Pakistānas pusaudzei Jusafzai pasniegta Saharova balva • IR.lv

Pakistānas pusaudzei Jusafzai pasniegta Saharova balva

39
Malala Jusafzai kopā ar EP spīkeru Martinu Šulcu, saņemot Saharova balvu. Foto: AFP/LETA

Malala uz ceremoniju Briselē bija ieradusies kopā ar tēvu

Pakistānas pusaudzei Malalai Jusafzai trešdien pasniegta prestižā Eiropas Parlamenta (EP) Saharova balva, šādi godinot viņas cīņu par visu bērnu – kā meiteņu, tā zēnu – tiesībām uz izglītību, ziņo LETA/AFP.

EP spīkers Martins Šulcs cildināja 16 gadus veco aktīvisti, dēvējot viņu par “izdzīvotāju, varoni un izcilu jaunu sievieti”. “Tu esi devusi cerību miljoniem cilvēku,” sacīja Šulcs.

Malala, kas uz ceremoniju bija ieradusies kopā ar tēvu, kļuvusi par 25.Saharova balvas laureāti. Ceremonijā piedalījās arī 21 iepriekšējo gadu laureāts.

Pieņemot “Dieva vārdā” godalgu, laureāte ceremonijā atgādināja par 57 miljoniem pasaules bērnu, kam izglītība ir liegta, īpaši uzmanību pievēršot tam, ka izglītība daudzviet netiek nodrošināta meitenēm, bieži vien piespiedu laulību, cilvēku kontrabandas, nabadzības un seksuālās vardarbības dēļ.

“Bērni negrib viedtelefonu “Iphone”, spēļu konsoli “Xbox” un šokolādi,” uzrunājot eiroparlamentāriešus, sacīja jaunā laureāte. “Viņi grib tikai grāmatu un pildspalvu.”

Malala Jusafza kļuvusi pazīstama kā sieviešu tiesību aktīviste Pakistānas pilsētā Mingorā, Svātas ielejā, kur talibu režīms aizliedza meitenēm apmeklēt skolu.

Pirmo reizi publikas priekšā viņa uzstājās 2008.gada septembrī ar runu “Kā talibi uzdrīkstas atņemt manas pamattiesības uz izglītību?”. Kad 2009.gada janvārī visas talibu kontrolē esošās meiteņu skolas tika slēgtas, viņa sāka rakstīt blogu BBC urdu valodas interneta vietnē ar pseidonīmu Gul Makai.

Blogs strauji ieguva plašu popularitāti un vērsa sabiedrības uzmanību uz cīņu par meiteņu tiesībām. Tiklīdz viņas identitāte tika atklāta, ģimene saskārās ar draudiem, kuriem sekoja slepkavības mēģinājums 2012.gada oktobrī, kad talibu kaujinieki apturēja skolas autobusu un sašāva meiteni galvā un kaklā.

“Malala ir saņēmusi visas pasaules novērtējumu savai cīņai par cilvēktiesībām”, iepriekš norādīja EP deputāti, kuri viņu bija izvirzījuši balvai kā “cīnītāju par sieviešu tiesībām uz izglītību, brīvību un pašnoteikšanos”.

Talibu uzbrukums Malalu nav apstādinājis, un pavasarī meitene paziņoja, ka kopā ar aktrisi Andželīnu Džoliju esot izveidojusi fondu, ar kura līdzekļiem viņas dzimtajā novadā sāks vairāku desmitu meiteņu skološanu.

Pērn Saharova balva tika piešķirta irāņu cilvēktiesību aizstāvei Nasrinai Sotudehai, kā arī irāņu kinorežisoram Džafaram Panahi.

Padomju atomfiziķa un disidenta Andreja Saharova vārdā nosaukto balvu par domas brīvību EP piešķir kopš 1988.gada. Laureātiem balvu pasniedz kopā ar čeku 50 000 eiro (35 000 latu) vērtībā.

 

Komentāri (39)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu