Tuvāk zvaigznēm • IR.lv

Tuvāk zvaigznēm

4
Foto — Tatjana žagare–Vītiņa

«Viss, ko biju redzējis televīzijā, ir kļuvis par realitāti. Arī Vangs ar savām modelēm, kuras es tagad varu aiziet un pataustīt,» saka Juhans Rass (30). Viņš gadu praktizējas pie Ņujorkas modes pasaules uzlecošās zvaigznes, dizainera Aleksandra Vanga

Karsts un lipīgs darbdienas vakars Ņujorkā. Pilsētas lielākā autobusu stacija Port Authority mudž kā gigantisks skudru pūznis ar neskaitāmām ieejām un izejām. Cilvēki, pārsvarā biroja etiķetei atbilstošā apģērbā, karstajā laikā atļaujas tikai dažas vaļības – vīrieši bez žaketēm un atlocītām krekla piedurknēm, sievietes – vieglās vasaras kurpēs ar zemiem papēžiem un kleitās bez piedurknēm, steidzas uz autobusiem vai pazemes transportu. Tikmēr pie informācijas centra lodziņa rindā sastājušies apmulsuši, mugursomām apkrāvušies pilsētas viesi. Apaļīga, melnādaina darbiniece katram jautātājam pacietīgi skaidro, bakstot ar zīmuli pilsētas transporta kartē, un mikrofonā uzsauc: «Next!*»

Pēc neoficiāliem datiem, pilsētas astoņiem miljoniem iedzīvotāju ik dienu pievienojas trīs miljoni iebraucēju. Viņu sejas izteiksme ir pazīstama katram, kurš kaut reizi pabijis ceļojumā. Skatiens, kas svešā pilsētā meklē apstiprinājumu saviem iepriekš izveidotajiem priekšstatiem cerībā uz satikšanos ar kaut ko brīnumainu, kaut ko tādu, ko nav izdevies pamanīt neskaitāmo tūrisma ceļvežu veidotājiem.

Atbalstījusies pret informācijas centra vēso sienu, izdzirdu skaļu, priecīgu «čau!». Juhans pienācis nemanot – garš, skaists kā grieķu dievs, izteiksmīgu tetovējumu uz rokas, varavīksnes krāsu kreklā un noplēstos džinsu šortos. Neslēpju pārsteigumu, ka biju gaidījusi formālāku izskatu, kaut ko dizainera Vanga iecienītajās krāsās – pelēkā, baltā un melnā. «Ja es birojā ierastos uzvalkā, visi par mani smietos,» viņš saka. Noteikums būt darbā formālā apģērbā Aleksandra Vanga (Alexander Wang) modes namā ir spēkā, kad kolekciju pārdošanai ierodas atlasīt tirdzniecības tīklu un veikalu īpašnieki. Viscaur melnā tad jāģērbjas tiem, kuru darbavietas atrodas blakus demonstrāciju zālei.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu