ASV mudina Kijevu ieklausīties protestētāju prasībās (papild.) • IR.lv

ASV mudina Kijevu ieklausīties protestētāju prasībās (papild.)

25
Protestētāji Kijevā. Foto: EPA/LETA

ES diplomāti atsakās sarunās pārskatīt ES asociācijas līgumu; Polijas eksprezidents – Eiromaidana liktenis izšķirsies 48 stundu laikā

ASV ceturtdien mudināja Ukrainas vadību ieklausīties protestētāju prasībās, kas jau vairāk nekā nedēļu plašās demonstrācijās galvaspilsētā Kijevā un citviet Ukrainā aktīvi pauž atbalstu valsts integrācijai Eiropā.

Vienlaikus Ukrainas vicepremjers Sergijs Arbuzovs apliecinājis, ka valdība ir gatava apspriest priekšlikumu par pirmstermiņa vēlēšanu sarīkošanu, ziņo LETA/AFP.

ASV valsts sekretāra vietniece Viktorija Ņūlenda, runājot Kijevā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) sanāksmē, sacīja, ka ASV ir kopā ar ukraiņiem, kas saskata savu nākotni Eiropā. Tikmēr Kijevā protestētāji turpina svarīgāko valdības ēku blokādi un pulcējas demonstrācijās galvaspilsētas Neatkarības laukumā.

“Mēs esam kopā ar Ukrainas tautu, kas saskata savu nākotni Eiropā,” sacīja Ņūlenda. “Mēs mudinām Ukrainas valdību ieklausīties to cilvēku balsīs, kuri vēlas dzīvo brīvībā.” “Šis ir Ukrainas brīdis. Lai piepildītu tautas ilgas vai pieviltu viņus, riskējot ar ieslīgšanu haosā un vardarbībā.”

Protestētāji turpina demonstrācijas; bloķē “Berkut” bāzi

Protestētāji Kijevā ceturtdien joprojām prasa Ukrainas valdības un prezidenta atkāpšanos, turklāt prezidentam Viktoram Janukovičam izvirzīts ultimāts – divu dienu laikā viņam jānosaka ārkārtas vēlēšanu laiks, lai tauta izraudzītos jaunu prezidentu. Citādi opozicionāri sola nodrošināt valdības iestāžu blokādi visu diennakti.

Ukrainas opozīcijas aktīvisti ar automašīnām nobloķējuši milicijas specvienības “Berkut” bāzi Kijevā, kā arī armijas bāzi Vasiļkivā, netālu no galvaspilsētas, vēsta aktīvistu pārstāvji, ziņo LETA/Korrespondent.net.

redzams videomateriālā, kas ievietots sociālajā tīklā “Facebook”, aptuveni desmit automašīnas apstājušās pie “Berkut” bāzes vārtiem galvaspilsētas Červonozorjanija prospektā un kādu laiku signalizējuši ar taurēm.

Protestētāji nobloķējuši arī vārtus armijas bāzei, kas atrodas Vasiļivkas Aviācijas koledžas teritorijā. Šajā armijas bāzē esot 33 autobusi ar īpašo karaspēka daļu karavīriem, kuriem plānots doties uz Kijevas Neatkarības laukumu – protestu kustības epicentru.

“Tikko beidzās sarunas ar armijas garnizona komandieri ģenerālmajoru Arkādiju Vašutinu. Viņš deva vārdu, ka nepielietos pret mums spēku un nosargās akciju no “tituškām” [agresīviem huligāniem, kas tiek iesaistīti protesta akciju apspiešanā], jo garnizona vadība arī nav ieinteresēta provokācijās,” sacīja vietējais iedzīvotājs, kurš iesaistījies armijas daļas blokādē.

Akcijas dalībnieki aicina līdzpilsoņus piedalīties protestos, kā arī lūdz sniegt palīdzību tējas un sviestmaižu veidā.

ES un ASV neiesaistās sarunās ar Azarova valdību

Eiropas Savienības augstas amatpersonas atteikušās pagaidām sākt jaunas sarunas ar Ukrainu par ES asociācijas līgumu. ES augstākā pārstāve ārlietās un drošības jautājumos Ketrīna Eštone un ASV valsts sekretārs Džons Kerijs paziņojuši, ka nedosies uz Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) sanāksmi, kas ceturtdien un piektdien notiks Ukrainas galvaspilsētā Kijevā.

Eštone paziņojusi, ka savā vietā sūtīs vietnieci Helgu Šmiti. Pēdējo reizi Eštone EDSO sanāksmē piedalījās 2012.gadā, kad tā notika Dublinā.

ES ir gatava Ukrainai skaidrot jautājumus par asociācijas līguma izpildi un Ukrainas ieguvumus no šā līguma, taču noteikti netiks pārskatīts pats dokumenta teksts.

Eiropas diplomāti arī nav apstiprinājuši iepriekš Ukrainas valdības vadītāja Mikolas Azarova teikto, ka Briselē notiks ES un Ukrainas delegācijas tikšanās.

Trīs Ukrainas eksprezidenti trešdien pauduši atbalstu masu protestiem pret valdības lēmumu atteikties no asociācijas līguma parakstīšanas ar Eiropas Savienību (ES).

“Mēs paužam solidaritāti ar simtiem tūkstošu jauno ukraiņu miermīlīgajām pilsoniskajām akcijām,” teikts eksprezidentu Leonīda Kravčuka, Leonīda Kučmas un Viktora Juščenko paziņojumā, kas publicēts Juščenko partijas mājaslapā.

Savukārt Polijas eksprezidents un ES Ukrainas misijas sūtnis Aleksandrs Kvasņevskis trešdien intervijā izdevumam “Rzeczpospolita” sacīja, ka Ukrainas jaunās revolūcijas liktenis izšķirsies tuvāko 48 stundu laikā.

Ukrainas Eiropas integrācijas atbalstītajiem ir jābūt apņēmīgiem un jāuztur protestu dinamika, jo tikai tā iespējams Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču piespiest piekāpties, norādīja eksprezidents.

Kā ziņo mediji, ceturtdien protesti Ukrainā turpinās. Daudzi simti ļaužu nakšņoja pie parlamenta un valdības ēkām. Kijevā protesti norit miermīlīgi – mākslinieki uzstājas, atbalstot protest;etājus ar dziesmām.

Ukrainas eirointegrācijas piekritēju masveida akcijas Kijevā un citās Ukrainas pilsētās sākās 21.novembrī, kad valdība paziņoja, ka tā pārtrauc gatavošanos asociācijas līguma parakstīšanai ar ES.

Svētdien Kijevā protesta akcijā piedalījās pusmiljons cilvēku. Tā noslēdzās ar plašām protestētāju un milicijas sadursmēm. Protesta akcijas Kijevā turpinās arī trešdien.

(papildināta ar ASV viedokli)

Komentāri (25)

silvija_vitina 05.12.2013. 09.03

bērziņ, realizējot savu varu, neaizmirsti, ka tavu rīcību vēro ne tikai saimnieks, bet arī sabiedrība. Domā. Domā labi! un skaties, kā iet ukraiņiem.

+17
0
Atbildēt

1

    alexander > silvija_vitina 05.12.2013. 12.30

    Tieši tā, prezidentam Bērziņam tieši šobrīd tiek dota vērtīga iespēja vērot, kas notiek, ja valsts prezidents ignorē sabiedrības viedokli, un izdarīt secinājumus.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 05.12.2013. 08.43

Pareizi Kučma teica -” Ukraina ņe rossija”, ukraiņi, atšķirībā no krievu vairākuma, tik viegli kāpt sev uz galvas un atņemt visas tiesības neļaus.

+11
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 05.12.2013. 15.39

lieki piebilst kas aicina nepadoties.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu