Ķīna atvieglo viena bērna politikas nosacījumus • IR.lv

Ķīna atvieglo viena bērna politikas nosacījumus

31
Pāraudzināšanas nometne Hunanas provincē Ķīnā. Foto: AFP/LETA

Slēgs “darba pāraudzināšanas” nometnes, kurās bez tiesas ieslodzīti 260 000 cilvēku

Ķīnas augstākā likumdošanas komiteja sestdien oficiāli apstiprinājusi viena bērna politikas nosacījumu atvieglošanu, kā arī atteikusies no “pāraudzināšanas ar darba nometņu palīdzību”, vēsta oficiālā ziņu aģentūra “Siņhua”.

Lēmumus sešas dienas ilgušās sanāksmes noslēgumā pieņēmusi Ķīnas parlamenta pastāvīgā komiteja.

Ģimenē var būt divi bērni, ja kāds no vecākiem jau bijis vienīgais bērns, nospriedusi komiteja. Lai jaunās normas stātos spēkā, tās vēl oficiāli ir jāapstiprina parlamentam, ziņo LETA/AFP.

Ķīna ieviesa viena bērna politiku 70.gados, lai ierobežotu iedzīvotāju skaita palielināšanos. Tomēr šīs politikas nostādnes kļūst arvien nepopulārākas, turklāt valsts vadība bažījas, ka, palielinoties veco iedzīvotāju proporcijai, saruks darbaspēks un radīsies problēmas ar veco ļaužu aprūpi.

Atbilstoši prognozēm 2050.gadā vairāk nekā ceturtā daļa Ķīnas iedzīvotāju būs vecāka par 65 gadiem. Viena bērna politika līdz šim tikusi strikti īstenota. Tiesa gan, daži izņēmumu pastāv jau tagad, piemēram, attiecībā uz mazākumtautībām.

Līdz ar atteikšanos no pāraudzināšanas darbiem, tiks atbrīvoti patlaban darba nometnēs ieslodzītie, vēsta “Siņhua”. Tomēr visi piespriestie soda mēri paliek spēkā līdz pilnīgai soda nometņu likvidācijai, teikts rezolūcijā.

„Darba pāraudzināšanas” nometnēs, kuras Ķīnā darbojas kopš 1957.gada, varēja ievietot cilvēkus bez tiesas sprieduma un tur turēt līdz pat četriem gadiem. Pēc Ķīnas avotu ziņām, līdz šodienai valstī darbojas vairāk nekā 300 šādu nometņu, kurās ir ieslodzīti 260 tūkstoši cilvēku.

Par plāniem slēgt darba nometnes Ķīnas jaunā vadība paziņoja šā gada sākumā, bet novembrī attiecīgu lēmumu pieņēma Ķīnas kompartijas centrālkomitejas plēnums.

 

Komentāri (31)

Jolanta Švābe (Stalidzāne) 28.12.2013. 15.42

Viedoklim_lv: Spamerim atgādinājums, ka raksts tomēr ir par Ķīnu.

+2
0
Atbildēt

0

dace_ampermane 28.12.2013. 10.24

k

viedokli, es tev pilnīgi piekrītu! tavas zināšanas un analīze par ASV ir pilnīgas, uz tevi var pilnīgi paļauties, tu neesi nekāds vēja grābslis, bet esi azmirsis piebilst, ka:

Rita, pita grāvī krita,

šķindeļmuca pakaļā.

+4
-2
Atbildēt

0

inta_s 28.12.2013. 13.12

Un nu var svinēt 12 gadus kā ASV režīms iesloga un spīdzina cilvēkus – bez apsūdzības, tiesas, lēmuma un tiesībām stāstīt par pārdzīvoto:

http://www.youtube.com/watch?v=Cz9aQT_g3iI

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu