Dombrovskis un viņa zaldāts • IR.lv

Dombrovskis un viņa zaldāts

6
Dzintars Zaķis esot galvenais aizkulišu sarunu vedējs Saeimā, nodrošinot politisko atbalstu eiro ieviešanai.

Kamēr eiro jautājums Saeimā kļuvis par politiskā tirgus preci, premjers Valdis Dombrovskis gatavs tā dēļ nešauboties likt uz spēles savu reitingu pašmājās, bet dažā ES galvaspilsētā viņam nākas skaidrot – aiz Polijas uzreiz nesākas Sibīrija, kur nekādu eiro nevienam nevajag

Latvijas televīzijas tiešraidē par mūsu iestāšanās referendumu Eiropas Savienībā ir brīdis pārtraukumam. No savas dežūras vietas Kongresu namā izeju īsā pastaigā līdz Vecrīgai. Balsis vēl nav saskaitītas. Vēlāk uzzināsim, ka 67% nobalsojuši par, 32% pret. Kaut tobrīd precīzu proporciju neviens vēl nenosauc, tāpat ir skaidrs – pārsvars būs iestāšanās piekritējiem. 

Līvu laukumā to jau svin. Epicentrā premjerministrs Einars Repše. Kāds no «par» balsotājiem iedod Repšem krekliņu, premjers to enerģiski uzstiepj pāri žaketei. Uz vēdera atklājas divi pāri basu pēdu tradicionālajā mīlētāju pozā un uzraksts: «Labāk būt iekšā!» Jaunieši sajūsmā spiedz, lata tēvs, sarkdams, bet acīmredzami laimīgs, stāv uz skatuves. Nomaļāk, interesentu bariņa vidū kāds eiroskeptiķis klusējot dedzina zilzvaigžņoto ES karodziņu. Mēs esam iestājušies. Referenduma galvenā iedvesmotāja, Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga tobrīd notikumiem seko no Rīgas pils ar prieka un labi padarīta darba pacilājošo sajūtu. Ir 2003.gada 20.septembra vakars.

«Man nav nekādu atmiņu par to,» saka Valdis Dombrovskis, kurš referenduma laikā bija finanšu ministrs. «Nobalsoju un laikam aizgāju mājās…» Tagad viss ir citādi – tieši Dombrovskim, nu jau premjerministra amatā, ir pienākums «vilkt» tālāk tovakar sākto integrācijas procesu. Mūsu saruna notiek nepilnus 10 gadus pēc iestāšanās balsojuma. Līdz Dombrovska valdības noteiktajam eiro ieviešanas datumam – 2014.gada 1.janvārim – palikušas 308 dienas. Viņš tic, ka mērķis piepildīsies. Lai gan ir jūtams, ka apkārt politiskās vides figuranti tramīgi mēra elektorāta temperatūru, kas nav labvēlīga eiro. Spriežot pēc tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS datiem, pret eiro ir 60-70% aptaujāto. Tas nozīmē, ka eiro ieviešanas lēmuma virzīšana uz priekšu draud sadeldēt jau tā visai plā-nos plusus Dombrovska reitingā. «Es no tā nebaidos. Nedaru to arī amata pienākuma pēc. Man ir pārliecība, ka eiro mums ir vajadzīgs,» bez šaubīšanās atzīst premjers.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu