"Arsenālā" atklāta tekstilmākslinieka Egila Rozenberga personālizstāde • IR.lv

“Arsenālā” atklāta tekstilmākslinieka Egila Rozenberga personālizstāde

12
Egila Rozenberga darbs "Tango". Foto Didzis Grodzs

Egila Rozenberga daiļradē izsekojami Latvijas tekstilmākslas attīstības procesi no 70.gadiem līdz mūsdienām.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē “Arsenāls” atklāta tekstilmākslinieka Egila Rozenberga personālizstāde, raksta aģentūra LETA. 

Rozenberga personālizstāde  ir līdz šim plašākā mākslinieka darbu skate, kas sniedz pārskatu par autora ceļu mākslā no 20.gadsimta 70.gadiem līdz šodienai. Rozenberga vārds mākslas, kultūras un sabiedriskās dzīves ritmos labi zināms, gan regulāri izstādēs skatot vērienīgos gobelēnus un telpiskos objektus, gan sekojot viņa darbībai dažādās ar mākslas dzīvi saistītās organizācijās Latvijā un ārvalstīs. 

Tekstilmākslinieks dzimis 1948.gadā Jūrmalā. Beidzis Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu 1965.gadā, Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļu 1971.gadā. Viņš izstādēs piedalās kopš 1968.gada, sarīkojis vairākas personālizstādes Latvijā un ārzemēs. Rozenbergs bieži pārstāvējis Latvijas tekstilmākslu izstādēs daudzviet pasaulē, organizējis un piedalījies starptautiskos simpozijos un konferencēs, viņa darbi skatāmi nozīmīgos pasaules muzejos, sabiedriskos interjeros un atrodas privātkolekcijās. 

Viņš ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs kopš 1971.gada organizācijā ieņēmis dažādus vēlētus amatus, no 1993.gada līdz 1997.gadam pildījis Starptautiskās Tekstilmākslas asociācijas ģenerālsekretāra pienākumus. Apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni, kā arī vairākiem ārvalstu apbalvojumiem. 

Rozenberga daiļradē labi izsekojami tekstilmākslas nozares attīstības kopējie procesi. Sākotnēji, 20.gadsimta 70.-80.gados, viņš konsekventi strādā klasiskajā figurālajā gobelēnā, ar uzsvērumu uz krāsu laukumiem un dinamiku, līniju ritmiem, simboliku, dekoratīvām kompozīcijām ar akcentētu faktūru. Mākslinieka ierosmei kalpo gan deju, sporta spēļu un sadzīves svētku, gan folkloras atbalsoti motīvi un tēmas. Nākamais intensīvo meklējumu posms saistās ar vērienīgiem trīsdimensiju objektiem, kur raupjo materiālu vijumos un faktūrās nezūd romantiskās iedvesmas nots. Pēdējo gadu darbos vērojamas gan ceļojumos gūtās noskaņas, gan jūras piekrastes inspirēti ritmi un to mijiedarbība, iezīmējas citādas nianses materiālu un tehnisko paņēmienu izmantojumā. Savās kompozīcijās autors liek skatītājam apstāties izziņas ceļā uz kāda realitātes mirkļa izpratni, lai apbrīnotu pasauli un tās izpausmes. 

Rozenberga personālizstāde izstāžu zālē “Arsenāls” būs aplūkojama līdz 8.decembrim.

Vairāk informācijas www.lnmm.lv

Komentāri (12)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu