Nedēļas izskaņā Dabas muzejā norisināsies zemeņu izstāde • IR.lv

Nedēļas izskaņā Dabas muzejā norisināsies zemeņu izstāde

31
Foto - Armands Bubļikovs, f64

Izstādes laikā notiks arī speciālistu lekcijas un konsultācijas

Latvijas Dabas muzejā no 28.jūnija līdz 30.jūnijam būs apskatāma zemeņu izstāde “Garšīgās zemenes”, kas tiek organizēta sadarbībā ar Jāņa Aldermaņa dārzniecību, raksta aģentūra LETA. 

Izstādes apmeklētājiem būs iespēja degustēt, kā arī piektdien un sestdien iegādāties ogas no Pūres dārziem. 

Interesanti ir tas, ka zemenes ir vienīgie augļi, kuru sēklas ir redzamas no ārpuses, un gardēži, baudot vidēja izmēra ogu, pat nepamana apēstās ap 200 sēklas. Zemenes, kas daudzviet tiek dēvētas par ogu karalienēm to košā izskata un vērtīgo uzturvielu dēļ, pieminētas jau Senās Romas rakstos, kur īpaši tika uzsvērtas to ārstnieciskās īpašības. Sarkano ogu kultūra aizsākās sen – 14.gadsimtā meža zemeņu stādus sāka izmantot Francijas karaliskajos dārzos, bet 18.gadsimta beigās radās pirmās dārza zemenes. 

Mūsdienās zemeņu daudzveidība ir ļoti liela. Šķirnes ievērojami atšķiras pēc lieluma, krāsu toņiem, garšas, formas, nogatavošanās laika, izturības pret slimībām un augu konstrukcijas. Dabas muzeja izstādē būs apskatāmas ogas no Pūres dārzkopības izmēģinājumu stacijas, Jāņa Aldermaņa dārzniecības, Jura Švarca audzētavas “Melnalkšņi ET” un Alda Vīksnes dārziem. 

Audzētāji aicinās atcerēties Latvijā piemirstās šķirnes, novērtēt vispopulārākās un uzzināt zemeņu selekcijas jaunumus. Šogad izstādē īpaša uzmanība tiks pievērsta konsultācijām par augu aizsardzības jautājumiem un zemeņu stādīšanas jaunajām tehnoloģijām, par kurām informēs Latvijas Valsts Augļkopības institūts. 

Izstādes pirmajā dienā plkst.14 konferenču zālē norisināsies Valdas Laugales no Pūres Dārzkopības pētījumu centra lekcija “Padomi zemeņu audzēšanā”, bet nākamajā dienā plkst.12 konferenču zālē notiks Jūlijas Volkovas no Latvijas Augu aizsardzības pētniecības centra lekcija “Augu aizsardzības aktualitātes mūsdienīgā zemeņu stādījumā”, kā arī notiks konsultācijas izstāžu zālē no plkst.10 līdz 11.30 un no plkst.13.30 līdz 15. Konsultāciju laikā būs iespēja arī iepazīties ar informatīvajiem materiāliem, tai skaitā ar augu jaunākajām slimībām fotogrāfijās.

Vairāk informācijas Dabas muzeja mājas lapā

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu