EK Eiropas dienā ierosina duci lietu pilsoņu tiesību nostiprināšanai • IR.lv

EK Eiropas dienā ierosina duci lietu pilsoņu tiesību nostiprināšanai

31
ES karogs. Foto: EPA/LETA

EK ierosinājumi skar gan invalīdu un darba meklētāju tiesības, gan tirdzniecības barjeras un internetu

Eiropas Komisija Eiropas dienā izziņojusi 12 konkrētus priekšlikumus, kas novērsīs šķēršļus, ar kuriem pilsoņiem joprojām jāsaskaras ikdienas dzīvē, sākot no darba meklēšanas citā Eiropas Savienības (ES) valstī līdz aktīvākai līdzdalībai ES demokrātiskajos procesos.

Kā informē EK pārstāvniecība Latvijā, priekšlikumu galvenais mērķis ir atvieglot dzīvi cilvēkiem, kas strādā un mācās citā ES valstī, tāpat arī mazināt pārmērīgo formalitāšu slogu ES pilsoņiem, kas dzīvo un ceļo ES. Priekšlikumu uzdevums ir arī novērst šķēršļus pārrobežu tirdzniecībai.

“ES pilsonība ir viens no Eiropas integrācijas spožākajiem sasniegumiem. Mūsu politiskajai savienībai tā nozīmē to pašu, ko eiro ekonomikas un monetārajai savienībai. Ziņojumā par pilsonību ES pilsoņiem ir ierādīta centrālā loma,” teica Komisijas priekšsēdētāja vietniece Viviāna Redinga. kuras atbildības joma ir tiesiskums, pamattiesības un pilsonība.

Redinga saka, ka katru gadu no pilsoņiem tiek saņemts vairāk nekā miljons jautājumu par lietām, kas skar viņu tiesības. “Tāpēc šodien mēs rīkojamies, lai nostiprinātu pilsoņu tiesības ikdienas situācijās – meklējot darbu, iepērkoties internetā vai piedaloties Eiropas lēmumu pieņemšanā,” norāda Redinga.

EK ierosina novērst šķēršļus darba ņēmējiem, studentiem un praktikantiem ES, izskatot iespēju pagarināt periodu, kurā darba meklētājam ir tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu no savas izcelsmes valsts, proti, ilgāk par pašreiz noteiktajiem obligātajiem trīs mēnešiem. Tāpat arī ierosināts izveidot darba prakses kvalitātes sistēmu, norādot pušu tiesības un pienākumus, lai novērstu to, ka prakse netiek izmantota kā “neapmaksāta darba” veids.

Otrais EK priekšlikums paredz mazināt birokrātiju dalībvalstīs, sekmējot identitātes un uzturēšanās dokumentu akceptēšanu, ja pilsoņi vēlas ceļot vai viņiem ir jāapliecina sava identitāte citā ES valstī, kā arī atvieglojot citu ES valstu izdoto tehniskās apskates dokumentu atzīšanu automašīnām.

Trešais ierosinājums paredz aizsargāt ES neaizsargātāko iedzīvotāju grupas, izstrādājot ES invaliditātes apliecību, kuru savstarpēji atzītu visas ES valstis un kas nodrošinātu, ka 80 miljoni invalīdu, izmantojot savas tiesības uz brīvu pārvietošanos, var izmantot priekšrocības, ko tiem sniedz konkrētā valstī izdota apliecība. Šis priekšlikums paredz ar konkrētiem tiesību aktiem nostiprināt pilsoņu procesuālās tiesības, jo īpaši bērnu un neaizsargātāko iedzīvotāju tiesības situācijās, kad viņus tur aizdomās par nozieguma izdarīšanu.

Tāpat EK ierosme paredz novērst tirdzniecības barjeras ES, uzlabojot noteikumus par pārrobežu strīdu izšķiršanu par mazām summām, ja preces ir pirktas internetā vai citā ES valstī. Kā norāda EK, mērķis ir maza apmēra prasībām palīdzēt klientiem ātri atgūt savu naudu. Tāpat tiks izstrādāts interneta rīks, kas padarīs digitālo produktu iegādi pārredzamāku un ļaus pilsoņiem salīdzināt dažādu valstu piedāvājumus.

EK ierosina nodrošināt precīzu un pieejamu informāciju par ES, piedāvājot vietējām pārvaldes iestādēm e-mācību rīkus un pilsoņiem saprotamu informāciju par to, kur iespējams rast risinājumu viņu problēmām.

ES aicina stiprināt pilsoņu līdzdalību demokrātiskajā procesā, meklējot veidus, kā ES pilsoņi var saglabāt savas tiesības piedalīties savas izcelsmes valsts vēlēšanās. Dažu dalībvalstu prakse liegt saviem pilsoņiem iespēju balsot, ja viņi ir pārcēlušies uz citu ES valsti, faktiski ir pielīdzināma pilsoņu sodīšanai par to, ka viņi ir izmantojuši savas tiesības uz brīvu pārvietošanos, norāda EK.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu