EK ierosina padarīt banku kontus lētākus un pieejamus visiem • IR.lv

EK ierosina padarīt banku kontus lētākus un pieejamus visiem

9
Foto: Edijs Pālens, LETA

Atvieglojot maksu salīdzināšanu un bankas konta maiņu, EK cer panākt, ka bankas uzlabo savu piedāvājumu un samazina izmaksas

Eiropas Komisija (EK) trešdien publiskojusi ierosinājumus, kas paredz Eiropas Savienības (ES) iedzīvotājiem tiesības atvērt bankas kontu jebkurā bloka valstī un salīdzināt finanšu pakalpojumu nodrošinātāju piemērotās nodevas.

Lai arī vienotā tirgus noteikumi nodrošina, ka bankas var darboties visā ES un piedāvāt savus pakalpojumus dažādās valstīs, šī mobilitāte netiek nodrošināta iedzīvotājiem, kuri bieži vien nespēj atvērt kontu citā dalībvalstī vai viegli pārslēgties no vienas bankas izmantošanas uz citu. Turklāt klienti bieži vien maksā pārmērīgas nodevas par pakalpojumiem, ko tie saņem no savas bankas, un saskaras ar grūtībām iegūt skaidrību par dažādām tiem piemērotām nodevām, raksta LETA.

Tādējādi EK izteikusi ierosinājumus, kas aptver trīs jomas, tai skaitā maksājumu kontu nodevu salīdzināmību, atvieglojot patērētājiem iespēju salīdzināt nodevas, ko tiem nosaka bankas vai citi maksājumu pakalpojumu nodrošinātāji ES par kontu izmantošanu.

Komisijas ierosinājumi arī skar maksājumu kontu izmantošanas pārslēgšanu, patērētājiem izveidojot vienkāršu un ātru procedūru, lai tie spētu pārmainīt savu kontu uz tādu, kas atrodas citā bankā vai finanšu institūcijā.

Tāpat EK ierosinājusi nodrošināt piekļuvi maksājumu kontiem, ļaujot ES patērētājiem atvērt kontu, neesot tās valsts iedzīvotājiem, kur atrodas maksājumu pakalpojumu sniedzējs. Turklāt šie ierosinājumi ļaus visiem ES patērētājiem neatkarīgi no to finansiālā stāvokļa atvērt maksājumu kontu, kas ļaus tiem saņemt algu, pensiju un pabalstu vai apmaksāt rēķinus.

Uzlabojot nodevu caurskatāmību un salīdzināmību apvienojumā ar vieglāku kontu pārmaiņas procesu, patērētāji spēs gūt lielāku labumu no piedāvājumiem un zemākām izmaksām to banku kontiem.

Tajā pat laikā finanšu sektors gūs labumu no klientu palielinātas mobilitātes ar samazinātiem šķēršļiem, norāda EK. “Ja mūsdienās cilvēkam nav bankas konta, tas apgrūtina un sadārdzina dzīvi. Šodien publicētais priekšlikums beidzot nodrošinās visiem Eiropas iedzīvotājiem piekļuvi vienkāršiem banku kontiem, kā arī ļaus tiem pilnībā iesaistīties sabiedrībā, kurā tie dzīvo, un izmantot vienotā tirgus priekšrocības. Atvieglojot maksu salīdzināšanu un bankas konta maiņu, mēs ceram panākt, ka bankas uzlabo savu piedāvājumu un samazina izmaksas. Priekšlikums nodrošinās ieguvumus arī finanšu pakalpojumu nozarei, radot papildu stimulus pārrobežu pakalpojumu sniegšanai un darbības uzsākšanai jaunos tirgos,” sacīja iekšējā tirgus un pakalpojumu komisārs Mišels Barnjē.

Pētījumi atklāj, ka patērētājiem vēl joprojām ir grūtības salīdzināt piedāvājumus un iekasētās maksas par kontiem, kurus piedāvā dažādi maksājumu pakalpojumu sniedzēji. Pat gadījumos, kad ir iespējams veikt salīdzināšanu, esošā konta nomaiņa pret citu kontu ir sarežģīta un apgrūtinoša. Turklāt atsevišķās situācijās ES patērētāji vēl joprojām nevar atvērt maksājumu kontu valstī, kura nav to pastāvīgās dzīvesvietas valsts.

Jau iepriekš ir veikti pasākumi, lai risinātu šīs problēmas, arī veicinot banku nozares pašregulāciju un 2011.gada jūlijā pieņemot EK ieteikumu par piekļuvi pamatmaksājumu kontam. Tomēr uzlabojumi ir bijuši ierobežoti, tādēļ EK uzskata, ka nepieciešami aptverošāki un juridiski saistoši pasākumi attiecībā uz maksājumu kontiem, lai nodrošinātu, ka vienotais tirgus darbojas efektīvi un sniedz labumu visiem iedzīvotājiem.

 

Komentāri (9)

lebronj2356 09.05.2013. 08.44

Ieviesiet vēl vairāk bezskaidras naudas norēķinus, un redzēsiet kā bankas uzmetīs ciparu par apkalpošanu – ne par velti mazos veikalos ir pirkuma limiti, daudzviet sāk dot priekšroku skaidrai naudai….jo plēš no visiem – no kartes turētāja, no tirgotāja, par kontiem, utt. Sevišķi nekaunīga ir swedene….

+2
-2
Atbildēt

0

kkristaps 08.05.2013. 18.50

Par kādām “klasēm” ir runa? Arī es jau gadus 4 regulāri izmantoju Paypal un neesmu pamanījis nekādas klases vai šķiras

0
0
Atbildēt

0

ineta_rr 08.05.2013. 17.46

Vai tas nozīmē, ka beidzot [atkal] arī Latvijas iedzīvotājiem būs iespējams izmantot PayPal?

+1
-2
Atbildēt

6

    ineta_rr > ineta_rr 08.05.2013. 18.41

    https://www.paypal.com/lv/cgi-bin/webscr?cmd=_display-approved-signup-countries-outside
    Tad kāpēc neesam vienā klasē ar Somiju vai labāk Vāciju? Esam otrās, ja ne trešās šķiras valsts.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > ineta_rr 09.05.2013. 10.49

    Jā, bet, ja tu atver kontu, teiksim, Vācijā, vari justies kā īsts cilvēks.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > ineta_rr 09.05.2013. 13.31

    Vai tad tieši par to nav šis EK ierosinājums?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    nefratete > ineta_rr 09.05.2013. 11.44

    Un kas tev traucē atvērt kontu Vācijā? Dari to. Tev ar viņu operēt pašam lielākas problēmas būs. Jo āķis jau slēpsies tajā, ka tiklīdz kāds no LV bankas (piem. tavs darba devējs) gribēs tev pārskaitīt naudu, tam būs augstas izmaksas. Taču šīs izmaksas nav pagrābtas no gaisa, bet saistītas ar to, ka Latvijas bankai taču kaut kā ir jānogādā nauda uz banku Vācijā. Priekš tam viņai teorētiski ir jāatver konts tajā Vācijas bankā, jāvienojas par norēķinu kārtību utt. Un tagad padomā loģiski – katrai LV bankai atvērt kontu katrā ārvalsts bankā? Kādas tam būs izmaksas? Un tapēc viņas arī operē ar dažreiz pat vairāku starpniekbanku palīdzību, kas tad arī veido starptautisko pārskaitījumu izmaksas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    nefratete > ineta_rr 09.05.2013. 01.02

    Kas tieši Tev nepatīk tajos dalījumos? Tie jau nekādi nav atkarīgi no tā, ko nosaka vai nenosaka EK, bet gan no paša Paypal izvēles, kādus pakalpojumus viņi piedāvās kādos tirgos.
    Tas, ka Paypal nepiedāvā pa tiešo skaitīt naudu no Paypal konta uz Latvijā esošas bankas kontu, bet tikai kā reverso darījumu uz kontam piesaistītu kredītkarti protams ir neērti, bet skatoties uz valstīm (izņemot US), kurās iespējams saņemt tiešo pārskaitījumu uz savas bankas kontu, izskatās, ka tas drīzāk saistīts ar to, kurās valstīs ir filiāles tai bankai, kurā glabājas pašas Paypal līdzekļi. Citu likumsakarību es tur neredzu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Rinalds Krûklis > ineta_rr 08.05.2013. 18.30

    Kādas problēmas Latvijas iedzīvotājiem izmantot Paypal? Jau gadus 5 vismaz var izmantot!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu