Politologs: Prezidentam jāsaprot, ka valdību veidos Saeimā pārstāvētās partijas • IR.lv

Politologs: Prezidentam jāsaprot, ka valdību veidos Saeimā pārstāvētās partijas

70
Valsts prezidents Andris Bērziņš pirms tikšanās ar Ministru prezidentu Melngalvju namā. Foto: Ieva Lūka, LETA

Daži politikas vērotāji pieļauj, ka prezidents grib virzīt ZZS kandidātu, nevis “Vienotības” ieteiktos

Ja Valsts prezidents Andris Bērziņš vēlas, lai valdību vadītu bezpartejisks eksperts, viņam tas ir skaidri jāpasaka, tomēr vienlaikus prezidentam jāapzinās, ka Ministru kabinetu veidos Saeimā pārstāvētās partijas, norāda politologs Jānis Ikstens.

Tikmēr “Vienotības” frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis sacīja, ka nav izslēgta iespēja – topošās koalīcijas partneri varētu vienoties par vairākuma atbalstu kādam no esošajiem “Vienotības” izvirzītajiem, bet Valsts prezidenta Andra Bērziņa noraidītajiem premjera amata kandidātiem.

Patlaban situācija nav vienkārša un koalīcijas partneriem būs jāvienojas par turpmāko rīcību, teica Zaķis. Pēc “Vienotības” frakcijas sēdes Zaķis gan atzina, ka, atkārtoti izvirzot kādu no noraidītajiem kandidātiem, būs jāturpina “zināma spēka spēle”, bet konstitūcija nosaka, ka valdību apstiprina Saeima. “Vienotība” bija izvirzījusi Arti Pabriku, Intu Dālderi un Eiropas Parlamenta deputātu Krišjāni Kariņu.

Komentējot prezidenta lēmumu nevirzīt tālāk nevienu no “Vienotības” nosauktajiem premjera amata kandidātiem, politologs Ikstens aģentūrai LETA sacīja, ka ir jāsaprot prezidenta motivācija, kāpēc viņš tā rīkojies. Ja tādas motivācijas nav, tas “ne pēc kā neizskatās”. Prezidentam ir jāatceras, ka valdību veidos Saeimā pārstāvētās partijas. “Tā tas ir, patīk tas vai nē. Mēs dzīvojam parlamentārā valstī,” skaidroja politologs.

Pašam Ikstenam nešķiet laba doma par bezpartijiska eksperta izvirzīšanu valdības vadītāja amatam, jo “runa ir par politisko atbildību”.

Ikstens gan neizslēdza iespēju, ka visi trīs nosauktie kandidāti ir noraidīti tāpēc, ka Bērziņš vēlas virzīt kandidātu no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) rindām. Īpaši ņemot vērā, ka viņš pats augstajā amatā tika ievēlēts no šī politiskā spēka rindām. Taču patlaban neesot skaidrs, cik nopietna ir šāda varbūtība.

Varbūtība, ka valdības veidošana tiks uzticēta ZZS virzītam premjera amata kandidātam, ir maza, ņemot vērā šā politiskā spēka izteikto aso kritiku par nākamā gada valsts budžetu, teica politologs Juris Rozenvalds. Viņš apšauba, ka pēc tādas kritikas ZZS vēlēsies uzņemties tik lielu politisko atbildību.

Tas, vai prezidents premjera amatam vēlas virzīt ārpus politiskajām aprindām esošu cilvēku, ir jāprasa pašam Bērziņam, sacīja Rozenvalds. Viņš pieļauj, ka Bērziņš varētu dot “Vienotībai” otru iespēju nosaukt jaunu valdības vadītāja amata kandidātu.

Politologs Ivars Ījabs sacīja, ka Valsts prezidentam, visticamāk, ir pašam savi priekšstati, ko viņš grib panākt ar jaunās valdības veidošanu. Ījabs atturējās komentēt, kādus soļus prezidents varētu spert tālāk. Vispirms esot jāsagaida nākamais sarunu raunds, kas notiks jaunnedēļ.

Tomēr Ījabs noraidīja iespēju, ka premjera amata kandidātu varētu virzīt no ZZS rindām. Pēc viņa domām, ZZS neesot tik augstu ambīciju. Vienlaikus Ījabam ir skaidrs, ka starp oficiāli minētajām konsultācijām notiek arī slepenas sarunas. “Tā ir pietiekami smalka matērija, un neviens no mums par to neuzzinās,” norādīja politologs, piebilstot, ka atliek gaidīt, kādi būs nākamie prezidenta paziņojumi.

Noslēdzot pirmo sarunu kārtu ar Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām par jaunas valdības veidošanu, Valsts prezidents ir pieņēmis lēmumu nevirzīt nevienu no pirmajās sarunās minētajiem premjera amata kandidātiem. Bērziņš nolēmis turpināt politiskās konsultācijas arī nākamajā kārtā, kas plānota jaunnedēļ.

Apkopojot sarunās minētos valdības veidošanas pamatnosacījumus un pamatprincipus, prezidents atbalsta profesionālu un pieredzējušu ministru veidotu kabinetu, kas vienlaikus saņemtu pārliecinošu Saeimas vairākuma atbalstu un varētu nekavējoties sākt risināt valstij aktuālos jautājumus, informēja prezidenta kancelejas preses dienestā.

 

Komentāri (70)

Alise 04.12.2013. 17.31

Bērziņš izdomājis paspēlēties. Lai jau spēlējas, tik lai skatās, ka ar savu pārgudrību nedaspēlējas. Kaut gan Latvijas vēsturē tāpat paliks kā tupākais prezidents.

+30
0
Atbildēt

2

    Andis > Alise 04.12.2013. 17.39

    kaut nu tā būtu

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Alise 04.12.2013. 19.31

    Izskatās ka Kājbērziņam jau pirms dienām 10 vai pat senāk ir uzdots, kurš jādabū par MP un tagad vīrs cenšas, kā nu māk. Laikam izpilde tā īsti neveicas, ne jau fotografēties bija Blumbergs atsūtīts.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

putekliic 04.12.2013. 17.34

Varbūt prezidents varētu sasaukt preses konferenci un kaut nedaudz apgaismot visus par saviem plāniem un prioritētēm? Ne tikai par vadības veidošanu, bet arī par citiem svarīgiem notikumiem valstī. Domājams, ka mums būtu daudz jautājumu, ko uzdot. Jeb arī šis prot tikai bīdīt štelles aizkulisēs?

+26
0
Atbildēt

8

    peerku > putekliic 05.12.2013. 08.56

    > andrejs_gr

    Arī mani ikreiz, Bērziņu klausoties, pārņem neveiklības sajūta, pareizāk sakot, milzīga kauna un nožēlas sajūta, tādēļ pirms tam nepieliku plusiņu Jūsu domai, ka viņš varētu sasaukt preses konferenci.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > putekliic 05.12.2013. 09.31

    Tante Sidra – “100% tas ir mūsu prezidents”

    … par lielu nožēlu 100%.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Edzs > putekliic 05.12.2013. 02.23

    andrejs_gr “…Ikreiz, ka viņu klausies kādās intervijās, rodas kaut kāda grūti aprakstāma neveiklības sajūta. Tas ir tāda kā līdzjūtības un vienlaicīgi baiļu sajūta. Ka tik kaut kas nenotiek, ka tika viņš atkal kaut ko savā tekstā nenolaiž greizi. Visa tā stostīšanās, stomīšanās… Tas ir mokoši to klausīties.” 18:50
    ~~~~~~~~~~~~
    skaisti pateici, labs apraksts, – 100% tas ir mūsu prezidents.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > putekliic 04.12.2013. 17.43

    …šitais kociņš nav spējīgs ievērot kaut elementāras etiķetes pazīmes….ja atceries, tas arī premjerministru nominēja ar preses relīzes starpniecību…un arī šoreiz prezidenta lomas tēlotājs ir “runājis”, izsūtot paziņojumu:

    http://www.president.lv/pk/content/?art_id=21557

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > putekliic 04.12.2013. 17.58

    ..Valsts prezidents atbalsta profesionālu un pieredzējušu ministru veidotu kabinetu, kurš vienlaikus saņemtu pārliecinošu Saeimas vairākuma atbalst. ..
    http://www.president.lv/pk/content/?art_id=21557
    __________________________________________
    Urbanoviča radio uzstāšanās konspekts?

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    Egita > putekliic 04.12.2013. 21.34

    bērziņš nekomentēšot Rīgas domes atbildību…
    ušakovs piketētājiem rāda žestu ,,uzvara”..
    varbūt bēē-r-ziņš varētu atkāpties, šajā Latvijai tik svarīgajā laikā.
    p.s. Vai tad bērziņu neieteica šķēle?

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > putekliic 04.12.2013. 17.43

    @andrejs
    Tu domā, ka viņš zina? Viņam Lemberga “sekretārs” katru rītu nogādā ziņu ar to, kas viņam jādara! Uzstādījums ir vienkāršs – ir pilnīgi vienalga, kurš vada valdību un kādi ir ministri, bet lai VARAM, Satiksmes un Zemkopības ministrijas būtu ZZS vadībā (tāda kombinācija, kurā pārējās partijas piekrīt šos kumosus atdot ZZS)…tur visvairāk nauda tiks dalīta!

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

    putekliic > putekliic 04.12.2013. 18.50

    Labi, labi, draugi – es jau tikai jūs paprovocēju uz diskusiju. Pirmkārt jau šī cilvēka stils ir darboties pa kaktiem, tas ir bīdīt lietas nepubliski. Stilu ir noteikušas intereses – prihvatizācijas darījumi. Otrkārt, nav šaubu, ka viņš apzinās savu mazspēju brīvi komunicēt onlainā ar sabiedrību ar tiešu preses pārstāvju starpniecību. Tāpēc arī izvēlas šo praksi komunicēt ar sava preses dienesta starpniecību, kas ir atsvešināti un sausi. Prezidenta amats ir ļoti publisks, visi to zina un saprot. Bērziņš, plus pie tā visa, ka viņa oratora dotības ir “0”, viņam ir lielas grūtības formulēt domu. Ikreiz, ka viņu klausies kādās intervijās, rodas kaut kāda grūti aprakstāma neveiklības sajūta. Tas ir tāda kā līdzjūtības un vienlaicīgi baiļu sajūta. Ka tik kaut kas nenotiek, ka tika viņš atkal kaut ko savā tekstā nenolaiž greizi. Visa tā stostīšanās, stomīšanās… Tas ir mokoši to klausīties. Vismaz man. Varbūt ir kādi citi, kuri kāri gaida un ļauni priecājas, kad prezidents kaut ko atkal nogāž. Es ne. Man, kā jau teicu, ir neveiklības sajūta. Līdzīga sajūta, kā redzot kādu cilvēku-invalīdu, kurš cenšas par visām varītēm izdarīt kaut ko tādu, kas ir pāri viņa spējām… Tā tikšanās ar Obamu septembrī…, katastrofa…

    +13
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 04.12.2013. 17.32

Varbūt eiroparlamentārieti Inesi Vaideri par pirmo sievieti premjera krēslā? Nebūtu sliktāka kandidatūra par Kariņu!

P.S. Bērziņš domā, ka spēlē smalku spēli, bet patiesībā tas viss ir tik pat atklāti, kā Ušakova teātris vakar… gribu redzēt kā tas viss beigsies… jo ilgāk vilks un ZZS rādīs savus patiesos motīvus un spēles noteikumus, jo labāk vēlētāji to atcerēsies uz nākamajām vēlešanām.

+25
-2
Atbildēt

12

    Dina > Una Grinberga 04.12.2013. 18.19

    >> Nasing spešal!
    A par Vaideri nemaz nav slikta doma. Gudra dāma, toleranta (kas galīgi netipiski priekš naciķiem), diplomātiska un tīri vai piemērota pašreizējai dziļajai pakaļai, kurā atrodas valsts un tauta … Par kapitālisma „zvērīgo seju” zina ka tik ne vairāk nekā jebkurš šajā pašreizējā koalīcijā. Ne velti savulaik bija viena no labākajām Marksisma-ļeņinisma un Kapitālisma Politekonomijas pasniedzējām Universitātē … Alfrēdam Petrovičam savulaik ļoti pat patika … :)

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    Dina > Una Grinberga 04.12.2013. 19.44

    >> Nasing spešal!
    Lemberga sekretāram nekur nav jādodas. Ja kas.
    Pietiek pacelt klausuli un piezvanīt savam čomam Daudzem … tas visu nokārto „без шума и пыли” … Esi palaidis garām tādu būtisku niansīti … : )
    Plus todien kakaino lācīti bez Bērziņa un Daudzes ņēma priekšā vēl arī Krapāne, kuru šis te pats malacis savā laikā no MK izmeta … kura attiecīgi arī ļoti, ļoti, ļoti mīl šo pļurkstiņu …
    … tā vēl kompānija bija savākusies. Trijatā čali izdupsēja uz pilnu klapi … tāpēc jau trīcēja tā lūpa tik dikti, ka knapi parunāt varēja … :)))
    P.S. Tā viņam arī vajag … zinās, kā penšus abižot … :)

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    janis17 > Una Grinberga 05.12.2013. 00.26

    Nasing spešal! Varbūt eiroparlamentārieti Inesi Vaideri par pirmo sievieti premjera krēslā? Nebūtu sliktāka kandidatūra par Kariņu!
    _________________________________________________
    Nu cepuri nost Tavā priekšā!
    Nemaz pat nepieminēji viņas izcelšanos no nacionāļiem, baķku un tamlīdzīgas muļķības…

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Egitazz > Una Grinberga 05.12.2013. 00.06

    Laba, laba kandidāte!
    Un, galvenais, ka ļoti tālredzīga! Ēlerta KP iestājās tikai PSRS beigās, lai no iekšienes diskutētu, uz pareizo ceļu virzītu, bet Vaidere jau no 1977.gada tā darīja! Pat speciāli izvēlējās Politekonomijas katedru, lai klusiņām tieši par kapitālisma priekšrocībām stāstīt!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 04.12.2013. 18.20

    @saule_laime
    Vai kādam ir pieeja Lemberga “sekretāra” portfelim, ar kuru viņš dodas pie Bērziņa? Ja gribas iznest labus premjera kandidātus saulītē, tad ieteiktu izmantot sociālos medijus un žurnālistus!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > Una Grinberga 04.12.2013. 17.43

    Piekrītu, JO Vaidere būtu Super labs premjers, bet Dāldera kandidatūra ir patiesi smieklīga!

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    Alise > Una Grinberga 04.12.2013. 18.17

    DD1, tie mīnusi nav publiski nemaz laikam zināmi, es tos no politikai tuvām aprindām zinu, bet kā jau teicu – nelieli. Un ar negodīgumu vai korupciju nav saistīti.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 04.12.2013. 17.45

    @Bet
    Dālderis ir ļoti ambiciozs un gudrs, bet labāk šādus māksliniekus pie valsts stūres nelaist!

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    enjoy > Una Grinberga 04.12.2013. 18.18

    Ir jau meitenei savi mīnusi
    ————–
    Tas tak labi, jo tad personība ir reljefāka, interesantāka. Mēs taču nemeklējam svēto, bet MP. Visiem ir savas utis, svarīga ir to proporcija uz cm2 :)

    Kādi ir priekšlikumi par šīs idejas danešanu līdz vajadzīgajām ausīm?

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Alise > Una Grinberga 04.12.2013. 17.57

    Ir jau meitenei savi mīnusi, bet tie ir nelieli. Piekrītu, ka I.V. būtu laba kandidatūra.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    peerku > Una Grinberga 04.12.2013. 18.00

    Jā, atšķirībā no Sudrabas, kas tikai tērgā kā tāda klukste, Vaidere domā un runā ar jēgu, viņai ir mugurkauls, labi izskatās utt. Plusu daudz, mīnusus pat nevaru iedomāties.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    enjoy > Una Grinberga 04.12.2013. 17.48

    Es arī piekrītu, ka Vaidere būtu ļoti laba. Ekonomiste ar Dr grādu, apsviedīgs un inteliģents sievišķis, apgrozījusies Eiropas politikā. Vajadzētu šo domu pareklamēt plašāk.

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu