Veidos atsevišķu pabalstu elektroenerģijas cenu kāpuma kompensēšanai • IR.lv

Veidos atsevišķu pabalstu elektroenerģijas cenu kāpuma kompensēšanai

13
Foto: Andriuss Ufartas, F64/BFL

Iespējamais pabalsta lielums varētu būt 60 eiro gadā

Lai kompensētu trūcīgiem un maznodrošinātiem iedzīvotājiem elektroenerģijas tarifu kāpumu, tiks veidots jauns pabalsts. Par to pirmdien vienojušies ekonomikas un labklājības ministri Vjačeslavs Dombrovskis (RP) un Uldis Augulis (ZZS), kā arī Latvijas Pašvaldību savienības vadītājs Andris Jaunsleinis, ziņo LETA.

Tiek plānots, ka pabalsta lielums uz vienu mājsaimniecību gadā varētu būt 60 eiro, jo par tik vidēji varētu pieaugt mājsaimniecību izmaksas elektrībai.

Ekonomikas ministra padomniece Anna Kononova pastāstīja, ka to minētie eksperti atzinuši par “lētāko ceļu no izmaksu viedokļa”. Jauno pabalstu administrēs Labklājības ministrija, savukārt Ekonomikas ministrija ir gatava novirzīt tam papildu finansējumu.

Kononova sacīja, ka patlaban grūti spriest par nepieciešamo finansējuma lielumu, jo nav zināms, cik cilvēkiem pabalsts būs nepieciešams, tomēr EM jau esot apzinājusi programmas, no kurām šim mērķim pārdalīt līdzekļus.

Saeima ir pieņēmusi grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu no 2014.gada 1.aprīļa.

Tiek prognozēts, ka tirgus liberalizācijas rezultātā pieaugs elektroenerģijas tarifi. Lai palīdzētu trūcīgiem un maznodrošinātiem cilvēkiem norēķināties par elektrību, sākotnēji bija plānots pašvaldībām piešķirt mērķdotācijas dzīvokļa pabalstu izmaksas nodrošināšanai. Tās bija plānotas 15% apmērā no pašvaldības faktiski izlietotajiem līdzekļiem dzīvokļa pabalsta izmaksai.

 

Komentāri (13)

Agnese 17.02.2014. 18.22

Varbūt politiķiem vajadzētu radīt atbilstošus likumus un nodokļu sistēmu, lai, cilvēki strādājot, spētu nopelnīt gan pārtikai, gan komunālajiem, gan elektrības rēķinam, gan apģērbam un sabiedriskajam transportam. Pretējā gadījumā rodas sajūta, ka braucam dziļa grāvī. Nekontrolēti pieļaujam dažādas muļķības, pieņemam nepārdomātus likumus, apkraujamies ar neprognozējamiem nodokļiem un tad domājam kā pusei Latvijas iedzīvotāju maksāt pabalstus. Absurds.

+11
0
Atbildēt

2

    Ieva Priedenfelde > Agnese 17.02.2014. 19.50

    Latvijā IKP ir 50% no Vācijas IKP uz iedzīvotāju, bet algas 3,5x mazākas. Nodoklis uz algu ir 60%. Politiķi, cūkas ir pēdējo kaunu ikros apēduši. Vienotību ārā no eiroparlamenta! Balsošu pa žīdieti Ždanoku.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > Agnese 17.02.2014. 20.09

    Līga, ja politiķi radītu šādu likumdošanas un nodokļu sistēmu, tad viņi paliktu bez darba, naudas un galvenais varas. Ne visiem,bet uzpumpētajam ierēdņu štatam būtu jāaiziet. Piem. VID. Tas viņiem ir ļoti neizdevīgi. Varbūt izklausās paradoksāli, bet tā nu tas ir. Jo viņu darbi to pierāda. Principā notiek karš..!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

lebronj2356 17.02.2014. 18.02

Muļķi gatavie – tā vietā, lai noturētu saprātīgu cenu, un nevajag muldēt, ka to nevar, ņemot vērā, ka LE un ST pieder valstij t.i. mums visiem – izdomā kaut kādu birkokrātiju, kas nav zināms kā vispār strādās un karina makaronus uz ausīm – es ļoti ceru, ka šīs elektrocūcības autori dabūs trūkties vēlēšanās ! Par naudas novirzīšanu arī smieklīgi – īd īd, ka nav – re kā pensionāri piedraudēja, vēlēšanas šogad – partijām pillas bikses un nauda momentā atradās. Tas ir tāpat kā ar PVN regulāciju, kad (eiro) vajadzēja… Nelieši !!!

+11
-2
Atbildēt

1

    Ieva Priedenfelde > lebronj2356 17.02.2014. 19.46

    Politiskās prostitūtas nobijās, bet ne pārāk daudz. Atcerēsimies eiroparlamenta vēlēšanas Vienotību.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

sausins 17.02.2014. 23.21

Vispārēja debilizācija un zombēšana turpinās !

Politiķi lieliski jūt ka “iebraukuši auzās” un tāpēc imitē vētrainu darbošanos !

Ko vērti ir šādi apgalvojumi – EM ir gatava novirzīt papildus finansējumu taču tā apjomu vēl neviens nezina ! ! ! Nu kā var nesolīt !

Stāsta ka atbalstīs maznodrošinātos iedzīvotājus, taču pabalsts tiek rēkināts uz vidējo ( ! ! !) mājsaimniecību – vai tik iepriekšējās sistēmas galvenais kritizētais trūkums nebija tas, ka nevar jau identificēt kurā mājsaimniecībā tad dzīvo vieni vienīgi nabagi un kurās miljonāri ! Tātad nekas jauns jau netiek piedāvāts – parastam mirstīgajam redz nāksies doties pie birokrāta un uzzināt par sevi daudz jauna – piemēram, ka viņam pieder parāk dārgs nekustamais īpašums, viņam ir parāk jauna automašīna, vai viņa alga par dažiem santīmiem vai latiem pārsniedz tā paša birokrāta birokrātiski noteiktu līmeni !

+4
-1
Atbildēt

2

    Ieva Priedenfelde > sausins 17.02.2014. 23.54

    Es jau sen pamanīju, ka tu esi latvenergo lobists.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    sausins > sausins 18.02.2014. 11.23

    Es redzu divas interesantas lietas:

    Vlačeslavs Dombrovskis bez liekas publicitātes ir realizējis savu seno sapni – pārcelt nodokļu slogu no darbaspēka uz patēriņu ! Nelaime tikai tā, ka lielākai patērētāju daļai šī sistēma atkal ir regresīva ! bet tas jau atbilst Vj. Dombrovska kā radikāla liberāļa pārliecībai !

    Vienlaikus Latvenergo peļņas uzskatīšana par budžeta neatņemamu sastāvdaļu pēc būtības ir jauns nodoklis pie kam vairākkārtīgi, jo OIK pēc būtības ir nodoklis, ko apliek gan ar PVN gan tagad jauno subsīdiju nodokli ko siltumražotāji pieliks siltuma cenai, un no tā atkal visvairāk cietīs trūcīgie !

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu