Prestižo Bukera balvu saņem jauna Jaunzēlandes rakstniece • IR.lv

Prestižo Bukera balvu saņem jauna Jaunzēlandes rakstniece

25
Jaunzēlandes rakstniece Eleanora Katona ar Bukera balvu. Foto: EPA/LETA

Katona ir jaunākā Bukera balvas ieguvēja un sarakstījusi balvas piešķiršanas vēsturē garāko romānu

28 gadus vecā Jaunzēlandes rakstniece Eleanora Katona saņēmusi Bukera (The Man Booker Prize) prēmiju par labāko literāro darbu, kas 2013.gadā iznācis angļu valodā, vēsta BBC.

Katona ir arī jaunākā šīs balvas saņēmēja. Prestižā Bukera prēmija viņai piešķirta par vēsturisko detektīvu Viktorijas laikmeta stilā „The Luminaries”. Katona ir dzimusi Kanādā, bet dzīvo Jaunzēlandē. Viņa jau ir saņēmusi vairākas citas prēmijas.

Jaunās rakstnieces romāns arī kļuvis par garāko visas Bukera balvas piešķiršanas 45 gadu ilgajā vēsturē – tam ir 832 lappuses un romāns vēsta par mīklainu slepkavību tā saucamā zelta drudža laikā Jaunzēlandē 1866.gadā.

Žūrijas priekšsēdis Roberts Makfarleins teicis, ka Katonas romāns atšķirīgs ar savu sarežģīto struktūru – katra romāna jaunā daļa ir divreiz īsāka par iepriekšējo; tas ir ļoti aizraujošs un patiesi atspoguļo cilvēku skopumu un dzīšanos pēc naudas. “Tas ir spožs darbs. Tas ir izcils darbs,” teica žūrijas vadītājs. 

Rakstniecei balvā ticis čeks par 50 tūkstošiem sterliņu mārciņu, kuru viņai pasniedza prinča Čārlza dzīvesbiedre Kamila. Vēl pieciem citiem Bukera prēmijas pretendentiem tika piešķirta katram 2,5 tūkstošu sterliņu mārciņu prēmija.

Nākamgad Bukera balvas noteikumi tiks mainīti. Kopš tās dibināšanas, kas notika tālajā 1969.gadā, uz Bukera balvu varēja pretendēt tikai rakstnieki no Britu sadraudzības valstīm, Īrijas vai Zimbabves, kas savus darbus raksta angliski. Tagad balvas organizatori nolēmuši paplašināt konkursa ģeogrāfiskās robežas – balvu varēs saņemt jebkuras valsts pilsonis, taču darbam jābūt sarakstītam angļu valodā un izdotam Lielbritānijā.

Britu rakstniekiem tas īpaši nepatīk, jo uz balvu varēs pretendēt arī ASV dzīvojošie rakstnieki, tā radot lielu konkurenci.

Pagājušajā gadā Bukera balvu saņēma britu rakstniece Hilarija Mantele.

 

Komentāri (25)

reksa 16.10.2013. 10.50

Mani allaž uzjautrina IR ziņu izvēle :)))

Ieeju IR vietnē un redzu 6 svarīgākās ziņas :)

Tātad, kas tik svarīgs ir noticis pasaulē?
Lūk: (1) kāda piecšķirīga tante saņēmusi kādu septītšķirīgu balvu par simt divdesmit treššķirīgu grāmatu un (2) kādā autoritārā valstī noķēra kādu cilvēku

Un kas svarīgs ir noticis Latvijā:
(1) kāds ministrs kaut ko teica par viltoto alkoholu un (2) mūziķi spriež par diriģentu.

Fantastiski!
Labi, ka mans dators automatiski atveŗ “Le Monde” vietni. Tur ziņas ir daudz interesantākas…

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu