Radio kora un Vestarda Šimkus koncerts "Atspulgi" Rēzeknē un Rīgā • IR.lv

Radio kora un Vestarda Šimkus koncerts “Atspulgi” Rēzeknē un Rīgā

47
Koncertā tiks atskaņots arī Vestarda Šimkus skaņdarbs klavierēm un korim "Man labvēlīgā tumsā". Foto - Edijs Pālēns, LETA

Programmā trīs latviešu komponistu jaundarbu pirmatskaņojumi

Šodien, 16.oktobrī plkst.19 Rēzeknē, Austrumlatvijas koncertzālē jeb Latgales vēstniecībā “Gors”, notiks koncerts “Atspulgi”, kurā, izpildot trīs pasaules pirmatskaņojumus, uzstāsies Latvijas Radio koris, diriģents Sigvards Kļava un pianists Vestards Šimkus, raksta aģentūra LETA.

Korim un Šimkum šis ir pirmais kopdarbs. Kā pirmatskaņojumi koncertā izskanēs Pētera Vaska “The Fruit of Silence”, Jura Karlsona “Lag’rime Dell’Anima” un Šimkus “Otrais klavierkoncerts”. Koncertā izskanēs arī Deivida Langa, Hansa Otes, Pētera Butāna un Bernata Vivankosa mūzika. 

Programmas idejas autors Kļava par šo ieceri saka: “Impulss “Atspulgiem” radās no mūzikas skaņu raksta – kad ūdenī iemet akmentiņu, veidojas mazi vilnīši, atspulgi… Līdzīgi kā krītošas zvaigznes debesīs – tas būs rāms un apgarots domu un sajūtu plūdums. Telpas un skaņas saspēle, kas veido skanisku kolāžu.” 

“Nevarēju atrast iecerei piemērotu dzeju, tāpēc tekstu uzrakstīju pats. Lai doma būtu skanīgāka, to tulkoju itāliski. Tas ir veltījums izciliem Latvijas mūziķiem – Sigvardam Kļavam, Radio korim un Vestardam Šimkum,” tā par savu jaundarbu “Dvēseles asaras” stāsta komponists Karlsons. Pēteris Vasks par otro versiju savam sākotnēji rakstītajam “a cappella” darbam saka: “Tā ir pavisam klusa meditācija par ceļu. Uz šī ceļa stabiņiem ir piecas norādes – lūgšana, ticība, mīlestība, kalpošana, miers. Ar šo darbu vēlos atgādināt par šāda ceļa esamību.” “Ideja par koncertžanra skaņdarbu neparastam ansamblim – klavierēm un korim bez orķestra – manī mājoja jau ilgāku laiku, un otrais klavierkoncerts “Man labvēlīgā tumsā” ir tās īstenojums,” stāsta Šimkus. Darbs ir viendaļīgs, taču tajā ir sakoncentrēti koncertžanram raksturīgie elementi – aktīva saspēle starp solistu un kori, kurš savā ziņā spēlē orķestra lomu, nedaudz pārveidota sonātes forma kā muzikālā stāstījuma pamatelements un virzītājspēks, kā arī izvērsta solista kadence, kura šajā gadījumā atrodas skaņdarba sākumā un vienlaicīgi arī kalpo kā minētās sonātes formas ekspozīcija. 

Ceturtdien, 17.oktobrī, koncerts “Atspulgi” izskanēs arī Rīgas Domā.

Biļetes var iegādāties www.bilesuparadize.lv

Komentāri (47)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu