Pret mītiem • IR.lv

Pret mītiem

1

Vai mums ir jāizvērtē okupantu nodarītie zaudējumi?

Protams, atbilde ir «jā». Laiks, kad Latvijā saimniekoja svešas varas, ir bijis mūsu zemei un tautai pietiekami smags un pārbaudījumiem bagāts, joprojām ļoti maz pētīts un pretrunīgi vērtēts. Tāpēc valdības lēmums atjaunot 2009.gadā darbu pārtraukušās okupācijas zaudējumu aprēķināšanas komisijas darbību man šķiet pareizs. Aprēķināt agresoru nodarītus zaudējumus ir normāla starptautiska prakse. Tikai ļoti svarīgi ir precīzi definēt, kā mēs šo izpēti veicam un kādu rezultātu gribam iegūt.

Svarīgs aspekts – ir nepieciešams uz neatkarības zaudēšanas posmu palūkoties plašāk, iekļaujot arī laika posmu, kad Latvijā saimniekoja nacistiskā Vācija. Par tiešajiem kara postījumiem, pretlikumīgām mobilizācijām, represijām un civiliedzīvotāju upuriem ir atbildīgi abi totalitārie režīmi. Esmu dzirdējis argumentus, ka pēc kara vāciešu nodarītie zaudējumi esot jau aprēķināti un neesot vērts tiem otrreiz pievērsties. Taču nevajag aizmirst, kas bija šo zaudējumu aprēķinātāji! Esmu šos dokumentus redzējis, un nav nekāda pamata uz tiem atsaukties lielākā mērā kā uz citiem staļinisma laika «pētījumiem».

Pieeja, ka pētām Latvijas neatkarības zaudēšanas posmu kopumā, nevis tikai vienu režīmu, padarītu šo procesu arī ārpolitiski mazāk jutīgu. Un šāda pieeja lielā mērā novērstu to, ka politiskie spēki izmantotu okupācijas zaudējumu aprēķināšanas komisiju kā platformu savas popularitātes celšanai. Svarīgs būtu komisijas ārējais iepakojums – ja to sauktu par Latvijas okupācijas seku izvērtēšanas, nevis zaudējumu aprēķināšanas komisiju, tas skanētu labāk. Arī no pētnieku viedokļa, jo citādi darba uzdevums var likt saprast – jo lielāki zaudējumi, jo labāki pētījumi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu