Janvārī palielinājies bezdarbs - tas sasniedzis 10,9% • IR.lv

Janvārī palielinājies bezdarbs – tas sasniedzis 10,9%

26
Cilvēki pērnruden stāvēja rindā pie Nodarbinātības valsts aģentūras Jeruzalemes ielā, kur sāka nodarbināto personu reģistrāciju un kuponu izsniegšanu dalībai Eiropas Sociālā fonda projektā "Mūžizglītības pasākumi nodarbinātām personām". Foto: Edijs Pālens, LETA

Vislielākā ietekme bezdarbnieku skaita palielināšanās bijusi būvniecības un ceļu būves nozarēm

Reģistrētā bezdarba līmenis valstī 2013.gada janvāra beigās palielinājies līdz 10,9%, mēnesi iepriekš tas bija 10,5%, aģentūra LETA uzzināja Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA).

NVA šo palielinājumu skaidro ar sezonālo darbu un izmaiņām likumdošanā, kas paredz, ka no šā gada bezdarbnieka pabalsta saņemšanas ilgums visiem bezdarbniekiem ir deviņi mēneši. Šādu situāciju jau bijis iespējams prognozēt. “Kā jau iepriekš prognozēja Nodarbinātības valsts aģentūra, janvārī reģistrētā bezdarba līmenis nebūtiski, bet tomēr nedaudz palielinājies, tas ir, par 0,4% punktiem un bezdarbnieku skaits – par 3436 cilvēkiem,” informē NVA.

Analizējot bezdarbnieku skaita palielināšanos, secināts, ka vislielākā ietekme bezdarbnieku skaita palielināšanās bijusi būvniecības un ceļu būves nozarēm. Janvārī 14% no visām personām (1400 personas), kas zaudēja darbu, pārstāv minētās nozares. Tāpat ir palielinājies to darbu zaudējušo cilvēku skaits, kuri kā pēdējo nodarbošanos norāda ar auto pārvadājumiem saistītās profesijas. “Jānorāda, ka minētajās nozarēs vienmēr ir vērojama spēcīga sezonāla ietekme,” uzsver NVA Finanšu un attīstības departamenta direktora vietnieks, Attīstības nodaļas vadītājs Egīls Vidžups.

Vienlaikus bezdarba pieaugums daļēji varētu būt saistāms arī ar izmaiņām likumdošanā. Kā skaidro NVA, daļa personu, kas zaudēja darbu 2012.gada novembrī vai decembrī, nedevās reģistrēties uz NVA par bezdarbniekiem, bet sagaidīja 2013.gada sākumu. Par to liecinot gan reģistrēto bezdarbnieku kritums pērn decembrī, gan informācija par darba zaudēšanas datumu. “Cilvēki atlika reģistrēšanos uz janvāri, lai būtu iespēja ilgāku laiku saņemt pabalstu, ja neizdodas atrast darbu,” norāda NVA.

Kopumā janvārī bezdarbnieka statusu ieguva 13 314 personas, bet zaudēja 10 000 cilvēku. Savukārt NVA uzskaitē 2013.gada janvāra sākumā bija 104 052, bet janvāra beigās – 107 488 bezdarbnieki.

NVA akcentē, ka pēdējo sešu gadu laikā bezdarba līmenis nemainīgi ik gadu palielinās ziemas mēnešos, bet pavasarī – līdz ar sezonas darbu atklāšanu – sāk rukt.

Zemākais bezdarba līmenis 2013.gada janvārī reģistrēts Rīgas reģionā – 7%, bet augstākais Latgales reģionā – 21,5%. Savukārt Kurzemes reģionā bezdarba līmenis janvārī bija 12,2%, Zemgales reģionā – 12,1% un Vidzemes reģionā – 13,3%.

Valsts lielākajās pilsētās bezdarba līmenis janvārī bija: Rīgā – 6,5%, Jelgavā – 8%, Valmierā – 8,1%, Ventspilī – 9,1%, Liepājā un Jūrmalā – 10,3%, Daugavpilī – 11,1%, Jēkabpilī – 15,6%, Rēzeknē – 20%.

Vienlaikus šā gada janvārī NVA pieteiktas 3669 brīvas darba vietas, bet aģentūras vakanču portālā darba devēji pieteikuši vēl 3190 vakances. Pieteikto darba vietu skaits mēneša laikā palielinājies par gandrīz 500 vakancēm, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi.

 

Komentāri (26)

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu