Lietuva vēršas ES par Krievijas diskriminējošām darbībām (papild.) • IR.lv

Lietuva vēršas ES par Krievijas diskriminējošām darbībām (papild.)

30
Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs. Foto: Ieva Čīka, LETA

Ārlietu ministrs: Pastiprinātā robežkontrole saistīta ar centieniem iebiedēt bijušās PSRS valstis

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs otrdien vērsies Eiropas Savienības (ES) institūcijās par Krievijas diskriminējošām darbībām pie abu valstu robežas, informē Lietuvas mediji. Lietuva cer uz ES palīdzību šajā strīdā.

Iemesls tam ir kopš 11.septembra Krievijas muitas īstenotā Lietuvas autopārvadātāju kravu pastiprināta pārbaude uz robežas, radot lielas problēmas tirdzniecībai un transporta uzņēmumiem.

“Šie pasākumi ir nepamatoti, diskriminējoši un ir negatīvi ietekmē gan Lietuvas, gan Eiropas Savienības konkurētspēju,” teikts ārlietu ministra vēstulē.

Ar iestāšanos Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO) Krievija apņēmās atturēties no darbībām, kas nav savienojamas ar PTO līgumu, tomēr “Krievijas pašreizējās darbības ir gluži pretējas”, norāda ministrs.

Vēstule nosūtīta ES Augstajai komisārei ārlietās un drošības politikas jautājumos Ketrīnai Eštonei, Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniekam Sīmam Kallasam, EK locekļiem.

Eiropas Komisija (EK) aicinājusi Krieviju atcelt sankcijas pret Lietuvas pārvadātājiem, otrdien vēsta Lietuvas Televīzijas ziņu dienests. Tikmēr Krievijas diskriminējošie pasākumi pret Lietuvu, kam būtu vajadzējis beigties pirmdien, saskaņā ar neoficiāliem datiem pagarināti uz vēl vienu nedēļu.

Kā pirmdien tīmekļa medijam “EUobserver” atzina Lietuvas ārlietu ministrs, pastiprinātā robežkontrole saistīta ar centieniem iebiedēt bijušās PSRS valstis, kuras cer tuvināties ES. “Zinot, kāda veida pasākumi izvērsti pret Ukrainu un Moldovu, un saņemot ziņas par pamatīgajām pārbaudēm, paraugu ņemšanu un citām procedūrām, kas attiecinātas uz visām precēm tikai no Lietuvas (..), ir grūti to visu uztvert izolēti,” skaidroja ministrs.

Viņš pauda cerību, ka citas ES dalībvalstis un bloka amatpersonas Krieviju mudinās “ievērot starptautiskās saistības, kā arī pārtraukt un atturēties no jebkāda veida diskriminējošām darbībām, kas vērstas pret Lietuvas prezidentūru ES”.

Jau ziņots ka Lietuvas Ārlietu ministrija piektdien Krievijai iesniedza protesta notu par diskriminējošu attieksmi pret Lietuvas fiziskajām un juridiskajām personām pie abu valstu robežas. Uz ministriju tika izsaukts Krievijas vēstnieks Viļņā Vladimirs Čhikvadze, kuram lūgts sniegt paskaidrojumus par šo situāciju.

Taču, kā atklāja Linkevičs, Krievijas vēstnieks nespēja mazināt Viļņas satraukumu. “Krievijas varasiestāžu oficiālo paskaidrojumu trūkums nepalīdz,” piebilda ministrs.

Jau kopš 30.augusta pie Krievijas Kaļiņingradas apgabala robežas tiek īpaši rūpīgi pārbaudīti Lietuvā reģistrētie vieglie automobiļi, bet no 11.septembra saskaņā ar ministrijas rīcībā esošo informāciju Krievijas teritorijā sākts detalizēti pārbaudīt kravas, kuru sūtītājvalsts ir Lietuva. Šā iemesla dēļ Lietuvas kravu pārvadātāji un loģistikas uzņēmumi jau cieš finansiālus zaudējumus, vēsta LETA.

Jau divas nedēļas Lietuvas vieglie automobiļi pie Krievijas robežas tiek pārbaudīti jūtami ilgāk. Pēc Lietuvasrobežsargu informācijas, Krievijas puse stundā izlaiž vienu vai divas automašīnas agrāko 20-30 vietā.

Kā atgādina portāls “Delfi.lt”, no sestdienas Krievijā jāstājas spēkā TIR sistēmas ierobežojumiem, kurus bija paredzēts noteikt no 14.augusta, bet toreiz jaunās kārtības ieviešana tika atlikta uz mēnesi, uzklausot Eiropas biznesa ārvalstu investīciju konsultatīvās padomes lūgumu.

Taču Lietuvas autopārvadātāji ziņo, ka jau tagad Krievijas teritorijā tiek rūpīgi pārbaudītas lietuviešu kravas neatkarīgi no tā, vai tās iekrautas loģistikas termināļos vai Klaipēdas ostā. Nereti tiek pieprasīts tās izkraut, un procedūra ārkārtīgi ieilgst.

 

Komentāri (30)

Kristaps Krustkalns 17.09.2013. 20.00

jau ezitim sen bija skaidrs, ka krievija nav partneris uz ko var palauties. Atceramies cik reizes krievija izdomaja iemeslus lai nobloketu sprotu tirdzenicibu utml.
Gudrs macas no citu kludam un mulkis nemacas pat savam.
Sii ir laba maciba gan latvieseem gan lietuviesiem, ka no sis valsts ir jaturas talak. sen bija laiks orientet biznesu ar civilizeto pasauli, nevis ar visbrabariskako tautu cilveces vesture (saskaitiet cik miljonus savejos un kaiminus krievi ir nogalinajusi 20.gadsimtaa vien – man sanak kadi 60 miljoni).
Ja munms reiz ir tas lasts dzivot balkus tadam briemonim, tad vajag piestradat pie robezas striprinasanas, nevis atversanas.

+8
-1
Atbildēt

0

Nika 17.09.2013. 21.04

Ja bizness ir saistits ar Krieviju, tad ar shadiem gadijumiem jarekinas. Tas ir ka dzivot Japana un brinities, ka notiek zemestrices.

+5
0
Atbildēt

9

    Inese > Nika 17.09.2013. 23.15

    Tu esi slims ar krieviem, vai ne, Fikseri? ;) Prasts šaurpierains bauru šovinists, kurš pat diakritiskās zīmes nelāgo uzlikt savam dīvaisam ;)

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Inese > Nika 18.09.2013. 01.01

    Lietuvieši to ir pelnījuši, sk. manu pirmo komentu ;)

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Inese > Nika 17.09.2013. 22.45

    Mani nevar nopirkt ;) A tu esi prasts uzmetējs, kā izrādās ;)

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Inese > Nika 17.09.2013. 22.41

    Par Fikseri viss pastāstīts šajā tekstā:

    Трудно сказать, как судьба свела этих двоих людей. Один – Алдис БРИЕДИС – владелец (с 1999 г.) SIA “FIKSERIS”. Компания, прямо скажем, не из процветающих. Да и сам БРИЕДИС не жировал. Более того, долги и дебиторы настолько замучили задолжавшего бизнесмена, что он решил одним махом избавиться и от фирмы, и от долгов. Как это сделать? Очень просто, если есть желающие стать предпринимателями, не особенно вдаваясь в суть того, что покупаешь. Именно таким неосмотрительным человеком оказался ранее судимый, но уже освободившийся в 1998 г. из мест лишения свободы Антанс ИОНУШАУСКИС. Несмотря на юный возраст, человек он бывалый, с богатым прошлым и закалкой. Чем ИОНУШАУСКАСУ приглянулась фирма “FIKSERIS” остается только догадываться. Ведь она имела кучу очевидных проблем, долги перед поставщиками и латвийским государством. Благодаря этому “FIKSERIS” стала объектом интереса АО “ARCIS”. Последовало обращение в полицию с заявлением о привлечении к уголовной ответственности владельцев (прошлого и нынешнего) фирмы. Дело в том, что долг “FIKSERIS” на август 2002 г. только по налогам государству составлял около 4000 латов, т.е. более пятидесяти минимальных зарплат. А в Уголовном законе Латвии есть известная ст.218 (уклонение от налогов). Однако полиция не усмотрела в действиях ни БРИЕДИСА, ни ИОНУШАУСКАСА состава преступления, хотя государству был нанесен ущерб в крупных размерах. Возможности оспорить это решение были, но случилось непредвиденное. То ли от счастья, то ли от тоски по поводу приобретения “FIKSERIS” ИОНУШАУСКИС ударился в разбой, за что тут же поплатился 5 годами лишения свободы по ст. 176 ч.3 УЗ Латвии.

    Результат состоявшейся купли-продажи впечатляет. Фирма “FIKSERIS” осталась без владельца. ИОНУШАУСКИС в течение нескольких лет не сможет воспользоваться своими правами собственника фирмы и достойно исполнять роль бизнесмена – тюрьма не лучший офис. Привлечь же незадачливого бизнесмена по другим статьям УК пока более чем проблематично.

    Кто выиграл в этой истории? Беспорно, господин БРИЕДИС. Он избавился и от утонувшей фирмы, и от долгов. “FIKSERIS” оказалась брошенной на произвол судьбы. Кредиторы долги получить не смогут еще долго. А скорее всего – никогда.

    Кто проиграл? Государство, которому до всего произошедшего просто нет дела.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Nika > Nika 18.09.2013. 15.04

    Tu esi pelnijis lai tevi suta apakal uz matushku tavu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Nika > Nika 17.09.2013. 22.43

    Cik tev Veshnakovs maksaa par sho? :)))

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > Nika 17.09.2013. 22.56

    Fikseris

    ko Tu ar viņu runā ? :))

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Nika > Nika 18.09.2013. 00.14

    Slims esi tu ar saviem kremlina komentiem, kuriem nav nekada sakara ar rakstu (ka vienmer). Krievijas uzvediba nav diskriminejosha un netiek veikta, lai izdaritu politisku spiedienu uz noteiktam valstim? Neviena varda par to. Tikai kartejais bla bla ASV bla bla latvieshi brauc prom bla bla un tu vel nopirkts neesot :)))

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Nika > Nika 17.09.2013. 22.50

    Tavu psrs vertibu uzmetejs? Ka no kura punkta skataas :) Un cilveks, kursh sudzas par Snoudenu un ASV valdibas spiegoshanu, bet nevienu vardu nepiemin par visiem krelinu diktatoriem, sen jau ir nopirkts. Pat ja pats to neapzinas.

    ps. par SIA Fikseris dzirdu pirmo reizi dzive :))

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Eleonora Maisaka 17.09.2013. 12.19

Stulbi. Krievs kā sunc ciena labu bozi un pātagu, Kaļiņingradas tranzita būtiska ierobežošana, rosinātu tā padlas domāšanu.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu