Londonā svinīgi atvadās no premjerministres Tečeres • IR.lv

Londonā svinīgi atvadās no premjerministres Tečeres

32
Bijušās premjerministres mirstīgās atliekas tiek ienestas katedrālē. Foto: EPA/LETA

Bijušajai premjerministrei pēdējā gaitā tiks izrādīts militārs gods

Tūkstošiem cilvēku trešdien Londonā pēdējā gaitā pavada bijušo Lielbritānijas premjerministri Mārgaretu Tečeri. “Dzelzs lēdija” tiek izvadīta ceremoniālās bērēs ar militāru godu, un ceremonijā iesaistīti aptuveni 700 militārpersonu, vēsta LETA/AFP/BBC.

Bēru ceremonija notiek Londonas Svētā Pāvila katedrālē, kur piemiņas dievkalpojumā ielūgti ap 2000 viesu, to vidū būs arī Lielbritānijas karaliene Elizabete II un viņas dzīvesbiedrs Edinburgas hercogs Filips. Viesu vidū būs bijušais ASV viceprezidents Diks Čeinijs un kādreizējais ASV valsts sekretārs Henrijs Kisindžers.

Latviju bērēs pārstāv premjerministrs Valdis Dombrovskis.

Otrdien Tečeres mirstīgās atliekas tika nogādātas Vestminsteras pils kapelā, kur tika rīkots privāts dievkalpojums, kurā piedalījās aizgājējas ģimenes locekļi un bijušie kolēģi.

Trešdienas rītā ar Lielbritānijas karogu pārklātais Tečeres šķirsts katafalkā tika vests no Vestminsteras uz Svētā Klementa baznīcu. Pēc tam Tečeres zārku novietoja uz lielgabala lafetes un pārveda uz Svētā Pāvila katedrāli. Sēru procesijas priekšgalā bija karaliskās flotes orķestris, kas atskaņoja Šopēna, Bēthovena un Mendelsona sēru maršus.

Ik minūti, kamēr Tečeres šķirstu veda pa Flītstrītu līdz Svētā Pāvila katedrālei, no Tauera tiks raidītas salūta zalves.

Plkst.11 (plkst.13 pēc Latvijas laika), noslēdzoties 19 minūtes ilgajai procesijai, vienu reizi tiks nozvanīts katedrāles zvans.

Tečeres šķirstu Svētā Pāvila katedrālē ienesīs astoņas militārpersonas.

Dievkalpojumā no svētajiem rakstiem lasīs pašreizējais premjerministrs Deivids Kemerons un Tečeres mazmeita Amanda Tečere. Bēru ceremonijas laikā par godu mūžībā aizgājušajai politiķei neskanēs Londonā tik ierastie Bigbena zvani.

Pēc publiskās bēru ceremonijas Tečeres mirstīgās atliekas tiks kremētas. Tečere pēdējā gaitā tiks izvadīta ar militāru godu, taču viņai netiks rīkotas valsts bēres.

Valsts bēres Lielbritānijā tradicionāli tiek rīkotas monarhiem. Ārpus karaliskās ģimenes šāds gods pēdējo gadsimtu laikā ticis izrādīts vien ļoti nedaudzām personām.

Pēdējo reizi valsts bēres Lielbritānijā notika 1965.gadā, kad pēdējā gaitā tika pavadīts bijušais premjerministrs Vinstons Čērčils.

 

Komentāri (32)

Sanšains 17.04.2013. 13.15

Kaut mums būtu vairāk tādu – godīgu, kompetentu, patriotisku un apņēmīgu – politiķu..
Daži gan ir.:) Varbūt nebūtu labi, ja pilnīgi visi politiķi būtu tik apņēmīgi un agresīvi, bet vairāk gan viņu varētu būt.

+7
-4
Atbildēt

4

    efeja60 > Sanšains 17.04.2013. 14.22

    Ja kāds uzskata, ka minimālā alga Latvijā ir par lielu, tad tas ir vnk nožēlojams fašists, viduslaiku feodālais tumsoņa un cilvēknīdējs, neatkarīgi no nacionālajiem uzskatiem.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Marta Zariņa > Sanšains 17.04.2013. 19.05

    articulus100
    Tev kāds bērnībā pāri nodarīja, ka tie pederasti visur rēgojās?

    Lielbritānijas sakarā Latviju par “pederastu” daudzumu sunīt gan ir klaja neziglītotība. UK ir viena no LGBT friendly valstīm, bet Tev jau to nezināt.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Sanšains 17.04.2013. 14.01

    Haris
    Valstī, kurs milzīga ekonomiskā vara nonākusi čekas pederastu un komuņagu rokās, kur politiķi viegli padodas saskompromitēšanai un ar to pašu ir zuduši valstij un tautai, (redzējām, kādā vienprātībā tika atbalstīts SC un Maskavai tīkams SM kandidāts), krietns politiķis tiks demonizēts, līdz tam pašam izsīks imunitāte pret ļaunumu.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    dzintarz > Sanšains 17.04.2013. 14.34

    IR puslapī dominējošie tīņi un entonijas brigādisti droši vien neatceras 1987.gada martā, padumjo pirmajā kanālā translēto, baroneses Tečeres “neapgraizīto” interviju ar kreivu moskaļčekistu propagandistu bandu.

    Šis notikums lieti noderēja 1987.gada 14. jūnija “velosipēdistu svētku” izčakarēšanai.

    Akurāt kā 1986. gada “Čatokvas konferences” pasākumi Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē, kur mūsdienās atpūšas un biznesa kontaktus slēdz čekistu atslēdznieki un citas, vissenākās profesijas, amatpersonas.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

Ieva 17.04.2013. 18.15

pārlieka demokratizācija bija novedusi Angliju pie bankrota. Arodbiedrībām bija vara, ogļrači un strādnieki bija noteicēji, bija sociālā aizsardzība , pabalsti… bet nebija darba, ienākumu, bija krīze ekonomikā un politikā..
Tad nāca Tečere, privatizēja, atlaida, piegrieza…arodbiedrības zaudēja ietekmi, bet bezdarbs pazuda, visi sāka normāli pelnīt, un Anglija kļuva par valsti, ar kuru visi rēķinās. Līdz šai baltai dienai.
Tad kur ir Tečeres sliktums? Tajā, ka viņa cīnījās pret sliņķiem, populistiem un komunistiem, tajā, ka izveda valsti no krīzes?

Es visu laiku saku, ka Latvijā vajag savu Tečeri, un vajag partiju, kas ne tikai vārdos, bet arī darbos ir labēja.
Nav! Nav pat pie apvāršņa…

+3
-3
Atbildēt

6

    Marta Zariņa > Ieva 17.04.2013. 19.01

    Tečeres sliktums? Ok, lietas, kas man nešķiet kā goda lietas politiķa politiskajā karjerā:
    1)Tečere nenosodīja apertaīdu, bet gan uzskatīja Mandelu par teroristu
    2)Tečerei patika baidīt visus ar komunistiem, taču viņai ne visai rūpēja, kas notiek A-Eiropā. Baltijas valstu neatkarība nebija viņai interesants temats.
    3)Lai arī komunisti viņai riebās Pinočets viņai patika (apsūdzēts genocīdā)
    4)Viņai nešķita, ka homoseksuāliem cilvēkiem ir jelkādas atzīstams tiesības.

    Tas vairāk no mans puses..

    ..no Britu puses – neba nu visi viņu tā šeit mīl.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Ieva 17.04.2013. 19.07

    Viņai nešķita, ka homoseksuāliem cilvēkiem ir jelkādas atzīstams tiesības.

    Tas vairāk no mans puses..
    ===============================
    “Tev kāds bērnībā pāri nodarīja, ka tie pederasti visur rēgojās?”
    © Toms Bergmanis

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Ieva 17.04.2013. 19.10

    Toms Bergmanis
    1. Mandela bija īsts bandīts un viņš ir izpostījis brīnišķīgu valsti
    2. Tečeres kundze daudz izdarīja, lai iedragātu ļaunuma impēriju, kas nāca par labu Austrueiropai.
    3. Pinočets bija izcils cilvēks, kurš izglāba Čīli
    4. Par īpašām privilēģijām jūsu sugai viņa negādāja, tas tiesa.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Marta Zariņa > Ieva 18.04.2013. 11.09

    Par Mandelu un Dienvidāfriku mani tās zemes kursabiedri domā maķenīt citādi, kā visu zinošie šeit, taču ko nu par to. Dienvidāfrika ir valsts ar sadrumstalotu etnisko fonu, vairākām valodām, sarežģītu vēsturi. Ja kārtība tur kādreiz ir bijusi, tad tikai daļai tās iedzīvotāju. Pārējiem, tā ir bijusi apspiestība.

    Par UK pabalstiem: Jā, ir taisnība, ka UK pabalstus maksā. Ir taisnība, ka daudziem, kas, iespējams, pēc daudzu domām nebūtu pelnījuši. Taču pateikt, ka labāk būtu tad, ja pabalstus nemaksātu, es neņemtos. Piemēram, man ir daudz kursabiedru, kas studē ļoti prestižā universitātē, lai arī nāk no nabadzīgām (bieži vien arī garā nabadzīgām) ģimenēm. Ja valsts viņus kādā dzīves posmā neuzturētu, barojot viņu vecākus, domāju, ka šobrīd viņi universitātē nemācītos. Galu galā tas, ka nabagi ir paēduši, kamēr turīgie ir par kapeiku nabagāki, šajā valstī pagaidām nevienu turīgo par nabagu nav padarījis.

    Pinočeta valdība ir vainojama vairāku tūkstošu cilvēku nogalināšanā un spīdzināšanā. Tečeres simpātijas pret šo režīmu ir nepieņemamas.

    Jūs pats pieminat Tečeres kārtības mīlestību. Par bardaku, kas radīsies sabrūkot PSRS baidījās ne tikai UK, bet arī ASV un Francija, lai arī to viedokļi vēlāk mainjās LV diplomātu darba rezultātā. Tečere, gan tajā laikā vairs nebija pie varas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    efeja60 > Ieva 17.04.2013. 19.41

    Latvijā vispār nav partiju.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > Ieva 17.04.2013. 19.24

    Tečere nepatīk zilajiem un komunistiem, savukārt mūs 50 okupācija gadi ir padarījuši par sociālistiskā uravņilovkas atbalstītājiem, un nu jau daudzus gados turpinam atgremot okupācijas gados iepotētos uzskatus. Par Baltiju nezinu, kurus faktus jūs domājat, tik zinu, ka Tečere bija viena no tām, kas sekmēja Padomju Savienības sabrukumu un Baltijas valstu atbrīvošanos.
    Par Mandelu- aparteīds neapšaubāmi nav labākā sabiedriskā iekārta, toties tad Dienvidāfrikā bija kārtība. Tagad ir demokrātija, bet bardaks. Tečere bij par kārtību. Jā, varbūt akcenti nav tie, bet katram tak var būt savas prioritātes.
    Man arī nepatīk zilie un komunisti visās viņu reinkarnācijās, esmu par kārtību, esmu pret pabalstu došanu sliņķiem un dzērājiem, tāpēc redzu Tečerē to ideju sakopojumu, kuru varētu atbalstīt. Es domāju, ka lēmumus jāpieņem tiem, kuri valsti uztur, nevis tiem, kurus uztur valsts. Esmu par demokrātiju, bet ne ohlokrātiju, kāda lielā mērā Latvijā tagad ir. Bet Latvijā nav savu Tečeru, Latvijā nav labēju partiju vispār. Tāpēc turpinam iet ohlokrātijas ceļu. Diemžēl!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

efeja60 17.04.2013. 14.19

+1
-5
Atbildēt

2

    efeja60 > efeja60 17.04.2013. 15.33

    smuka dziesma.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > efeja60 17.04.2013. 14.37

    Smuks Tu neeesi, Normund, toties dumjš gan!

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu