Ansips: Latvija no ES budžeta ieguvusi vairāk par Lietuvu un Igauniju • IR.lv

Ansips: Latvija no ES budžeta ieguvusi vairāk par Lietuvu un Igauniju

23
Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips. Foto: Ieva Čīka, LETA

 

Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips īsti nesaprot, kāpēc latvieši savai valdībai pārmet vāju savu interešu aizstāvību diskutējot par Eiropas Savienības (ES) budžetu, jo, pēc viņa domām, Latvija kopumā ieguvusi nedaudz vairāk nekā Igaunija un Lietuva.

Intervijā Latvijas Radio Igaunijas premjerministrs sacīja, ka Latvijas puses diskusijas par ES budžetu bijušas vienas no iespaidīgākajām, vēsta LETA.

“Mūsu valstu sasniegumi diskusijās bija vienādi, es pat teiktu, ka Latvija ieguva nedaudz vairāk kā Lietuva un Igaunija, tāpēc latvieši savai valdībai vāju savu interešu pārstāvniecību nevar pārmest,” sacīja Ansips.

Pēc viņa domām, neesot pamata apgalvojumiem, ka Baltijas valstu sadarbība diskusijās par ES budžetu nav bijusi saskaņota, vai pat auglīga, jo visām trijām Baltijas valstīm izdevās panākt lielāku kohēzijas naudu, lielāko guvumu tiešmaksājumos ieguva Latvija.

“Protams, mēs visi vēlējāmies lielākus pieaugumus, bet vēlreiz vēlos atgādināt, ka lielākais ieguvums tomēr ir Latvijai,” piebilda Ansips.

Jau ziņots, ka daļa no Latvijas ievēlētajiem Eiropas Parlamenta (EP) deputātiem jau izšķīrušies, kā viņi balsos par Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetu 2014.-2020.gadam, liecina aģentūras LETA veiktā aptauja.

Striktu viedokli balsot pret bloka nākamo septiņu gadu budžetu, par kuru februārī vienojās ES līderi, ieņēmuši trīs deputāti – Alfrēds Rubiks (SC), kurš EP pārstāv Eiropas Apvienoto kreiso un Ziemeļvalstu Zaļo kreiso spēku konfederālo grupu, Aleksandrs Mirskis (“Alternative”), kurš Briselē pieslējies Sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupai, un Tatjana Ždanoka (PCTVL), kura strādā Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupā.

Pretējs viedoklis par balsojumu ir Robertam Zīlem (VL-TB//LNNK) un Kārlim Šadurskim (Vienotība) – viņi izšķīrušies budžetu 2014.-2020.gadam atbalstīt.

Pārējie no Latvijas ievēlētie eiroparlamentārieši – Ivars Godmanis, Sandra Kalniete (Vienotība) un Inese Vaidere (Vienotība) vēl nav izšķīrušies, kā balsos par daudzgadu budžetu. Katram no viņiem ir savs skaidrojums, kādēļ lēmums vēl nav pieņemts.

ES dalībvalstu vadītāji 7.februāra un 8.februāra galotņu sanāksmē vienojās par budžetu, kura maksājumu solījumu apjoms ir 960 miljardi eiro (675 miljardi latu), bet faktiskie tēriņi – 908 miljardi eiro (638 miljardi latu), kas ir ievērojami mazāk, nekā sākotnēji bija ierosinājusi Eiropas Komisija.

Tagad ES līderu vienošanās jāapstiprina EP. Nākamo soli EP spers marta plenārsesijā, pieņemot rezolūciju par ES līderu februāra sākumā akceptēto budžeta variantu. EP rezolūcija kalpos par pamatu neoficiālajām sarunām ar Eiropas Komisiju un Eiropadomi par uzlabotu ES daudzgadu budžetu. Tā gala versiju EP varētu pieņemt vasarā.

 

Komentāri (23)

austrisv 01.03.2013. 09.57

“Mūsu valstu sasniegumi diskusijās bija vienādi, es pat teiktu, ka Latvija ieguva nedaudz vairāk kā Lietuva un Igaunija, tāpēc latvieši savai valdībai vāju savu interešu pārstāvniecību nevar pārmest,” sacīja Ansips.”

Ansips jau droši vien nezina to, ka galvenais mūsu valstī nav tas, kas ir iegūts no sarunām, bet gan tas kā un kas to ieguvumu pasniedz!
Bez tam informācija , kuru pasniedz iedzīvotājiem, it seviški prese, ir oligarhu rokās un viņu interesēs ir visus ieguvumus pasniegt negatīvā gaismā, tā kūdot iedzīvotājus, ka valdība ir slikta un tā nestrādā ne zemnieku, ne pārējo iedzīvotāju labā, kā tas ir Igaunijā.

+11
-1
Atbildēt

4

    dzerkaleliva > austrisv 01.03.2013. 11.18

    Jā, Ansips, droši vien skatās no latvju dižgara Raiņa viedokļa.
    ————-
    „Gūt var dodot, gūt var ņemot, dodot gūtais neatņemams”
    ————-
    Bet šī Ansipa atziņa, skats zemāk, vēl vairāk silda ierindas jenotu sirdi. Tā droši vien ir tik silta, ka IR aiz laimes apraudājās un pietrūka spēka nopublicēt.
    —————-
    Igaunijas premjers: Eiro ir brīnums!
    ——————————————-
    Bet kopējais secinājums, salīdzinot ar esti posiem propagandas cīņa, jenoti tādi iesācēji vien ir, nejaukt ar propagandas lapeli IR. Bet, tas ir normāli, visa estipois zeme tāds propagandas triks.
    Kad lasīsim presē – kā Igaunija no paraug meitenes, kļuva par jaunāko euro zonas upuri, tad estipoisiem visus šos propagandas veikumus atgādināsim.
    ——————————————-
    Savukārt Latvijai šis prieks ies garām. Mūs uzreiz būs jāglābj, pat iestāties vēl nebūsim paguvuši, kā būs jāglābj. Mūs vienmēr ir jāglābj. Visvairāk mūs vajag glābt pašiem no sevis, no savas valsts, naudas, pilsoņiem, bērniem, nabagiem un visiem, kas nav siles lopi.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Egitazz > austrisv 01.03.2013. 16.39

    un ko prese ne tā pasniedza? vajadzēja samelot, ka Latvijas zemnieki saņem vienādas subsīdijas ar Igaunijas zemniekiem?
    Vajadzēja pateikt, pa Latvijas zemniekiem platībmaksājumu pieaugums procentos lielāks, bet kautrīgi pieklusēt, ka bāzes cipars igauņiem daudz augstāks?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 01.03.2013. 14.51

    Varbūt, LTV negrib izlēkt no kopējā noliedzošā toņa, jo pārāk jau pierasts visus tagad kritizēt. Daļai tautas ir slikti, jo pagrābti lieli kredīti un mazas algas un daudzi jau noguruši no lielajiem komunālajiem maksājumiem. Tātad vispārējais noskaņojums drūms- un tad taču nevar teikt arī LTV, ka viss ir labi un būs labāk, jo tad uz viņiem tiks izsaukta uguns. Kurš to vēlas?
    Tāpat, redzi, es neņerkstu, ka viss ir slikti un tāpēc man uzbrūk ar dažādiem apvainojumiem. Vieglāk ir ņerkstēt un iegūsi pozitīvu vērtējumu. Es domāju, ka mūsu tautai pārāk jau iesīkstējusi tā ņaudēšana, ka viss par maz, jo tam, ka ņerkst tiek dots! Ja netici padomā: gan skolotāji dabūja algu pielikumus, gan to dabūs arī citi tie, kas ņerkstēs.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dagne7 > austrisv 01.03.2013. 14.30

    Visumā jāpiekrīt.
    Manuprāt šī noteikti ir labākā valdība, kāda atjaunotā Latvijā bijusi, bet daži ministri, piemēram Vinķele, Pavļuts, ir vienkārši lieliski.
    Taču nezin kāpēc pat LTV panorāma par valdības darbu bieži runā tadās intonācijās kā padomju propaganda kādreiz runāja par “pūstošo” kapitālismu “tur pie viņiem”.
    Bieži rodas jautājums, vai tad pašreizējā valdība vispār neko labu nav paveikusi, vai nemēģina darīt?
    Liekas, ka LTV ziņu un diskusiju raidījumu ietekmējamība nekur nav pazudusi, neskatoties uz daudzu vadošu seju nomaiņu. Kā nekā arī “cīņa par Rīgu” ir sākusies, bet “cīņa par Latviju” taču norisinās nepārtraukti.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu