Vairāk nekā miljonu dolāru novēl stipendijām Latvijā • IR.lv

Vairāk nekā miljonu dolāru novēl stipendijām Latvijā

31
Vītolu fonda vadītājs Vilis Vītols. Foto: Ieva Čīka, LETA

Austrālijas latviete testamentā dāsni ziedo Latvijas mazturīgajiem talantīgajiem jauniešiem

Vītolu fonds no latvietes Asjas Everts Austrālijā, pirmdien, 21. oktobrī, saņēmis dāsnu ziedojumu, informē fonda valdes priekšsēdētāja Vita Diķe. Savā testamentā viņa novēlējusi vairāk nekā miljonu Austrālijas dolāru (495 000 latu) fonda izveidei Latvijā, lai mazturīgiem, bet talantīgiem latviešu jauniešiem sniegtu iespēju iegūt augstāko izglītību.

Kā informē Diķe, šo ziedojumu uzticēts administrēt Vītolu fondam. Par dāvātājas vēlējuma īstenošanu godprātīgi un ar lielu atbildību rūpējas advokāts Juris Liepiņš no Austrālijas.

Asja Everts (dzimusi Baltputnis) piedzima 1919.gada 10.janvārī Vecpiebalgā. Drīz ģimene pārcēlusies uz Rīgu, un kā daudzi latvieši pēc Otrā pasaules kara 1944. gadā Asja Everts devās trimdā, nokļūstot Slovākijā un Vācijas bēgļu nometnēs. Vēlāk viņa kopā ar dzīvesbiedru Berndu izceļoja uz Austrāliju.

Asja Everts strādāja par grāmatvedi uzņēmumā “Readers Digest”, dzīvesbiedram piederēja nekustamo īpašumu bizness. Ģimene daudz ceļoja, Asja aktīvi iesaistījās latviešu sabiedriskajā dzīvē. Abi vairākkārt apciemojuši arī Latviju.

2013. gada februārī Asja Everts aizgāja aizsaulē, atstājot testamentu, kurā izteikta vēlme dibināt Latvijā fondu un šim mērķim novēlot vairāk nekā miljonu Austrālijas dolāru.

Asja Everts dzīves laikā finansiāli atbalstījusi Latvijas Okupācijas muzeju, kā arī bijusi finansiālo ziedotāju pulkā, lai pirms pāris gadiem klajā naktu Ilgoņa Upmaļa, Ērika Tilgasa un Edmunda Stankeviča dokumentālais vēstures pētījums “Latvija PSRS militāristu varā”.

Kā zināms, Vītolu fondu, kuram uzdots administrēt šo ziedojumu, dibinātājuši Vilis un Marta Vītoli. 2013./2014. mācību gadā Vītolu fonds administrē 180 ziedotāju dibinātās 600 stipendijas. Šajā mācību gadā fonds stipendijām plāno izmaksāt Ls 680 000.

Katram stipendiātam fonds novēl: “Ar izglītību dzīvē sasniegt tādu līmeni, ka varētu nākotnē palīdzēt citiem!” Jau trešo gadu jo vairāk nekā simts bijušie stipendiāti ir atgriezušies fondā kā ziedotāji, informē Diķe.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu