Ukrainas un ES asociācijas līgums Viļņā netiks parakstīts (papild.) • IR.lv

Ukrainas un ES asociācijas līgums Viļņā netiks parakstīts (papild.)

13
Jūlija Timošenko. Foto: AFP/LETA

Ukrainas parlaments noraida “Timošenko labojumu”

Ukrainas un Eiropas Savienības (ES) asociācijas līgums 28. un 29.novembrī Viļņā gaidāmajā Austrumu partnerības samitā netiks parakstīts, ceturtdien paziņoja Eiropas Parlamenta īpašais sūtnis Aleksandrs Kvasņevskis.

“Līgums Viļņā netiks parakstīts,” aģentūrai PAP Ukrainas galvaspilsētā Kijevā pavēstīja Kvasņevskis. “Mūsu misija ir beigusies. Žēl, ka tā nebeidzās ar līguma parakstīšanu. Tas ir Ukrainas, nevis Eiropas lēmums.”

Ņemot vērā jaunāko notikumu attīstību, ceturtdienas vakarā ieplānoto vizīti Ukrainā atcēla bloka paplašināšanās komisārs Štefans Fīle. Viņš sazinājies ar Ukrainas opozīcijas līderiem, lai apliecinātu nemainīgās ES saistības pret valsts iedzīvotājiem un organizētu tikšanos ar opozīciju nākamajā nedēļā Viļņā.

“Sadarbība ar opozīcijas partijām ir jāstiprina,” teikts Fīles biroja paziņojumā.

Jau ziņots, ka Ukrainas parlaments ceturtdien neatbalstīja nevienu no sešiem likumprojektiem, kas ļautu notiesātajai ekspremjerei Jūlijai Timošenko doties ārstēties uz ārvalstīm. Pret piedāvātajiem likumprojektiem balsoja valdošās Reģionu partijas deputāti, ziņo LETA/AFP.

Opozīcijas politiķi pēc balsojuma neslēpa savu sašutumu, izkliedzot vārdu “kauns!”.

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs pēc valsts parlamenta nespējas pieņemt atbilstošu likumprojektu paziņojis, ka Timošenko atbrīvošana no apcietinājuma nav iespējama. Gandrīz vienlaikus kļuva zināms, ka Ukrainas valdība apturējusi darbu pie asociācijas līguma ar Eiropas Savienību, ziņo aģentūra ITAR-TASS.

“Nav iespējams atbrīvot, jo šādam solim jāatbilst Ukrainas likumdošanai, bet mums kā demokrātiskai valstij jāturas pie likuma normām,” teicis Janukovičs preses konferencē, atbildot uz jautājumu, kad Timošenko varētu atbrīvot.

Viens no Ukrainas opozīcijas līderiem partijas “Batkivščina” (“Tēvzeme”) parlamenta frakcijas vadītājs Arsēnijs Jaceņuks ceturtdien paziņoja, ka ir gatavs pieprasīt prezidenta Viktora Janukoviča impīčmentu sakarā ar to, ka ir apturēta Ukrainas un Eiropas Savienības (ES) asociācijas līguma parakstīšanas sagatavošana. “Ja Janukovičs atsakās parakstīt asociācijas līgumu, tad tā ir ne tikai valsts nodevība, bet arī iemesls prezidenta impīčmentam un pamats valdības demisijai,” uzstājoties parlamentā, sacīja politiķis.

Savukārt opozīcijas partijas UDAR pārstāvis Vitālijs Kovaļčuks pauda pārliecību, ka premjerministrs Mikola “Azarovs ir pastrādājis valsts noziegumu. Viņš un valdība ir reāli pārsnieguši dienesta pilnvaras”.

Ceturtdienas sēde, domājams, bija pēdējā iespēja vienoties par likumprojektu, kas ļautu notiesātajai ekspremjerei doties ārstēties uz ārvalstīm.

Savukārt pašai Ukrainai šī likumprojekta pieņemšana pavērtu iespēju 28. un 29.novembrī Viļņā gaidāmajā Austrumu partnerības samitā ar Eiropas Savienību (ES) parakstīt asociācijas līgumu.

Ukrainas parlaments pēdējās nedēļās nesekmīgi centies vienoties par likumprojektu, kas ļautu Timošenko izbraukt no valsts, lai varētu ārstēties ārvalstīs, visdrīzāk, Vācijā.

2011.gada oktobrī Timošenko tika piespriests septiņu gadu cietumsods par Ukrainai neizdevīga gāzes piegāžu līguma noslēgšanu ar Krieviju.

Pati ekspremjere savu ieslodzīšanu uzskata par viņas bijušā prezidenta vēlēšanu konkurenta pašreizējā prezidenta Viktora Janukoviča politisku vendetu.

Ukrainas valdība 18.septembrī apstiprināja asociācijas līgumu ar ES. Līdz ar līguma parakstīšanu Ukrainas eksportam tiktu pavērti ES tirgi, turklāt tas arī iezīmētu izšķirošu Ukrainas pagriezienu Rietumu virzienā.

(papildināta ar ES sūtņu viedokli)

Komentāri (13)

Dainis Salnis 21.11.2013. 12.19

Kremlītis padarbojies augstākajā radā…
Gan jau ukraiņi būs gana ietiepīgi un tomēr atkratīsies no Kremļa. Kļičko :)

P.S. Jūtat – pirms ločMeļa paspēju :D

+14
0
Atbildēt

0

buchamona 21.11.2013. 16.29

Timošenko sēž cietumā par to, ka parakstījusi Ukrainai neizdevīgi sastādītu līgumu ar Krieviju, savkārt nupat kā Ukrainas parlaments, lai izslēgtu iespēju Timošenko atbrīvot no cietuma, ir pieņēmis lēmumu par visas Ukrainas ekonomikas atkalapvienošanu ar Krieviju. Postpadomju telpas loģika :)

+13
0
Atbildēt

1

    ligakalnina > buchamona 22.11.2013. 09.22

    Katrs jau saprot, ka ne jau par to sēž T, tas ir iegansts, iemesls ir elementārs un NVS valstīm tipisks – spēcīgs Janukovica konkurents politikā, nu kā vēl vienkāršāk ar to cīnīties, protams, iesēdināt, “sovjetskaja demokratija”.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Nika 21.11.2013. 17.43

Ieveleja sovoku partiju, dabuja sovoku valdibu. Un daudzi vel saka, ka nav jega iet uz veleshanam. Rekur izshkiras viss valsts attistibas kurss un nakotne.

+12
0
Atbildēt

1

    Ojārs > Nika 22.11.2013. 11.01

    Fikseris Ieveleja sovoku partiju, dabuja sovoku valdibu
    —————–
    pilsonības “nulles variants” ‘darbībā

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu