Dabas muzejā būs dienliliju izstāde • IR.lv

Dabas muzejā būs dienliliju izstāde

29
Foto Lita Krone, LETA

Izstādē katru dienu būs aplūkojamas vairāk nekā 180 dažādas dienlilijas

Latvijas Dabas muzejā no 1.augusta līdz 4.augustam izstādē “Praktiskās dienlilijas”, kas tapusi sadarbībā ar SIA “Hedera” un Latvijas dienliliju kolekcionāriem, varēs apskatīt simtiem daudzveidīgu un krāšņu ziedu, raksta aģentūra LETA. Dienlilijas, skaistziedes, dienziedes, viendienītes – tā tiek dēvētas perfektās daudzgadīgās puķes “Hemerocallis”, kas savā krāsu bagātībā spēj paciest sausumu, augt dažādās vidēs, kā arī neprasa īpašu aprūpi. Tās var plaukt tiešos saules staros, bet pietiekami komfortabli jutīsies arī pusēnā. 

Izstādē katru dienu būs aplūkojamas vairāk nekā 180 dažādas dienlilijas. Ja dārzos tās ir viegli audzējamas, tad pasākumu organizatoriem viendienītes liek īpaši nopūlēties, jo augi katru rītu jānomaina, tā kopumā apskatei piedāvājot līdz pat 400 dažādām šķirnēm. Priecājoties un vērtējot skaistziežu burvību, apmeklētāji, kā ierasts, varēs konsultēties ar ekspertiem un iegādāties stādus. Izvēloties atbilstošas šķirnes, dienlilijas zied līdz pat diviem mēnešiem, ik dienu atverot aizvien jaunus pumpurus, to krāšņumu neietekmē krusa, stiprs lietus vai vējš, jo nākamajā rītā jau būs izplaucis jauns zieds. 

Dienlilijas pamatoti var uzskatīt arī par ēdamu augu. Svaigi, neiekrāsojušies pumpuri garšo līdzīgi riekstiem, savukārt panēti pumpuri – pēc pupiņām. Šīs īpašības tiek novērtētas augsta līmeņa restorānos. “Hemerocallis” dzimtene ir Eirāzija, ieskaitot Ķīnu, Koreju un Japānu, tur savvaļas formas parasti sastopamas dzeltenā vai oranžā krāsā. Mūsdienās skaistziedes kļuvušas populāras visā pasaulē, it īpaši Amerikā. Ir izveidots ārkārtīgi daudz šķirņu – vairāk nekā 60 000. 

Dienliliju ziedu izstāde muzejā tiks atklāta 1.augustā plkst.14.

Vairāk informācijas muzeja mājas lapā

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu