EP sūtņi: Ukrainas pagriezienam uz Rietumiem atlicis maz laika (papild.) • IR.lv

EP sūtņi: Ukrainas pagriezienam uz Rietumiem atlicis maz laika (papild.)

9
Ukrainas parlamenta proeiropeiskā opozīcija tērpusies krekliņos ar Jūlijas Timošenko portretu uz tiem. Foto: AFP/LETA

Ukraina nosauc Timošenko atbrīvošanas cenu – 20 miljardi dolāru

Ja Ukrainas valdība tuvāko divu nedēļu laikā, proti, līdz 28.novembrim, kad Viļņā sāksies Austrumu partnerības samits, nenovērsīs šķēršļus Ukrainas un Eiropas Savienības asociācijas līguma parakstīšanai, šī vienošanās varētu tikt atlikta uz ilgāku laiku.

To atzinuši Eiropas Parlamenta (EP) īpašie sūtņi Aleksandrs Kvasņevskis un Pats Kokss, kuri komandēti uz Ukrainu.

“Asociācijas līguma ar Ukrainu neparakstīšana Viļņā nozīmēs, ka jautājums tiek atlikts uz nezināmi ilgu laiku. Var skaidri prognozēt, ka tuvāko divu gadu laikā neviens tad nenodarbosies ar Ukrainas jautājumu,” teicis Kvasņevskis.

Viņš paskaidroja, ka tuvāko divu gadu laikā paredzami šādi notikumi – 2014.gadā notiks Eiroparlamenta vēlēšanas, pēc tam – jaunas Eiropas Komisijas izraudzīšanās, savukārt 2015.gadā prezidenta vēlēšanas notiks Ukrainā. Tāpēc politiķiem „galva sāpēs” par citām lietām, teica Kvasņevskis. Taču pēc diviem trim gadiem jau būs cita situācija, un tā varētu arī nebūt labāka par pašreizējo, pat otrādi – vēl sliktāka nekā 2013.gadā, teica EP sūtnis.

Kvasņevskis norādīja arī, ka šīs augstās politiskās likmes saprotot Ukrainas pārstāvji, tāpēc valstī notiek smaga cīņa. Viens no šīs cīņas jautājumiem ir atļauja bijušajai Ukrainas premjerministrei Jūlijai Timošenko doties ārstēties uz Vāciju, taču pagaidām parlaments to nav pieļāvis. Savukārt pati ekspremjere par Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču teikusi, ka viņš „līdz nāvei” jau sabradājis Ukrainas iespēju parakstīt asociācijas līgumu ar ES.

Savukārt Ukrainas pirmais prezidents Leonīds Kravčuks paziņojis, ka situācija neesot tik dramatiska, jo jautājumu par Timošenko, kas neesot pats svarīgākais ES, lai gan EP sūtņi apgalvo pretējo, varot atrisināt pat divas stundas pirms Viļņas samita sākuma.

Ja ES vēlas, lai Ukraina atbrīvotu Timošenko, Kopienas valstīm Ukrainai jākompensē bijušās premjerministres darbības laikā 2009.gadā nodarītie zaudējumi 20 miljardu ASV dolāru apmērā. Tie radušies, Timošenko parakstot neizdevīgus gāzes piegādes līgumus ar Krieviju. Par to ceturtdien Ukrainas televīzijā paziņojis valdošās Reģionu partijas frakcijas priekšsēža vietnieks Mihails Čečetovs, ziņo aģentūra „Ria.ru”.

Koks un Kvasņevskis ziņojumā EP atgādina, ka viņi sākotnēji ierosinājuši Ukrainas prezidentam Timošenko „daļēji apžēlot”. Tomēr Janukovičs izvēlējies iet citu ceļu, paziņojot, ka attiecīgs lēmums ir jāpieņem valsts parlamentam. Tomēr valdošā Reģionu partija joprojām nav iesniegusi savu likumprojektu, teikts dokumentā.

Sūtņu pārskatā EP teikts, ka savstarpējā varas un opozīcijas neuzticība draud, ka process pātrūks vispār. Lai atrisinātu Timošenko jautājumu, nepieciešama vien politiskā griba, uzskata Kokss un Kvasņevskis. 

Brisele no Ukrainas parlamenta līdz Viļņas samitam sagaida risinājumu trim jautājumiem – Timošenko ārstniecībai ārvalstīs, pieņemt prokuratūras likumu un vēlēšanu likumdošanas reformu.

Nākampirmdien, 18.novembrī, notiks ES Ārlietu padomes sēde, kurā tiks apspriests arī Ukrainas jautājums.

(papildināta ar Reģionu partijas politiķa paziņojumu)

Komentāri (9)

gundega_heiberga 14.11.2013. 19.01

Ukrainai vēl jānoskatās kā Krievija izlaiž pēdējo burbuli – un tad…

+4
0
Atbildēt

0

Vineta 14.11.2013. 15.49

Ločmelis
Ukraiņu tautai bet ne smirdīgiem malorosiem vai hoholiem, kas pazaudējuši savas saknes un cilvēka seju. Kā degradējušais Maksiks Ševčenko.

+2
0
Atbildēt

0

ligakalnina 15.11.2013. 06.39

Nav nozīmes ko runāt ar NVS valstu līderiem, tie tāpat “uzmetīs”, jo vadās vienīgi pēcsava izdevīguma, tāpēc ir neprognozējami.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu