Biļešu zibenskarš beidzies • IR.lv

Biļešu zibenskarš beidzies

4
Rīgas mērs Nils Ušakovs un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis vienojušies meklēt risinājumu, lai Rīgas sabiedriskais transports būtu pieejams visiem pasažieriem par vienādu cenu

Pamiers valsts un galvaspilsētas strīdā par Rīgas satiksmes biļešu cenām atnes atlaides visiem pasažieriem, bet dome tikusi pie 7000 jaunu rīdzinieku

Gandrīz piecus mēnešus apspriestā, bet tā arī neieviestā Rīgas reforma – ļaut deklarētajiem rīdziniekiem braukt sabiedriskajā transportā uz pusi lētāk nekā pārējiem Latvijas iedzīvotājiem – pagājušajā nedēļā ielidoja papīrkurvī. Pasažieru dalīšana tomēr nesāksies un vismaz līdz šāgada beigām ieguvēji būs visi, turpinot par biļeti maksāt 60 eirocentus jeb pusi no pašvaldības aprēķinātās brauciena pašizmaksas. Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņas centrs) priecājas, ka neīstenotā reforma jau piesaistījusi galvaspilsētai jaunus deklarētos iedzīvotājus un tik nepieciešamos budžeta ienākumus, savukārt pašvaldības pārraugošais ministrs Einārs Cilinskis (Nacionālā apvienība) var lepoties, ka jau pirmajās darba nedēļās izdevies pielikt punktu ieilgušajam konfliktam.

Emocijas noplok

Rīgas dome jau pērn septembrī nāca klajā ar ideju, kā papildināt pilsētas kasi – ļaujot rīdziniekiem sabiedriskajā transportā braukt par puscenu, pašvaldība mudināja iedzīvotājus deklarēties un maksāt nodokļus Rīgā, cerībā uz vismaz 30 miljonu latu papildu ienākumiem budžetā turpmāko divu gadu laikā. Taču ideja satracināja daudzus, jo pārējiem Latvijas iedzīvotājiem biļešu cena stipri pieaugtu – pašvaldības aprēķini rādīja, ka viena brauciena pašizmaksa ir 1,20 eiro, un tiem, kas Rīgā nav deklarējušies, būs jāmaksā pilna cena.

Mēģinājumi ar īpašiem likuma grozījumiem aizliegt Rīgas pašvaldībai šādu cenu dalīšanu izgāzās, jo dome atrada jaunu apkārtceļu Saeimas steidzami pieņemtajam likumam. Taču Rīga plānoto reformu no 1.janvāra tomēr nesāka, jo pašvaldību darbību pārraugošā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) gada nogalē apstrīdēja tās lēmuma likumību. Toreizējais ministrs Daniels Pavļuts (Reformu partija) norādīja uz domes diskriminējošo attieksmi pret iedzīvotājiem, un konflikta risinājums bija vai nu domes piekāpšanās ministrijai, vai arī tiesāšanās. Mērs Ušakovs pat solīja, ka ministram Pavļutam būšot personīgi jāatbild par šā politiskā lēmuma radītajiem zaudējumiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu