Slepenā kabata • IR.lv

Slepenā kabata

4
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Ja jaunā valdība legalizēs trastu veidošanu, Latvija faktiski kļūs par ārzonu – brīdina nelegālās naudas apkarotāji

Lai arī Laimdotas Straujumas (Vienotība) valdība solījusies turpināt līdzšinējo kursu ēnu ekonomikas apkarošanā, šī apņemšanās izrādījusies tikpat nenoturīga, cik ilgi gaidītais sniegs. Vismaz jautājumos, kas skar lielu naudu un turīgu ļaužu intereses to paslēpt.

Pirms pusgada Latvijas Komercbanku asociācija vērsās Tieslietu ministrijā (TM) ar lūgumu izvērtēt iespējas Latvijai ratificēt Hāgas 1985.gada konvenciju par trastiem piemērojamo likumdošanu. Tolaik Jāņa Bordāna (Nacionālā apvienība) vadītā ministrija atbildēja, ka konvencija pašlaik ir spēkā tikai divpadsmit pasaules valstīs (pārsvarā anglosakšu tiesību lokam piederīgās) un tās ratificēšanu nav lietderīgi apspriest, jo trasta juridiskais regulējums neatbilst Latvijas tiesību sistēmai kopumā. Ministrija vērsa uzmanību, ka attīstītās valstis mazina trasta lomu, jo tas faktiski kalpo kā mantas noslēpšanas institūts, kā arī atgādināja – Latvija gatavojas kļūt par pilntiesīgu dalībnieci Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), tāpēc trasta institūta ieviešana būtu pretēja izvirzītajam mērķim nodrošināt caursakatāmību finanšu sektorā.

Taču tagad situācija ir mainījusies – jaunā tieslietu ministre Baiba Broka (NA) ir apņēmības pilna Latvijā ieviest trasta regulējumu, jo patlaban valstī spēkā esošās normas neatbilstot starptautiskajai praksei. Bažas par nezināmas izcelsmes naudas ieplūšanu Latvijā viņa noraida. «Ja veidosim trasta regulējumu tādu, kāds pašlaik pasaulē tiek praktizēts, tad tieši otrādi – sanāks daudz lielāks caurspīdīgums, no kurienes un kādā veidā nauda ienāk,» Broka atzina intervijā Ir. Kāpēc šis jautājums nonācis valdības darba kārtībā, ministre neatbild, taču atsaucas uz koalīcijas vienošanos. «Mēs to iniciēsim, jo tas ir ielikts arī valdības deklarācijā, tas nolemts koalīcijā, tā ka mēs to darīsim.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu