksts “Seatle Times”.

“Neskatoties uz vēsumu attiecībās, kopš PSRS sabrukuma pirms divdesmit gadiem pirmo reizi Krievijas spēki ir iebrukuši kādas Austrumeiropas nācijas teritorijā, un kaimiņvalstīs pieaug satraukums, ka tas ir sākums lejupejošam ceļam,” raksta avīze, norādot, ka Putins jau nācis klajā ar apsūdzībām pret Poliju un Lietuvu “ekstrēmistu apmācībā”, lai gāztu Janukoviču.

Reģiona eksperti nav pārliecināti par to, cik lielus militāros draudus rada Krievija, taču Maskavas aktivitātes vēro ar satraukumu.

Lietuvā ir salīdzinoši maza krievvalodīgo populācija – aptuveni 6%, līdz ar to Putina solījumi “aizstāvēt tautiešus” Lietuvā nerada tik lielu satraukumu kā Igaunijā un Latvijā, kur krievvalodīgo kopiena veido aptuveni 25% populācijas.

Viļņas Universitātes starptautisko attiecību un politisko zinātņu direktors Ramūns Vilipskausks skaidro, ka Krievijas militārie draudi Baltijas valstīm nav tūlītēji, taču Baltijas valstīm nepieciešams spert konkrētus soļus, lai nodrošinātos, ka tās spēs sevi aizsargāt nākotnē.

“Tas, ko Krievija dara Ukrainā, rada lielas izmaiņas Eiropas drošības arhitektūrā. Varbūt [Baltijas valstīm] nav tūlītēji militāri draudi, bet es uzskatu, ka Krievija turpinās palielināt savu militāro klātbūtni pierobežā un tas rada konkrētus riskus,” skaidroja Vilipskausks.

 

Komentāri (109)

lauris 11.03.2014. 20.49

Krievija ar katru brīdi zaudē savus sabiedrotos. Nazarbajevs un Lukašenko atteicies sūtīt savus novērotājus uz referendumu Krimā. Kārtējā pļauka Putinam šodien no Kirgizstānas: Министерство иностранных дел Кыргызстана заявило, что не считает В.Януковича легитимным президентом Украины.

«Кыргызская Республика разделяет озабоченность мировой общественности в связи с эскалацией напряженности в Украине», – говорится в распространенном во вторник вечером заявлении МИДа Кыргызстана.

«Кыргызская Республика осуждает любые действия, направленные на дестабилизацию обстановки в Украине. Поэтому считаем неуместным и неадекватным заявление В.Януковича от 11 марта текущего года.

Единственным источником власти в любой стране является народ. Не может быть легитимным президент, полностью потерявший доверие своего народа, де-факто утерявший президентские полномочия и, более того, сбежавший из своей страны. Именно непродуманные действия и коррумпированность бывших властей Украины привели к сегодняшнему кризису и гибели десятков невинных людей.

Кыргызская Республика выступает за скорейшее урегулирование ситуации в Украине мирными средствами, путем переговоров и диалога, при безусловном соблюдении норм международного права и Устава ООН», – говорится в пресс-релизе.

+24
-2
Atbildēt

9

    Inese > lauris 11.03.2014. 20.51

    Kas ir Kirgīzija?

    +2
    -14
    Atbildēt

    0

    Inese > lauris 11.03.2014. 21.32

    Ne nu kāds pasaules polītikā svars tai Kirgīzijai? Nulle vai mazāka par nulli?

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

    Inese > lauris 11.03.2014. 23.18

    MZGD, vārds “ironija” jums ir svešs. Lai gan, ja par turkmēņiem runā, padomju armijā, kur nācās dienēt kopā ar visdaždākajiem čurkām, turkmēņi bija paši primitīvākie oraganismi. Nereāli primitīvi.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Marika > lauris 12.03.2014. 08.10

    Ločmelis

    “turkmēņi bija paši primitīvākie oraganismi. Nereāli primitīvi.”

    Opāa!!! Rasu teorija?

    Чья бы корова мычала..

    Varbūt vēl par mutāciju, osetīniem, jūs, negatīvā selekcija, varētu izteikties, bet ne vairāk.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ivars Ozols > lauris 12.03.2014. 09.27

    “turkmēņi bija paši primitīvākie oraganismi. Nereāli primitīvi.” Izklausās pēc darbiņa “antifašistiem”. Nez kāda būtu viņu nostāja uz šādiem apgalvojumiem.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Leinerte > lauris 11.03.2014. 23.01

    —-krievi māk iekarot un pakļaut—-

    Laikaa, kad krievi iekaroja vai paklava vinus parvaldija parkrievoti anglosakshu cari vai gruzinu lielcela laupitaji. Krievi ir tikai labu darijushi – Lenins un Jelcins Baltijai brivibu pieshkira, Gorbachovs austumeiropu ASV atdavinaja, tikai Pukins un lochmeltrolli ir tadi outlieri gadijushies. Bet taa teikt katra gimene ir savi kropli.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Leinerte > lauris 11.03.2014. 22.48

    —Ločmelis Kas ir Kirgīzija?—

    Nuu Lochmeli – shitas jau pat nav superaiaiaia cienigs. Kluseshana tomer ir zelts.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > lauris 11.03.2014. 21.22

    >>>Ločmelis Kas ir Kirgīzija?>>> 20:51

    Googlē pameklē, ja ģeogrāfiju neesi skolā mācījies:)

    +16
    -2
    Atbildēt

    0

    Valdemārs Valdemārs > lauris 11.03.2014. 22.03

    Kremļa vasaļvalasis tieši to arī ir sapratušas, cik šovinistiska ir impērijas metropoles un Krievijas atbalstītāju tiekame pret kaimiņtautām. Ja kādreiz vispār izveidosies tāda Eirāzijas savienība, tad centrs noteikti nebūs Maskavā. Pekinā – varbūt, bet Maskavā noteikti ne. Kad ir militārs pārspēks, krievi māk iekarot un pakļaut, bet lai piedāvātu dzīvotspējīgu un kaimiņiem pieņemamas savienības vīziju, ar draudiem un iebiedēšanu nepietiek.

    +16
    -1
    Atbildēt

    0

Andris 11.03.2014. 20.38

Pirms dažām stundām Merķele pirmo reizi nosauca RUS rīcību par aneksiju.

“Das Vorgehen auf der Krim ist eine Annexion, die man Russland nicht durchgehen lassen kann”. (“Rīcība Krimā ir aneksija, un nevar pieļaut, lai tā ietu Krievijai cauri.”)

Pieminēja arī Rīgu – “Svarīgi, lai visi eiropieši no Lisabonas līdz Rīgai turētos kopā”.

http://www.welt.de/politik/deutschland/article125689583/Vorgehen-auf-der-Krim-ist-eine-Annexion.html

+18
-1
Atbildēt

16

    Inese > Andris 11.03.2014. 20.46

    Nu ja, a VFR aneksēja VDR, ne? ;)

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    Inese > Andris 11.03.2014. 21.54

    Paldies, ka ļāvi noskaidrot tavu IP adresi, gan vēl noderēs ;)

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    Inese > Andris 11.03.2014. 23.52

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Inese > Andris 11.03.2014. 20.49

    Ločmeles arī sitīsi?

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Inese > Andris 11.03.2014. 23.23

    Ko tu grasies pakārt?

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Inese > Andris 11.03.2014. 23.17

    Dod tik šurp, noderēs.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    marchaeva > Andris 23.03.2014. 20.42

    ķīnai jau skats uz Kamčatku, kā es sapratu. Atbrīvos laikam savus tautiešus.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Marika > Andris 11.03.2014. 23.13

    MZGD

    Kad labais krievs vairs nespēj noturēt, tas sāk atdāvināt. Ķīnai jau daudz ticis, tomēr vēl uz Dienvidsibīriju, tai ir nopietna pretenzija.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Nika > Andris 11.03.2014. 23.49

    Navi okupantiem!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Nika > Andris 12.03.2014. 00.18

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Nika > Andris 11.03.2014. 23.20

    Klausies tu gopnik, NKVD parstavi Latvija 2014 gada: mes tevi aiz pautiem no laternas staba pakarsim. Kraties atpakal uz savu gopotu un sedi tur. Kamer vel vari.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Leinerte > Andris 11.03.2014. 22.52

    —Ločmelis Nu ja, a VFR aneksēja VDR, ne? ;)—

    Atgadinashu jums VDR atdavinaja labais krievs Gorbachovs.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Nika > Andris 11.03.2014. 22.47

    Nav problemu :)) Vareji tik paprasit. Es tev pat realo adresi iedotu, brauc tik shurpu :))

    ps. Es tavu linku nemaz neatveru. Neesmu tik stulbs :)

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    Nika > Andris 11.03.2014. 20.55

    Ne, tikai tevi

    +12
    -3
    Atbildēt

    0

    Nika > Andris 11.03.2014. 21.51

    Kad pienaks ta diena (kremlis kritis vai naks Latvija)- klapesim :) Ar visiem taviem “sporta tituliem” :))

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

    Nika > Andris 11.03.2014. 20.47

    Visa civilizeta pasaule pret utainajiem :) Man patik! Driz Rigas ielas Locmelus sitisim :)))

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

Egita 11.03.2014. 21.48

Inesis Feldmanis. Latvija Otrajā pasaules karā

(1939–1945):

jauns konceptuāls skatījums: Vienpusīgās un melīgās uzvarētāju versijas izvirzīšanas pamats bija tā sauktais Nirnbergas konsenss, respektīvi, uzvarētāju lielvalstu vienošanās pēc kara tiesāt un nosodīt tikai nacistu

un viņu sabiedroto izdarītos noziegumus, kas tik tiešām bija

briesmīgi (holokausts u. c.), bet ne tuvu vienīgie. Šāda rīcība

nostiprināja pasaules sabiedriskajā domā pārliecību, ka, runā

jot par karu, simpātijas ir pelnījuši vienīgi nacisma oponenti un

upuri. Turpretī indivīdi un nācijas, kuras tā vai citādi karojušas

Vācijas pusē, tika un tiek apzīmogotas ar kolaborācijas zīmo

gu un, tāpat kā nacisti, vainotas sodāmos noziegumos. Kā visai

trāpīgi un ironiski pirms vairākiem gadiem ir atzīmējis Latvijas

vēsturnieks Aivars Stranga, nedaudz pārspīlējot varētu teikt, ka

„Hitlers nācis no Baltijas vai Ukrainas”

+13
0
Atbildēt

1

    Ivars Ozols > Egita 12.03.2014. 09.53

    Vēsturi diemžēl raksta uzvarētājs. Tas motivē karojošās puses ignorēt ētikas un cilvēcības normas, kas noved pie šausmīgām ciešanām. Mūsu, informētas sasbiedrības pienākums ir nosodīt visas šādas zvērības tās izceļot un parādot visai pasaulei. Internetā nav iespējams neko izdzēst un nākotnes kara noziegumi paliks cilvēces atmiņā uz mūžu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu