Latvietis izvēlēts par kandidātu dzīvei uz Marsa • IR.lv

Latvietis izvēlēts par kandidātu dzīvei uz Marsa

39
Pauls Irbins.

Pauls Irbins ir cēsnieks un izturējis pirmo bezpeļņas projekta “Mars One” atlases kārtu

No vairāk nekā 200 000 pretendentu realitātes televīzijas piedāvātai iespējai uz visiem laikiem pamest Zemi un pārcelties dzīvot uz Marsa par kandidātu izvēlēts arī latvietis Pauls Irbins.

Kā aģentūru LETA informēja Irbina komunikācijas pārstāvji, viņš ir izgājis pirmo bezpeļņas projekta “Mars One” atlases kārtu un kļuvis par vienīgo latvieti, kurš kopā ar 1058 citiem kandidātiem cīnīsies par iespēju lidot uz Marsu.

Patlaban Irbins vada Cēsu novada pašvaldības attīstības un plānošanas nodaļu. Viņš Latvijā izveidojis trīs bērnu zinātnes centrus – “Z(in)oo” Cēsīs, “Zili Brīnumi” Rīgā un “Lielvārdi” Lielvārdē.

“Ziņu, ka esmu atlasīts nākamajai kārtai, saņēmu 31.decembrī neilgi pirms jaunā gada sagaidīšanas. [..] e-pasta ziņojumā saņēmu detalizētas instrukcijas, kas paredz līdz 2014.gada 8.martam iziet medicīnas pārbaudi, lai pierādītu atlases žūrijai gatavību kosmonautu sagatavošanas procesam,” stāsta Irbins.

Viņš uzskata, ka dalība projektā veicinās Latvijas jauniešu interesi par visuma izpēti un apgūšanu. “Kosmosa industrija ir straujāk augošā industrija pasaulē, kur karjeras un biznesa iespējas pavērsies arī latviešiem,” norāda Irbins un sola sociālajā tīklā “Twitter” informēt par konkursa tālāko gaitu.

Projekta “Mars One” mērķis ir līdz 2023.gadam uz Marsa izveidot cilvēku apmetni un desmitgadi ilgās misijas ikvienu mirkli pārraidīt televīzijā. Pieteikšanās projektam tika izsludināta 2013.gada sākumā un noslēdzās tā paša gada 31.augustā. Pieteikties tika aicināts ikviens brīvprātīgais.

“”Mars One” ir misija, kas pārstāv visu cilvēci, un līdz ar to ir pamatoti, ka tajā būs pārstāvēti cilvēki no visas pasaules,” iepriekš norādījis projekta līdzdibinātājs un izpilddirektors Bass Lansdrops. Lielā kandidātu atsaucība liecina, ka “šis ir visiekārotākais darbs vēsturē,” viņš izteicies.

Zināms, ka misijai bija pieteikušies cilvēki no vairāk nekā 120 valstīm. Līdz ar pieteikumu kandidātam bija jānosūta arī 60 sekundes garš videoieraksts, paskaidrojot, kāpēc viņš vēlas doties uz Marsu.

Lai iegūtu iespēju pamest Zemi un pārcelties dzīvot uz Marsu, kandidātiem būs jāiziet septiņu gadu ilgas apmācības.

 

Komentāri (39)

garausiitis 09.01.2014. 16.31

Vēl viens aizceļotājs …. :( , bet ja nopietni , tad džekam ir iekša . Interesanti te no brašajiem komentētājiem vēl kāds būtu gatavs uz to ?

+8
-1
Atbildēt

11

    garausiitis > garausiitis 10.01.2014. 00.53

    aivarsk – vēl jau ir arī teiciens , ka trakiem pieder pasaule :) :) :) Tu gan visticamāk pat tuvu tādiem neesi :) Te jau tā atšķirība … , jo redz džekam bija iekša pieteikties pasākumam un iziet pirmo kārtu , bet dažiem pietiek iekša gudri parunāt , bet ne vella neizdarīt . Kad varēsim ko jaunu uzzināt par Tavu biznesa plānu ? :) :) :)

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Inese > garausiitis 09.01.2014. 16.58

    Jūs tiešām ticat, ka konkrētais kadrs ja viņam pateiktu, ka tūlīt jālido uz neatgriešanos, to darītu?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Inese > garausiitis 09.01.2014. 17.08

    Atlase gan tikai virtuāla bija, un tikai pirmā kārta ;) Tagad uz medkomisiju jāsoļo )) A sieva un abi bērni ir ar mieru zaudēt papu? ;)

    p.s. Interesentiem: Проект Mars One — 12 месяцев 2013 года http://habrahabr.ru/post/208216/

    p.s.s. A kapēc tieši jāburā? Tagad modē ar stopiem braukt apkārt pasaulei ;)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > garausiitis 10.01.2014. 01.31

    klusais trakiem pieder pasaule

    ko jaunu uzzināt par Tavu biznesa plānu ?

    ______________________________

    O, jā, par traku mani laikam neizdosies uzdot :)))))))))))

    Par biznesa plāniem runājot – es savos plānos īsti nesaskatu vietu Tev, ja kļūdos, pielabo :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > garausiitis 10.01.2014. 01.13

    Visticamāk, ka sākumā atlasīja pēc kaut kādiem kritērijiem – vecums, veselība, izglītība. Gala atlasē būs tikai pāris un arī tad vēl jāsagatavo.

    Projekts kā tāds ir ļoti nenopietns – ja viņi netaisās nodrošināt ceļotājiem uz Marsu neilgu palikšanu, tad grūti iedomāties, ko viņi tur ēdīs, kā iegūs enerģiju, kā paši uz vietas izgatavos priekšmetus un materiālus, kā viņi nodrošinās TV Big Brother pārraides no Marsa, kad tas būs pretējā Saules pusē, utt. un viss būtu ok, bet Mars ir maziņš, ar nepietiekoši gravitāciju kas pie tam nepalīdz noturēt atmosfēru:

    http://www.point64.com/picturesALL/solar_systems01.jpg

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > garausiitis 09.01.2014. 19.44

    :Ločmelis

    abi bērni ir ar mieru zaudēt papu? ;)

    ———–

    Ūja, kad tad astronauts paspēja pie bērniem tikt?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 09.01.2014. 17.05

    Ločmelis – nezinu , bet jau fakts ,ka izgājis atlasi kaut ko nozīmē . Pie kam pazīstu pietiekami daudz aizrautīgu cilvēku , lai teiktu , ka tas ir iespējams . Viss sēž mūsu galvās . Ja man piemēram teiktu , ka rīt ( rīt gan nav prātīgi no laika viedokļa :) :) :) ) ir iespēja burāt apkārt pasaulei es daudz nedomātu . Vienīgais ierobežojošais faktors ir tas kas notiktu ar ģimeni … , bet gan jau saprastu :) Pārējais ir štrunts , jo zini ,ka pēc 2 gadiem būtu atpakaļ :) :) :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > garausiitis 09.01.2014. 16.35

    klusais. Nezinu, vai ir jēga lidot. Dienot CA, es pusgadu nosēdēju tuksnesī, tur vismaz pareizēm kādu skorpionu varēja atrast :)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 09.01.2014. 16.47

    r a – ne jau par jēgu ir runa … par cilvēka apņemšanos un drosmi . Es teiksim būtu gatavs burāt apkārt pasaulei , bet močīt uz marsu man kaut kā čuriņa nedaudz raustās :)

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    vegan > garausiitis 09.01.2014. 17.57

    Es ar prieku brauktu, ja vien tas viss nebūtu pakārtots realitātes TV.. Pats gan labprāt paskatīšos :)

    Tomēr ceru, ka manas dzīves laikā vēl būs iespējas turp gan aizlidot, gan atgriezties.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > garausiitis 09.01.2014. 20.36

    klusais, pats taču teici – “cāļus skaita rudenī”. Kad vajadzēs lidot, paskatīsimies, cik ir lidotāju un cik dreifētāju.

    Es domāju, ka divejādi var paskatīties uz tiem cilvēkiem – gan, kā drosmīgiem, visu cieņu, gan kā tādiem, kurus te nekas pilnībā nesaista…

    Kristofors Kolumbs ar komandu vispār nezināja kurp dodas… Marsu, Indiju vai Ameriku.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

Danute Klaiva 09.01.2014. 17.33

Bet tur tak pats lidojums ir gandrīz gadu garumā, ja pat ne ilgāk.

Un ja aizlidos līdz galam un nebūs viņi tanī šaurajā gaisa kuģī viens otru nosituši, tad ko viņi iesāks aizceļojuši galā? Tur tak vaig celt hermētikas būves lai gais ko elpot neaiziet prom. Tad noteikti siltumnīcas vaig, jo tak rīt viņi gribēs arī. Pieņemu kad ūdeni atradīs jo tas kā pētnieki saka tur ir. Nu ja tā padomā, tad teorijā vis ir iespējams, bet kā ar to praksi un ka tur nogādās izejmateriālus? Un ja kādam rodas nopietnas veselību problēmas, ko tad? vispār es kā pirmais lidot turp uz palikšanu neparakstītos, jo tā ir apzināta pašnāvība. Lidojums uz vienu pusi, bez iespējām atgriezties. Un kā atrisinās atmosfēras jautājumu ar skābekli? Tur tak skābeklis ir kritiski maz ar to cilvēkam nepietiek. Un oglekļa gāze tur dominē. Pati planēta jau nav zirnītis, ko var apgūt un pārveidot. Pat te uz zemes neprot atrisināt azona slāņa sabrukšanas apturēšanu, tad kā to risinās uz Marsa? Jautājumi vairāk, kā atbilžu.

Te uzreiz nāk atmiņā amīšu kosmosu grāvēji, kā apgūst mēnes rūdas ieguvi. :))

+3
0
Atbildēt

0

Gaisma; Enģelis 09.01.2014. 16.34

Nedomāju, ka tas ir realizējams projekts. Maskam gan varētu izdoties – tas vīrs ko saka, to arī izdara.

+1
0
Atbildēt

2

    Gaisma; Enģelis > Gaisma; Enģelis 09.01.2014. 19.40

    Jauna ēra jau ir sākusies, tādā nozīmē, ka privātās kompānijas iziet kosmosā – un ļoti pārliecinoši iziet. Tas ko izdarīja SpaceX – no nulles dažu gadu laikā radīt topa nesējraķeti vien ir ko vērts.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Andris > Gaisma; Enģelis 09.01.2014. 17.20

    Ar nepacietību gaidu 22. februāri, kad paredzēts nosēdināt atpakaļ palaisto raķeti. Ar to var sākties jaunā ēra kosmosa izmantošanā!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu