Raidījums: Ķīnieši atklāj lētāko uzturēšanās atļauju iegūšanas veidu • IR.lv

Raidījums: Ķīnieši atklāj lētāko uzturēšanās atļauju iegūšanas veidu

33
Miķeļdienas gadatirgū. Foto: Ieva Lūka, LETA

Ķīnieši plāno izplesties ar jauniem uzņēmumiem Latvijā

Kamēr Saeimā politiķi strīdas, kā ārvalstniekiem ierobežot termiņuzturēšanās atļauju dalīšanu pret nekustamo īpašumu iegādi, Latvijā populārs kļuvis četras reizes lētāks veids, kā saņemt iespēju uzturēties Eiropā. To jau izmanto ķīnieši, sestdien vēsta TV3 raidījums „Nekā personīga”.

Savukārt PMLP priekšnieka vietniece Maira Roze raidījumam norādījusi, ka šī jaunā tendence parādījusies tikai šogad un pēdējos mēnešos.

Raidījums noskaidrojis, ka ķīniešu uzņēmēji atklājuši daudz lētāku risinājumu, kā tikt tuvāk Eiropai. Visa pamatā ir iespēja, ka uzturēšanās atļauju var saņemt, ja ārvalstnieks iegulda Latvijā reģistrētā firmā 25 tūkstošus latu un firma gadā nodokļos samaksā vismaz 20 tūkstošus.

Tā, piemēram, šovasar dibināta firma „Homespace”, kuras dibināšanas dokumentos redzams – tās īpašnieki ir 20 Ķīnas izcelsmes cilvēki. Katram pieder nepilni 5% šīs firmas akciju. Juridiskā adrese ir advokātu birojs Blaumaņa ielā, kura viens no piedāvātajiem pakalpojumiem ir arī palīdzība iegūt uzturēšanās atļaujas Latvijā.

Šīs firmas gadījumā valsts izsniegusi 20 uzturēšanās atļaujas tās 20 akcionāriem, bet pretī nodokļos saņem nemainīgi tikpat, ja firma piederētu tikai vienam cilvēkam, vēsta raidījums.

„Homespace” nav tikai firma uz papīra, tai pieder arī veikals Rīgā, Dzirciema ielā. Iekārtojums gan vairāk atgādina noliktavu, un sortiments īpaši neatšķiras no Ķīnas ražojumiem bodītēs Centrāltirgū. Viens no firmas valdes locekļiem Juans Šao vaļsirdīgi raidījumā stāsta, ka pārstāv firmu, kas palīdz tautiešiem iegūt uzturēšanās atļaujas daudzās pasaules valstīs. Nu arī Latvijā.

Juans Šao raidījumā stāsta, ka iemesls, „kāpēc mums ir tik daudz investoru, ir Latvijas likumu dotā iespēja investēt šeit un iegūt uzturēšanās atļauju”. Viņš arī norāda, ka uzturēšanās atļaujas var iegūt par relatīvi zemām izmaksām, „bet cits svarīgs faktors ir – ātrums”. Ķīniešu biznesmenis uzslavē Latvijas Pilsonības un migrācijas dienesta profesionalitāti un efektīvumu. „Ja dokumenti ir kārtībā, viņi uzturēšanās atļauju var piešķirt piecu darba dienu laikā,” saka Juans Šao.

Viņš arī norāda, ka pirkt dzīvokļus par 100 tūkstošiem Latvijā viņa tautiešiem esot par dārgu. Tāpēc izvēlēts četrreiz lētākais variants. Juans Šao plāno Latvijā atvērt vēl vairākus veikalus, un to īpašnieki, līdz ar to uzturēšanās atļauju saņēmēji būs jau citi 10, 20 vai varbūt 30 Ķīnas pilsoņi.

Šāds pavērsiens var būtiski izmainīt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) izpētīto vidējo iebraucēja portretu, kas līdz šim bijis turīgs krievs ar vismaz vienu augstāko izglītību un solījumu mācīties latviešu valodu, vēsta „Nekā personīga”.

Tomēr PMLP uzskata, ka ārvalstnieku kļūšana par uzņēmumu akcionāriem jākontrolē stingrāk. Saeimas deputātiem ieteikts mainīt likumus, lai firmas ar daudziem īpašniekiem maksātu lielākas nodevas valsts budžetam.

 

Komentāri (33)

marmed 13.10.2013. 22.39

Galvenais iemesls kāpēc Valdis negribēja celt “investīciju” slieksni ir meklējamas Dreiliņos un saucās “Vējziedi”, jo apskatot tās mājas ir skaidrs, ka bagāts-domājošs cilvēks tās mājas nepirks. Krievi labāk pērk dzīvokļus Rīgā un mājas Jūrmalā, a tās Dreiliņu kartona kastes der varbūt vienīgi ķīniešiem un indusiem, kuriem pēc Pekinas un Deli šaurības un nabadzības tās mājs liekas tīri normālas… tā kā ja pēc NA spiediena slieksni tomēr cels “Vējziedi” diezi vai tiks pārdoti….. tās tādas pārdomas, pēc tam, kad šodien sanāca braukt garām tām mājām….

+11
-2
Atbildēt

0

Ligiña Doniña 13.10.2013. 23.02

Ķīniešiem tikai jāņem vērā, ka LV likumdošana ir nepastāvīga parādība un tiek mainīta nepārtraukti. Un nodokļu politika ir vērsta uz mazā un vidējā biznesa aptīrīšanu.

+8
0
Atbildēt

0

Sanšains 13.10.2013. 20.31

(a) Jau tagad Latvijā imigrantu ir vairāk nekā jebkurā citā Eiropas Savienības valstī (ja negribam saukt kolonistus īstajā vārdā). Nedrīkstam atšķaidīties vēl vairāk.

(b) Ķīnieši ir autoritāras kultūras nesēji – vēl autoritārākas nekā krievu. Tajā pavisam normāls, parasts fenomens ir cenzūra un “selektīvs taisnīgums”, selektīva pieprasīšana ievērot likumus nolūkā pakļauties varas prasībām un ideoloģijai. Turklāt ķīniešu kultūra arī citās nozīmēs ir ļoti sveša, tāla, atšķirīga.

(c) Ķīniešiem ir tendence turēties savrup. Pat ja, viņiem vēl esot mazā skaitā, daži no viņiem jutīs spiedienu iemācīties latviski, “integrēt” (asimilēt) viņus mūsu kultūrā nav izredžu, jo jau tagad ir acīmredzams, ka nenotiek pārliecinoša minoritāšu izvēle par labu latviešu kultūrai.

(d) Ir lasīts (jāatzīst, pietiekami reti: Rietumnieku izpratne par Tālo Austrumu kultūrām vispār bieži ir nekāda vai galēji naiva), ka Ķīnas vara saglabā lielu ietekmi arī ķīniešu diasporās, cenšoties tās saglabāt lojālas un atrodot tajās ietekmes aģentus darbībai mītnes zemēs.

+9
-4
Atbildēt

1

    Vineta > Sanšains 13.10.2013. 22.43

    Haris
    (b) Ķīnieši ir autoritāras kultūras nesēji – vēl autoritārākas nekā krievu.

    Ķīnieši, atķirībā no krieviem ir kultūras nesēji un tas ir bīstami. Tikai sabiedrības padibenes nespēj pretoties krievu kuļtur-muļtur valdzinājumam un apmeklē “jauno vilni”. Ja mūs kā īrus būtu okupējuši angļi, nez vai būtu izdevies saglabāt latviešu valodu, savukārt pret visu krievisko ir dabīgs pretīgums.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu