Krievija noliedz "tirdzniecības karu" ar Ukrainu • IR.lv

Krievija noliedz “tirdzniecības karu” ar Ukrainu

22
Foto: ukrinform.ua

Ukrainas eksportētāji iekļauti ”riskanto” grupā, mēģinot kavēt tuvināšanos ES

Neraugoties uz visu Ukrainas eksportētāju iekļaušanu ”riskanto” sarakstā, Krievija piektdien noliedza, ka būtu sākusi tirdzniecības karu ar Ukrainu, vēsta aģentūras LETA-AFP. Tas, visticamāk, noticis, cenšoties nepieļaut, ka Kijeva veido ciešākas politiskas un ekonomiskas attiecības ar Eiropas Savienību (ES).

Ukrainas Darba devēju federācija ziņoja, ka Krievijas muitas dienests, sākot ar trešdienu, pilnīgi visus Ukrainas eksportētājus iekļāvis “riskanto” sarakstā. Faktiski tas nozīmē, ka uz nenoteiktu laiku bloķēts viss Ukrainas eksports uz Krieviju.

Eksportētāji jau jūlija divdesmitajos datumos sākušisūdzēties par sarežģījumiem, kas radušās Krievijas muitas pārbaudēs. Par grūtībām, ar kādām nācies saskarties uz Krievijas robežas, ziņojuši pat Ukrainas ražošanas giganti – raktuvju uzņēmums “Metinvest” un alus ražotājs “Oboloņ”. Jūlijā, aizbildinoties ar bažām par kvalitāti, Krievijā tika apturēts Ukrainas saldumu zīmola “Roshen” imports.

Krievijas patērētāju tiesību aizsardzības organizācijas “Rospotrebnadzor” vadītājs Genādijs Oņiščenko piektdien apstiprināja, ka no Ukrainas ievestās preces tiek pakļautas stingrākai kontrolei, taču noliedza, ka tam būtu kāds sakars ar politiku.

“Mums ir garš un specifisks sūdzību saraksts (..), kas attiecas uz patērētāju tiesību aizsardzību,” skaidroja Oņiščenko. “Ja jūs to vēlaties dēvēt par tirdzniecības karu, dariet tā.” “Taču mēs veicam profesionālu darbu,” piebilda eksperts.

Krievija ir Ukrainas tuvākā tirdzniecības partnere, un Krievijas tirgū nonāk teju ceturtā daļa no visām Ukrainas eksportprecēm. Taču Kijeva vēlas mazināt atkarību no Maskavas un risina sarunas ar Briseli par tirdzniecības līgumu, kas varētu kļūt par soli ceļā uz Ukrainas iespējamo dalību ES.

Ukrainas premjerministrs Mikola Azarovs ceturtdien atzina, ka uz Krievijas robežas radušās zināmas grūtības, taču mudināja medijus nepārspīlēt problēmas mērogu.

Sagaidāms, ka jautājums tiks apspriests Krievijā komisijā, kas pārrauga tirdzniecības jautājumus Maskavas vadītajā muitas ūnijā, kurā līdz ar Krieviju ir arī Baltkrievija un Kazahstāna. Krievijas amatpersonas likušas manīt, ka tirdzniecība ar Ukrainu ritētu daudz gludāk, ja Kijeva piekristu pievienoties ūnijai.

Komentāri (22)

Kristīne 17.08.2013. 08.53

Ar Krieviju var sadarboties tikai pēc Ostapa Bendera metodes – nauda (dolāri vai euro) pa priekšu, krēsli pēc tam.

+8
0
Atbildēt

0

Gaisma; Enģelis 17.08.2013. 14.55

Lielisks piemērs, kā Krievija izturas pret saviem “draugiem”. Tādas sīkas sankcijas pret valsti, kuras izglītības ministrs noliedz pašu titulnācijas pastāvēšanu, kas tie paši krievi vien esot. Bei svoih chtobi chužije bojalis;)

Nē, nē, tad labāk palikt ienaidniekiem.

+8
0
Atbildēt

1

    dzerkaleliva > Gaisma; Enģelis 18.08.2013. 20.50

    Tas pamatā ir ekonomiskas dabas konflikts, pie viena mēģinājums nospiest Ukrainu vairāk uz ceļiem. Ukraina veidojas kaut kas līdzīgs Baltkrievijai, Kazahijai, Turkmēnijai. It kā 100% politiski sabiedrotie, bet tai pat laikā vietējie kņazi un kunigaiši jūtas pilntiesīgi savu zemju feodāļi, kuri nebūt nealkst nonākt pilnīgā Maskavijas cara pakļautībā un viņu varu atzīst tikai de jure, nevis de facto. Tāpēc arī ik pa laikam koķetē ar rietumiem, skaidrs, ka Ukraina nekādu līgumu ar ES neparakstīs, tā tikai tāda spēle ar Maskaviju.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Eleonora Maisaka 16.08.2013. 17.59

Kuri bija tie idioti, kas uzskatīja ka Krieviju drīkst uzņemt PTO? Mūsējie, kremļa pakalpiņi, tak arī neiebilda.

+10
-4
Atbildēt

6

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu